Кредит для економії: як мешканців Львівщини стимулюють до енергозбереження

1309703215_article

18 мільйонів гривень. Саме стільки цьогоріч виділила область на відшкодування позичальникам частини відсоткової ставки за кредитами, отриманими на заходи з енергоощадності.

Це передбачено програмою Енергозбереження для населення Львівщини на 2017– 2020 роки, що її затвердила наприкінці минулого року Львівська облрада.  За даними ЛОДА, населення є на сьогодні найбільшим споживачем природного газу в області. У 2015 році цією категорією використано понад 754,4 млн. м3 природного газу, що складає 60% від загального споживання.

За що відшкодовують кредитні відсотки

Водночас, за оцінками експертів, потенціал економії електроенергії в будинках і спорудах становить 50%– 65%, а теплової енергії – близько 50%. Відтак програма пропонує мешканцям відшкодування відсотків за кредитами на впровадження таких енергозберігаючих заходів:

встановлення обладнання, для роботи якого використовується альтернативна енергія;

утеплення зовнішніх стін будинків, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;

встановлення рекуператорів тепла;

встановлення та заміну вікон, віконно-балконних конструкцій з енергозберігаючим двокамерним склопакетом;

встановлення та реконструкцію електроопалення за енергозберігаючими технологіями;

встановлення та реконструкцію індивідуальних систем опалення, у тому числі з використанням альтернативних до природного газу джерел енергії. Щодо індивідуальних систем опалення, то йдеться про котли на твердому паливі, котли піролізні (газогенераторні), котли, що працюють на природному газі - конденсаційні з ККД вище 91%, радіатори опалення з терморегулятором/автоматичним регулятором температури повітря в приміщенні, термостатичні елементи, привід (мотор, термопривід), електронний термостат, клапан терморегулятора, клапан терморегулятора вбудований в радіатор), системи електроопалення з тепловою акумуляцією.

10 років програми

Програми енергозбереження діють на Львівщині ще з 2006 року. Як розповів директор департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження ЛОДА Михайло Мельник, впродовж терміну дії попередніх програм мешканці області взяли понад 28 тисяч кредитів на загальну суму понад 337 млн грн, компенсаційні виплати за якими становили 45,5 млн грн.

При цьому, впродовж двох останніх років спостерігалася тенденція до збільшення кількості кредитів та їх вартості.

«За цей час програми отримали довіру від мешканців і стали прикладом для урядової програми «теплих» кредитів. В енергоощадність було інвестовано понад 300 мільйонів гривень. 94% опитаних відчули позитивні зміни після реалізації енергоефективних заходів. 65% досягли економії енергоресурсів та зменшили витрати на житлово-комунальні послуги. 84% відчули підвищення комфорту житла», - каже Михайло Мельник.

За результатами опитування 67% кредитів були використані на заміну  вікон. 17% - на утеплення, 13% - на заміну котлів. Щодо економії, то згідно дослідження, в результаті заміни вікон була досягнута 12% економія газу в будинку, та 16% економія тепла у квартирі, у випадку утеплення приміщення економія газу для приватного будинку досягає 29%,  а після модернізації систем опалення і вентиляції - 21%.

Економія витрат на опалення, після встановлення твердопаливних котлів складає 40%. Голова комісії обласної ради з питань будівництва, ЖКГ, енергоефективності, альтернативної енергетики, промисловості та інвестиційної політики Богдан Гагалюк каже, що попередня програма отримала схвальні відгуки від мешканців і користувалася популярністю.

«Вже у вересні кошти закінчилися, тому якщо в цьому році буде потрібне дофінансування, то при перегляді бюджету за результатами 6 і 9 місяців кошти потрібно буде знайти і дофінансувати, щоб не сталося так як в 2016-у - з вересня брак коштів і понад 4 мільйони боргів», - каже депутат.

Головною «фішкою» цьогорічної програми стало диференційоване відшкодування - від 5% до 20% річних відсоткової ставки за кредитами, в залежності від конкретної території. Йдеться про врахування індексу податкоспроможності територій, критерії якого визначені бюджетним законодавством. Відтак, усі території розділені на 4 категорії і якщо у Львові та містах обласного значення обласна програма поверне лише 5 % від визначеної  відсоткової ставки то у гірських районах та більшості ОТГ -20%. Втім такий підхід викликав певні суперечки. Депутат облради Ярослав Качмарик вважає нововведення несправедливим.

«Податкоспроможність території не має значення: людина або  бідна або багата», - каже депутат. Натомість голова ОДА Олег Синютка вважає, що в такому підході є логіка. «В тих місцях де є вищий індекс податкоспроможності є вищі зарплати і доходи людей, вони мають більші  можливості, тому мають більше платити. А в Турківському районі кредити не беруть, тому що в них низька платоспроможність. Департамент пропонує таким чином вирівняти території, які мають меншу і більшу платоспроможність», - каже голова ОДА. Дискусію викликали також окремі енергозберігаючі заходи, зокрема встановлення обладнання для альтернативної енергетики.

Чи можна собі дозволити енергоефективність?

«Включають сюди приватну сонячну електростанцію, теплонансосну систему. А ви знаєте  скільки ці «штучки» коштують? Тут у сесійній залі тільки пару людей собі можуть таке дозволити ставити. А ви пропонуєте це бідним   людям - сума кредиту в середньому від 10 до 12 тисяч гривень», - заявив депутат Ярослав Качмарик під час обговорення програми.

«Треба враховувати нові технології. Якщо 1-2 людини поставлять сонячну електростанцію – це буде прорив. Ми повинні показати мешканцям що є альтернативна енергетика», - каже Михайло Мельник.

«Комплект обладнання на сонячні батареї до 30 кіловат, який згідно постанови кабміну дозволяє отримувати відшкодування за «зелену» електроенергію коштує реально від 13 до 15 тисяч євро. Це дійсно багато, який буде з цього відсоток компенсовано, кожен може вирахувати, але давайте просто створимо якийсь напрямок в цьому руслі. Я нещодавно спілкувався з колегами з Польщі і в них відшкодування по «зелених» тарифах 85% тіла кредиту в рамках програми ЄС. Для нас зараз це недосяжна мрія, але рано чи пізно до нас ці кошти прийдуть. Якщо є люди готові починати гру за цими дуже складними правилами – давайте їх підтримаємо», - каже голова облради Олександр  Ганущин.

Щодо відшкодування, то воно відбувається через кредитно-фінансові  установи, які мають укладені угоди з розпорядником бюджетних коштів, йдеться здебільшого про державні банки. Звичайно цільове використання кредитів  буде перевірятися тими ж банками, а також департаментом ЛОДА.

В облраді програму розглядають як доповнення до державних «теплих» кредитів, адже урядова програма відшкодовує частину вартості тіла кредиту а обласна – відсоткову ставку, тому поєднання двох програм дає більший ефект. Водночас в області сподіваються, що аналогічні програми приймуть місцеві ради. Така рекомендація має бути надана всім районам, містам, та об’єднаним громадам. У низці районів такі програми уже прийняті. В облраді кажуть, що за умови участі місцевих бюджетів, поєднання всіх цих програм дозволить вийти на практично безвідсотковий кредит. Загалом очікується, що внаслідок реалізації програми споживання енергії у побуті зменшиться на 30%.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: