Нова людина в колективі. Перше інтерв’ю держсекретаря Міністерства інфраструктури

unnamed

28 грудня Кабмін призначив держсекретарем Міністерства інфраструктури України Андрія Галущака. Сьогодні він приступив до своїх обов’язків на новій посаді. ІА Дивись.info розпитала новопризначеного держсекретаря про майбутні обов'язки, спротив міністра та перспективи української інфраструктури.

Ажіотаж довкола призначення чиновників на нову для України посаду почався ще в середині листопада, проте на інтерв’ю новопризначенець погодився лише на початку січня, коли вже був впевнений, що на посаду остаточно призначений. Перед тим Андрій Галущак встиг попрацювати керівником юридичної служби мерії м.Івано-Франківська.і радником голови Укравтодору, і заступником начальника «Львівської залізниці», начальником Департаменту інвестиційної політики ПАТ “Укрзалізниця”  і на амбіційних, але на певний час заморожених проектах «Повітряний експрес» (сполучення Бориспільського аеропорту і залізничного вокзалу), і «LNG-термінал» (отримання зрідженого газу). Тепер, каже, вирішив піднятись на новий, глобальніший, рівень керування інфраструктурою.

Розповідає, що на конкурсі на посаду держсекретаря тестували на знання законодавства, дивились, як кандидати розв’язують ситуативні завдання, та оцінювали, як вони впораються із запитаннями  громадських активістів та науковців. Андрій Галущак підкреслює, що не посоромився би оприлюднити свої відповіді. А от з приводу спротиву міністра каже, що якщо Омелян проти, очевидно, через бажання бачити на посаді свою людину, що, на думку Галущака є цілком природнім.

— Але тоді ми повертаємося із вами у 2003-ій рік (коли вже намагалися ввести посаду держсекретарів - ред.), і отримуємо замість держсекретаря ще одного заступника міністра – політичну фігуру і конкурента. Взагалі вдруге ця посада була введена в грудні 2015-го року на вимогу ЄС, тому що ця вся наша ситуація з політикою їм вже починала набридати. Європа нам поставила багато стандартів, один з яких - приведення у відповідність до європейської норми системи управління державною службою, коли є політичні посади (міністр та його заступники), і є адміністративний корпус (чиновники, в доброму розумінні цього слова, які забезпечують функціонування механізму підготовки і реалізації управлінських рішень, а також наступність влади при зміні політичних команд). В усьому цивілізованому світі так працює влада. Повинно працювати так і у нас.

Читайте також: За тиждень в області закрилось 2 тисячі ФОПів, – начальник ГУ ДФС Львівщини розповів про нові правила оподаткування (інтерв’ю)

Згідно із правилами, після того, як до роботи приступить новопризначений держсекретар, із своєї посади має бути звільнений заступник міністра – керівник апарату міністерства. Чи не в цьому суть проблеми з боку Міністра?

— Держсекретар і міністр - це дві особи, які приречені працювати разом. У Міністра Омеляна була певна емоційна реакція на моє призначення, але його реакція певною мірою мені зрозуміла, бо він дійсно розпочав реформи і боїться, щоб новопризначений державний секретар не вставив ніж у спину. У нас вже відбулася зустріч з Міністром і я йому засвідчив, що  готовий співпрацювати, готовий бути йому підзвітним і підконтрольним як цього вимагає закон, забезпечити виконання і втілення тих реформ, які на сьогодні потрібні транспортній галузі. Одним з учасників конкурсу на посаду держсекретаря був працюючий заступник міністра і керівник апарату. Якщо би він виграв конкурс, за процедурою був би переведений на цю нову посаду. (У разі виграшу Галущака він буде просто звільнений - ред.) Очевидно йому (Омеляну - ред.) було комфортно із ним працювати, і, мабуть він бачив його на цій посаді. Тож, питання не в тому, що Галущак переміг, питання в тому, що Роменський не переміг.

[dyvys_blockqoute text="Держсекретар і міністр - це дві особи, які приречені працювати разом" author="Андрій Галущак"]

Міністерство як годинник

Андрій Галущак також відкидає припущення, що його особу вважають «заплямованою» роботою в скандальному проекті «Повітряний експрес» (разом із одіозним Владиславом Каськівим).

— Кожен із нас колись із кимось працював. Як я працював із Владиславом Каськівим, так само Омелян працював заступником керівника забезпечення міністра фінансів пана Колобова, який теж зараз в розшуку. Якщо хтось працював біля Каськіва, це не означає, що ця людина є злодієм. Тим більше, що в нинішній команді пана міністра є багато людей, які так само працювали із паном Каськівим. І це дуже добре, бо тоді в команді інвестиціного офісу працювали багато людей, і час показує, що вони є найкращими у своєму фаховому рівні, і вони зараз працюють в різних міністерствах.

А щодо свого функціоналу на новій посаді розтлумачує, що політика в його обов’язки не входить. Під цим він розуміє, що стратегію реформ галузі формує міністр із своїми заступниками, а решта працівників виконують їх доручення, прораховують ризики реформ та формують план дій, як їх краще втілити. Таким чином, всередині міністерства влада розподіляється на політичну і адміністративну.

unnamed (1)

— В функціонуванні держави робота міністерства має бути, як годинник. Хто б не був ґаздою, годинник має показувати час. Наприклад, що є зараз в США. З приходом Трампа змінюється лише політична верхівка влади, а кадровий склад адміністраціії лищається незмінним і він забезпечує наступність влади, її “інституційну пам’ять” Так само і в країнах Європи. У нас таке намагалися запровадити за Кучми, але тоді були промахи у законодавстві, і вони зробили із держсекретаря політичну персону, яка конкурувала із міністром. Зараз цей інститут відновлюється, бо держсекретар має в тандемі з міністром підняти на вищий щабель організацію роботи міністерства, усіх його ланок.

[dyvys_blockqoute text="Дискусія із міністром буде, тому що функції держсекретаря є дві - організовувати виконання доручень міністра, а коли вони мають протиправний характер - інформувати його про це та відмовлятись їх виконувати" author="Андрій Галущак"]

Дискусія із міністром буде, тому що функції держсекретаря є дві - організовувати виконання доручень міністра, а коли вони мають протиправний незаконний характер - інформувати його про це та відмовлятись їх виконувати. Державний секретар повинен вміти говорити «ні» - «Так, як ти хочеш це зробити - не вийде, бо є застереження з боку закону. Ми пропонуємо такий варіант вирішення завдання, такий або такий».

Читайте також: Без аеропортів регіони розвиватись не будуть, так само, як і без доріг, – керівник «Украеропроекту» (інтерв’ю)

Всі вважають, що держсекретар - це велика людина, тому що він призначає керівників установ. Але державний секретар приймає такі рішення не сам, а за підсумками відповідних конкурсних та адміністративних процедур.

Від ідеї до реформи

— В міністерстві дуже багато вакансій. Створюються нові департаменти. Моя задача - через процедуру конкурсного добору, по якій призначають, забезпечити формування на відкритій основі команди фахівців. Є люди, на думку яких я можу покластись, і я би хотів, щоб вони працювали зі мною. Я говорю про економістів, про юристів, про фахівців транспортної галузі, які мають досвід, які можуть щось порадити. Зараз я проводжу з ними перемовини щодо їхньої участі у конкурсній процедурі. Це буде все відкрито. Люди прийдуть і будуть працювати, якщо стануть переможцями конкурсу.

А команда радників - це добре, що вони існують, тільки треба все довести до форми, бо просто ідея, що ми будемо реформувати і кудись рухатись, вона нічого не дає. Якщо вона не переросла у форму закону чи рішення уряду (а для вирішення більшості питань треба прийняття або законів, або рішень уряду), то ця реформа - це просто гарна презентація. Далі воно забувається.

Міністр має співпрацювати з урядом, співпрацювати з парламентом, іншими міністерствами, де теж є свій апарат і чиновники, які слідкують за правильністю тих чи інших дій. І виходити на те, щоб у нас з'явились вкрай необхідні державі закони - закон про залізничний транспорт, про національну комісію регулювання транспортних послуг, закон про водно-річковий транспорт і дуже багато ініціатив, які стосуються концесій, зміни підходів до ремонту доріг, до портової роботи і так далі.

IMG_3390

І, продовжуючи тему вакансій у міністерстві, Андрій Галущак додає про вмотивованість працівників, а саме – про перспективи підвищення зарплат службовцям.

— Сьогодні зарплата держслужбовця в Україні - то є ганьба для держави. Навіть якщо порівняти зарплату міністра чи держсекретаря із зарплатою члена правління Укрзалізниці чи Укрпошти, то це є речі не до порівняння. 30 тисяч гривень зарплата держсекретаря і 400 тисяч гривень зарплата члена правління Укрзалізниці. Тому треба шукати законні шляхи для того, щоб ці гроші отримати (йдеться про допомогу ЄС на реформу держслужби - ред.) Що стосується праці людей на волонтерських засадах - я не можу зрозуміти, як людина може щоденно працювати в проектах міністерства, жити рік без заробітної плати, навіть маючи якусь фінансову основу в минулому, і при цьому утримувати родину, сплачувати за житло і нормальний побут, їздити на дорогому автомобілі, заправка паливом якої коштує чималих грошей.

Читайте також: НБУ за змовою з власниками спустошує банки, а потім їх ліквідовує, – економіст

У нас  зараз немає середньої ланки фахівців, які знають роботу та хочуть її робити. Цих людей  треба привести ,запропонувавши гідні заробітні плати та мотивації професійного і кар’єрного росту Ці люди сьогодні є у різних сферах, вони мають досвід і хочуть працювати, при цьому, безумовно, отримуючи гідну матеріальну винагороду.

Про функції держсекретаря

Через встановлені державою конкурси новий посадовець має на меті привести в міністерство своїх юристів та економістів, з якими він звик працювати. В царині інфраструктури держсекретар не матиме окремої підзвітної галузі, натомість матиме дотичність до всіх напрямків роботи міністерства.

— У моєму департаменті будуть чиновники залізничного транспорту, буде департамент міжнародного співробітництва, який співпрацює із міжнародними організаціями. Для того, щоб залучити дешеве кредитне фінансування для Укрзалізниці, буде економічна служба, яка опрацьовує фінансові плани. Ми будемо займатись законом про залізничний транспорт, ми будемо допомагати вирішувати питання реалізації програми закупівлі нових вагонів, будемо співпрацювати з ЄБРР та Європейським інвестиційним банком.

Ми зараз проводимо із ними переговори, щоб отримати дешевий кредит в напрямку оновлення портів - це електрифікація та розвиток колійного господарства, оновлення локомотивного парку. Ми будемо проводити комплекс заходів, який дозволить Укрзалізниці нормально розвиватись.

Читайте також: В Україні будуть платні дороги — це європейська практика, — міністр інфраструктури (Інтерв’ю)

Тож, нещодавній працівник Укрзалізниці іноді говорить так, ніби досі там працює, але потім відразу виправляється: «За нами - вся країна, і Укрзалізниця, і Укравтодор» та вже приміряє нову роль:

— Моя задача - бути медіатором, адже Балчун не ворог Омеляну, а Омелян не ворог Балчуну. Можливо, є деяке непорозуміння, яке можна зняти, і рухатись по тим реформам, про які говорить і керівник залізниці, і очільник міністерства.

[dyvys_blockqoute text="Моя задача - бути медіатором, адже Балчун не ворог Омеляну, а Омелян не ворог Балчуну" author="Андрій Галущак"]

Андрій Галущак переконаний, що особиста образа міністра Омеляна не буде впливати на роботу міністерства, хоча така позиція міністра призводить до того, що багато його функцій перебирає на себе Кабмін.

— Балчун зараз замість того, щоб співпрацювати із міністерством, змушений іти в Кабмін, тому що там він ставить проблемні питання і знаходить на них відповіді. Коли він іде до Омеляна - там його не завжди чують.

IMG_3393

Тож, на нову посаду Андрій Галущак має амбітні плани: враховує помилки попередників та має на меті вирішити давні проблеми, які заважають працювати:

— Я не думаю, що нам треба говорити про глобальний аудит, тому що у нас всі, хто приходять, починають з аудиту, на тому зупиняються і дальше займатись тими справами немає кому. Моя мета - конструктивна робота і рух вперед. Аудит, звичайно, буде по ходу проектів проводитись, але в першу чергу міністр буде ставити задачі, по яким ми разом будемо рухатись. Десь будемо дивитись, які були помилки, і будемо їх виправляти. Але це щоденна конструктивна праця.

[dyvys_blockqoute text="У нас змінюється команда, всі приходять і думають, що вони прийшли на п'ять років, але приходять на рік, і з того року сім місяців іде на аудит. В результаті я ще не бачив жодного серйозного аудиту" author="Андрій Галущак"]

Що у нас відбувається? - Прийшли нові люди: «ви всі негідники і злочинці», приходить нова команда, приходять волонтери, які вже всім знайомі. Спочатку вони приходять скромно, потім всі ходять із золотими годинниками, всі великі реформатори, у всіх все дуже добре виходить. В результаті ми втрачаємо час, потім говоримо, що час реформ втрачено, біда. Прем'єр-міністр ставить дуже серйозні задачі. По дорогах на наступний рік виділяється сумарно 25 мільярдів гривень. Ці гроші можна «профукати» і вкрасти, а можна дійсно починати робити реформи.

Спілкувалась Юлія СТАРОДУБОВА

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: