28-річна українка зробила сенсаційне відкриття, яке може врятувати людство від раку (відео)

98_main_new.1484564759

Наймолодшій в Україні доктору наук, старшому науковому співробітнику в Інституті молекулярної біології і генетики в Києві Ользі Броварець пророкують Нобелівську премію.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Відкриття Ольги Броварець вражає своїми масштабами і можливостями, тому що дає надію на повне одужання від раку і багатьох інших хвороб, до яких призводять мутації.

«З моменту відкриття ДНК ще 1953 року Уотсоном-Кріком стало зрозуміло, як можна пояснити появи точкових мутацій. Вони пояснювалися вбудовуванням неправильних пар. Але яким чином вони утворюються, яка їх природа, залишалося незрозуміло», – каже Ольга Броварец.

Організм кожної людини, як відомо, містить 23 пари хромосом, в кожній хромосомі – днк-молекула, вона несе всю генетичну інформацію і нагадує скручену спіраль. Якщо цю спіраль розкрутити – видно, що всі пари основ мають чітку геометричну структуру. А ось пари з мутацією – виглядають інакше, вчені називають їх «горбатими». Як їм вдається обдурити ДНК, вбудуватися до спіралі, викликати зміни і хвороби в організмі, досі було білою плямою в науці.

При цьому Ольга вирахувала закономірність, за якою це відбувається. Всі ці мутації весь час тривають в ДНК, за рахунок чого люди змінюються на краще, розвиваються, пристосовуються до складніших умов життя. Але водночас мутації викликають і рак, і безліч інших хвороб.

«Молекула ДНК – це молекула, яка несе інформацію про життя І якщо ми розумітимемо, як модифікуватиметься ця молекула, як відбувається мутагенезу, то ми зможемо захищати себе від хвороб», – говорить Володимир Ільченко, директор Інституту високих технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Йдеться про справді наукове відкриття світового рівня. Всі обчислення Ольга проводила на потужному комп'ютерному сервері у себе в інституті – його придбали за грантові гроші. Провести експеримент щодо справжніх ДНК в Україні немає технічної можливості. Втім, американці вже підтвердили всі розрахунки Ольги реальними результатами з лабораторій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: