«Львівська Політехніка» будує елітну багатоповерхівку на ділянці для обслуговування гуртожитку (розслідування)

110438

Суд знову дозволив будівництво на розі вулиць Карпинця і Засядька впритул до архітектурної пам’ятки.

 

Наприкінці 2016 року Львівський окружний адміністративний суд дозволив будівництво на розі вулиць Карпинця й Засядька, яке фактично заборонив п’ять років тому.

Дозвіл Державної архітектурно-будівельної інспекції, виданий національному університету «Львівська політехніка» на будівництво багатоповерхівки на ділянці площею в 5263 квадратні метри, оскаржували місцеві мешканці. Цільовим призначенням території поруч із Десятою міською лікарнею є обслуговування гуртожитку «Політехніки» №1, але зараз тут ведеться будівництво «багатоквартирного житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями та підземним паркінгом для працівників університету».

Читайте також: Заповідник під забудову чи війна проти бізнесу? Що відбувається у парку «Знесіння»

Позивачі вимагали заборонити забудову через те, що ділянка розташована в межах історичного ареалу Львова, межує з пам’ятками архітектури, а будівництво може спричинити руйнування сусіднього будинку – власне, він уже пошкоджений.

У задоволенні позову сусідів суд відмовив з огляду на те, що дії Інспекції не мають до позивача стосунку: ніяк не торкаються його прав, свобод чи інтересів, оскільки мешканці сусідніх будинків не є учасниками «публічно-правових відносин, які виникли в зв'язку з видачею дозволу на будівництво». На відміну від інспекції та «Львівської політехніки».

Університет намагається побудувати багатоповерхівку на розі Карпинця й Засядька вже понад десять років. Проректор з економічних питань і головний бухгалтер «Політехніки» Анатолій Мороз каже, що будинок зводять у межах тристоронньої інвестиційної угоди між університетом, інвестором і забудовником, затвердженої Міністерством освіти і науки ще в 2006-2007 роках. Згідно з цією угодою інвестор повинен не тільки виділити квартири для працівників університету, а й збудувати для нього навчальний корпус, студентський гуртожиток або спортивний комплекс.

Забудовник – компанія «Будівельно-ремонтне підприємство «Технобуд», власником якої є партнер братів Богдана та Ярослава Дубневичів Юрій Пастернак. Згідно із даними аналітичної платформи YouControl, Юрій Пастернак є керівником і підписантом ТзОВ «Фінансова компанія Енергія-інвест», власниками якої є Дубневичі.

Як саме було обрано компанію-інвестора та підрядника, проректор сказати не може – каже, це було давно. Але додає: «точно на конкурсних засадах». На запитання, чи відповідає будівництво багатоповерхівки цільовому призначенню ділянки, в «Політехніці» відповідають: раз міністерство погодило угоду, отже, відповідає цілком.

Читайте також: Скандальна забудова у Жовківському історико-архітектурному заповіднику: як заливають бетоном пам’ятки України

Уперше мешканці району подали позов до суду ще 2012 року, коли на зелену ділянку на розі Карпинця й Засядька заїхала техніка. Тоді будівельники спиляли близько трьох десятків дерев. Громадська організація «Правозахисний Центр імені Генерала УНР Володимира Сікевича», до якої звернулись мешканці, домоглася скасування реєстрації декларації про початок будівельних робіт, виданої Інспекцією архітектурно-будівельного контролю.

Постанова про скасування 2013 рік Постанова про скасування 2013 рік2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тоді позов задовольнили з огляду на порушення цільового призначення ділянки, відсутність погодження в Міністерстві культури і незаконність певних документів. В декларації була вказана хибна категорія складності – третя, тоді як насправді мала бути четверта: та, що передбачає небезпеку втрати об’єктів культурної спадщини місцевого значення. А архітектурно-планувальне завдання, видане Управлінням архітектури на проектування будинку, взагалі втратило свою чинність ще у 2010 році.

Цікаво, що інспекція також виявила в декларації порушення й виписала університетові сто тисяч гривень штрафу. Платити «Львівська політехніка» не стала, натомість подала позов до окружного адміністративного суду. Суддя Варвара Потабенко повністю задовільнила цей позов.

У лютому 2016 року Державна архітектурно-будівельна інспекція України видала забудовнику новий дозвіл, у якому категорія складності змінена на четверту, проте цільове призначення ділянки залишилось незмінним. Важливо, що дозвіл виданий 20 серпня 2015 року, але листом від 31 грудня того ж року ДАБІ України повідомляло мешканців, що «в Реєстрі відсутня інформація щодо реєстрації документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт на будівництво багатоквартирного житлового будинку за адресою: м. Львів, вул. І.Карпинця-вул. ген. О.Засядько».

16118133_1820623624876988_1174556532_n

 

Погодження в Мінкульті теж не отримали.

відповідь міністерства культури

Проігнорували й план зонування території Львова, відповідно до якого ділянка на Карпинця-Засядька належить до лікувальної зони (Г-5): серед переважних видів забудови тут є адміністративно-господарські будівлі, амбулаторії та аптеки, серед супутніх – споруди комунальної та інженерної інфраструктури.

ччч

мммм

Будівництво відновилось. Мешканці району знов подали позов до суду та клопотали про заміну судді, адже головуючою призначили ту саму Варвару Потабенко. Вона є дружиною Назара Городецького, директора будівництва «ІнтергалБуд», що, на думку позивачів, створює конфлікт інтересів.

Клопотання не задовільнили. Проігнорувала ДАБІ й вимогу позивача надати оригінали проекту, які дозволили б незалежній експертизі виявити порушення містобудівних умов і обмежень. До того ж, територія не має кадастрового номеру, що, за словами працівника відділу земельно-кадастрового обліку Львівської міської ради Андрія Антоняка, означає відсутність сформованої ділянки. А отже, й будувати тут не мають права. Втім, додає пан Антоняк, «масив старий, і номер десь має бути».

ссс

Тим часом уже сьогодні в новобудові на Карпинця-Засядька можна купити квартиру. Продає помешкання компанія «Львівцентробуд», керівником якої також є Юрій Пастернак. У паспорті об’єкта зазначено шість поверхів і мансарду, втім, вона рахуватиметься як повноцінна житлова площа. Крім мансарди, ще є цокольний поверх, який, очевидно, виконуватиме господарські функції (крамниці, кафе, офіси). Тобто, реальна запланована кількість поверхів будинку – вісім. На зображенні також видно, що будівля зводиться впритул до пам’ятки архітектури – Другого Дому техніків.

novyy_vyglyad_karpincya-zasyadka_-_kopyya

Згідно з Державним класифікатором будівель і споруд, багатоповерхівка має код 1122.2 – будинок підвищеної комфортності. Здавати її почнуть 2019 року. В будинку буде шістдесят три квартири – одно, дві, три й чотирикімнатні, а житлова площа коштуватиме 1100 доларів за квадратний метр.

Зараз ділянка на Карпинця-Засядька перебуває в комунальній власності. Проте, якщо будинок буде зведений, то його мешканці, придбавши квартири і створивши об’єднання власників багатоквартирного будинку, отримають цю ділянку в постійне користування. На практиці це означає, що місто повністю втратить можливість розпоряджатися територією навколо будинку. Фактично ділянка буде приватизована.

Єлизавета СОКУРЕНКО, студентка Школи журналістики УКУ, спеціально для Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: