Порошенко-Байден: про що говорили політики

fbd093110641ac718ff75371202f0f37_1484559864_extra_large

Сьогодні в Україну прибув віце-президент США Джо Байден. Після зустрічі з Петром Порошенком і українсько-американських переговорів у розширеному складі політики зробили заяви для преси.

«Ваш сьогоднішній візит в Україну є дуже символічним кроком. Він дав нам можливість докладно підсумувати той героїчний шлях, який Україні, нам з вами довелося пройти за останні роки. І цей шлях по-справжньому вражає.

Сьогодні ми розбудовуємо нову, сильну, потужну, демократичну Україну. Це вже далеко не та держава, з якої ми починали на етапі втечі збанкрутілої та злочинної влади на початку російської військової агресії. Це Україна, яка має гідність, прагнення до демократичних реформ. Це Україна, яка більше ніколи не повернеться в стійло російської імперії. Це Україна, яка надійно боронитиме демократичні цінності, права і свободи громадян. Цінності, які є спільними і для України, і для Сполучених Штатів Америки. Це Україна, яка є гарантом неповернення Європи до холодних часів Радянського Союзу. Це Україна, яка має нову, сильну, професійну, потужну, патріотичну і боєздатну армію. Це Україна, яка має нову поліцію. Це Україна, яка має нову антикорупційну інфраструктуру. Це Україна, яка має чіткий план реформ і потужну політичну волю для імплементації цих реформ», – сказав Петро Порошенко.

Президент наголосив, без реформаторських процесів, які щодня змінюють обличчя держави, вже неможливо уявити собі нову Україну.

«За короткий проміжок часу, наголошую, в умовах агресії, війни, незаконної анексії Криму і окупації Сходу нашої держави ми, і це оцінки не лише мої і не лише внутрішні, зробили більше, ніж за всі попередні часи існування України», – наголосив глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що під час переговорів йшлося й про російську агресію.

«У цьому році виповнюється три роки, як Росія розв’язала справжню війну проти нашої держави. Це війна, в якій вбито десять тисяч українців – цивільних і військових. Війна ця триває і сьогодні. Лише за останні три дні наший військових продовжували обстрілювати більш як 250 разів. Україна усвідомлює, що ми не є єдиний ворог для Москви. Усі, хто сповідує демократичні цінності, є ворогами Кремля. І тому сьогодні захист України є захист цінності і вільного світу.

Загрози залишаються. Росія прагне уникнути відповідальності. Вона аби компенсувати військові невдачі намагається дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні, спровокувати безлад. Вона прагне розколоти трансатлантичну і європейську єдність. І в наших силах протидіяти цим планам. І першу чергу шляхом запуску дорожньої карти імплементації Мінських домовленостей та в той же час продовження успішних внутрішніх реформ», – сказав президент.

При цьому Президент підкреслив, що загрози залишаються і Росія прагне уникнути відповідальності: «Вона, аби компенсувати військові невдачі, намагається дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні, спровокувати безлад. Вона прагне розколоти трансатлантичну і європейську єдність».

Водночас віце-президент США Джо Байден зауважив, що має надію, що наступна адміністрація Білого Дому буде також другом України.

«Україна має відповісти на виклики історії і побудувати сталу демократію», – наголосив віце-президент.

Також політики високо оцінив прогрес України у реформах.

«Не можна заперечувати ті досягнення, які досягла Україна після Майдану. Ви продовжили реформи і отримали пакет допомоги від МВФ. Ви зміцнили банківський сектор України, захистили українських вкладників за рахунок націоналізації «ПриватБанку». Ви впровадили новаторську систему електронного декларування активів для боротьби з корупцією. Ваші НАБ і САП можуть вплинути на ситуацію при наявності відповідних ресурсів. Дуже важливо, щоб і надалі зміцнювали всі свої антикорупційні відомства, викорінили тих, хто хоче повернути Україну до кумівства і клептократії. Завдяки цим життєво важливим крокам ваша економіка знову зростає», – зауважив Джо Байден.

Віце-президент закликав впроваджувати реформи в енергетичному секторі, щоб позбутися залежності від РФ. Водночас зауважив, що пухлина корупції продовжує роз’їдати молоду демократію України зсередини.

Крім того, Джо Баден наголосив, що Мінський процес – єдина надія рухатися вперед.

«США переконані, що політична частина Мінська можлива лише після виведення військ РФ з території Донбасу… Водночас Росія використовує корупцію як інструмент примусу. Продовжуйте боротьбу з корупцією, переслідуйте чиновників-хабарників», – сказав Байден.

Віце-президент США підкреслив, що для нього було привілеєм підтримувати Україну протягом 25 років і додав, що наступний рік буде дуже складним, але він принесе результат.

Після закінчення брифінгу один із журналістів запитав Байдена, якими будуть стосунки з наступною адміністрацією США, на що політиків відповів: «Надія не вмирає».

Політолог  Олександр Палій зазначив, що візит Байдена – це демонстрація підтримки України Сполученими Штатами Америки.

«Візит зумовлений тим, що американська адміністрація хоче символічно продемонструвати, що вона підтримує Україну, що така політика буде успадкована майбутньою адміністрацією, що питання підтримка з боку США України є надзвичайно важливе. І водночас Джо Байден хоче простимулювати реформи в Україні. Тобто, з одного боку, ми бачимо, що Байден роздає компліменти нашим реформам, що вже відновлено економічне зростання завдяки реформам, водночас він говорить, що не треба припиняти боротьбу з корупцією», – сказав політолог.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: