Міжнародний суд ООН оприлюднив деталі позову України до Росії

c2db5b40dd440691bc4b86fb2e115718

Україна звинувачує Російську Федерацію у системному фінансуванні терористичної діяльності, а також просить визнати РФ відповідальною у порушенні конвенцій ООН.

Україна звинувачує Російську Федерацію у системному фінансуванні терористичної діяльності, а також просить визнати РФ відповідальною у порушенні конвенцій ООН, пише Європейська правда.

Україна «просить визнати у рішенні суду, що Російська Федерація з посередництва своїх державних органів, державних посадових осіб, а також інші фізичних та юридичних осіб, на яких покладене представлення держави, порушила зобов'язання у рамках Конвенції щодо фінансування тероризму, надаючи фінансування, допомогу у вигляді зброї та тренувань незаконним озброєним формуванням, які беруть участь у здійсненні терористичних актів в Україні», - цитує український позов суд ООН.

У переліку терористичних формувань, які фінансуються та підтримуються з боку РФ, названі «ДНР», «ЛНР», група «Харківські партизани»та пов’язані з ними групи та особи.

Серед інших претензій до РФ у питанні фінансування тероризму – «невжиття заходів для виявлення, замороження та конфіскації фондів, які використовуються для фінансування тероризму», «відсутність розслідування та переслідування тих, хто здійснює та фінансує терористичну активність» та ненадання Україні підтримки у такому розслідуванні.

Найбільший блок претензій в українському позові стосується порушень прав кримських татар з боку російської влади, а також підконтрольної РФ де-факто кримської влади.

Київ просить визнати, що Росія має понести відповідальність за:

– систематичну дискримінацію і жорстоке поводження з представниками кримськотатарської та українських громад;

– проведення незаконного референдуму в атмосфері насильства та залякування;

– заборону Меджлісу і переслідування його лідерів;

– підтримку та пряму участь у кампанії зі зникнення (викрадення) і вбивства кримських татар;

– залякування кримських татар за допомогою обшуків і затримань;

– перешкоджання кримськотатарським та україномовним ЗМІ;

– пригнічення освіти кримськотатарською та українською мовами, а також заборону зібрань представників цих громад.

Україна просить Міжнародний суд ООН на час розгляду справи, в якості заходу забезпечення позову, заборонити РФ здійснювати будь-які кроки, що погіршують нинішню ситуацію.

У своєму позові до РФ Україна вимагає, щоби російська влада припинила всю підтримку збройних формувань на українській території; здійснила репарації всім, хто постраждав через дії проросійських збройних формувань; повністю відновила в правах українську та кримськотатарські громади на окупованій території України, а саме в Криму та Севастополі.

Натомість, у зовнішньополітичному відомстві РФ заявили, що позов України проти Росії в Міжнародний суд ООН переслідує політичні інтереси.

«Звернення проти Російської Федерації в Міжнародний суд переслідує лише короткочасні політичні інтереси», – йдеться в повідомленні.

У той же час у МЗС Росії заявляють, що Україна нібито не представила підтверджень своєї позиції про те, що мають місце обставини, які потрапляють під конвенцію щодо боротьби з фінансуванням тероризму.

«На жаль, українська сторона не проявила інтересу до діалогу з Росією і, одностороннім чином перервавши консультації, вирішила подати позов до Міжнародного суду», – заявили у російському МЗС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: