На старт: політики й активісти розповіли, коли львів’яни отримають е-квиток

e-kvitok

Е-квитку - бути. Відповідний закон схвалила Верховна Рада.

Верховна Рада України ухвалила законопроект, що дозволить запровадити електронний квиток та інші види безготівкового розрахунку за проїзд у громадському транспорті, за словами активістів, це рішення дозволить активізувати переговори із банками та загалом дасть старт активній фазі підготовки.

Детальніше про те, коли львів’яни отримають е-квиток, розбирались журналісти ІА Дивись.info.

На е-квиток давно покладають свої надії представники влади і громадськості, мовляв, він виведе прибутки від пасажирських перевезень з тіні. Утім, процес запровадження е-квитка хоч і бажаний, але доволі довгий. Перша спроба була провалена, адже тоді, перед Євро-2012, відповідні закони не отримали належної депутатської підтримки.

Друга спроба е-квитка

Цього разу впровадження нової системи оплати за проїзд у транспорті йде за графіком – підготовчий етап завершено і основні зміни у законодавстві – прийняті (хоч сьогодні депутати і не підтримали кілька не надто суттєвих поправок).

За прийняття закону в другому читанні активно агітували як представники Кабміну, так і громадянський сектор.

Законодавці також наполягають на важливості нововведення, аргументуючи це комфортом пасажирів. 20170117153950_IMG_5507«Електронний квиток підвищить безпеку на дорозі, буде реальний облік пасажиропотоку, це дозволить вивести кошти з «тіні», це шлях до зручного способу оплати за проїзд – банківською карткою, через мобільний телефон, тощо», - пояснює співавтор законопроекту нардеп Ігор Васюник.

Читайте також: Нова людина в колективі. Перше інтерв’ю держсекретаря Міністерства інфраструктури

Як пояснила виданню «Новое Время» радник міністра інфраструктури Яніка Мерило, картка для пільговиків буде персоналізована і підключена до всіх реєстрів пільг: «Якщо пояснити простіше: при вході в трамвай, тролейбус, автобус або маршрутку людина показує свою картку зчитувальному пристрою, він поєднується з різними реєстрами та отримує інформацію, наприклад, що це пенсіонер, чи студент, чи пільговик інших категорій, і пристрій показує, що є право на проїзд. При цьому водій навіть не буде знати, пільговик це чи ні».

Гострі кути

Водночас, не варто очікувати змін миттєво, прийняття закону – лише один із великої кількості необхідних кроків на шляху до е-квитка, - запевняють громадські активісти. Голова ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига розповів Дивись.infо, коли, на його думку, львів’янам варто очікувати нововведення.

13269295_1051344768284562_9162139110355444813_n«Говорити, що е-квиток з’явиться уже через рік – не правильно. Є багато гострих кутів, які треба вирішити до введення е-квтика, - говорить Святослав Товстига. – Це питання пільг, яке на етапі видачі карток пільговикам, буде стояти дуже гостро. Одна картка для проїзду коштує як мінімум 1 долар. Є різні цифри, але всі сходяться до приблизної цифри у 250 тисяч пільговиків у Львові. Тобто, суто на виготовлення карточок пільговикам, необхідно 250 тисяч доларів».

 

Читайте також: Кредит для економії: як мешканців Львівщини стимулюють до енергозбереження

Водночас, усі витрати на впровадження е-квитка лягають на місцеві бюджети. Про це Дивись.info розповів голова транспортного комітету Верховної Ради Ярослав Дубневич. «Останнім часом до нас звернулись понад 30 міст з вимогою прискорити прийняття закону про е-квиток. Значить, вони готові його впроваджувати»,- розповів нардеп. Він також зазначив, що існують плани розповсюдження електронних квитків на приміські маршрути. Крім того, парламентар підкреслив, що кошти від кожного пасажира надходитимуть у єдиний обчислювальний центр, і вже звідти автоматично розподілятимуться по перевізникам, оминаючи місцеву владу.

Коли оснастять автобуси?

За словами Святослава Товстиги, варто враховувати, що перед безпосереднім етапом реалізації проекту, тобто оснащення автобусів чи виготовлення карток пільговикам, має минути ще певний період – на оформлення позик для реалізації проекту. Та й переоснащення автобусів не відбудеться за одну ніч.

«Якщо брати приблизно 600 автобусів по Львову і десь 200 одиниць електротранспорту, то в один прекрасний день все це переобладнати неможливо. Можна вночі ремонтувати 2 чи 3 автобуса з кожного парку, - говорить Святослав Товстига. – Їх треба повністю розшити, поставити додаткове обладнання, можливо, акумулятори, бо буде додаткове навантаження на мережу. Треба розшити великі трамваї, і кинути по цій гармошці мережі, бо ззовні ніяк не кинеш, треба поставити додаткові кріплення… Це не за один день, не за місяць робиться. Ми же в один день не знімемо весь транспорт і не наймемо тисячу людей, які будуть цим займатись. Буде дві-три технічні групи, заміни робитимуть під час технічного огляду, тобто, ми говоримо про місяці, про півроку».

Також голова ГО «За якісний транспорт» додає, що ці роботи почнуться не раніше осені наступного року. «Є спеціальний календар, розроблений по цьому проекту. Наступний після прийняття закону етап – підписання самої кредитної угоди. Після цього підписання буде оголошений конкурс на консультанта, який допоможе написати технічне завдання і на компанію-виконавця, тобто ту, яка буде встановлювати обладнання. Ми вийдемо у цьому процесі десь на вересень, бо процедури ЄБРР є дуже довгими і дуже правильними, із виписуванням усіх деталей».

Читайте також: Реформам заважають антиреформи (інфографіка)

У Львові ідея е-квитка має давню історію. Його намагались (хоч і невдало) запровадити 2011 року. Минулого року до ідеї повернулись, визначивши ЛКП «Львівавтодор» підприємством, яке займатиметься втіленням проекту е-квитка. Надати вигідний кредит на реалізацію проекту погодився Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Юлія СТАРОДУБОВА, Валерія ДУБОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: