Найважливішою подією року у Вроцлаві став Львівський місяць

За результатами голосування на RadioWroclaw (Радіо Вроцлав) Львівський місяць став найважливішою культурною подією року. Слухачі радіо віддали свої голоси саме за проект-презентацію української культури, передає прес-служба ЛМР.

«Львів разом із Вроцлавом цього року реалізовував цей титул «Європейської столиці культури» і протягом квітня у Вроцлаві відбувся масштабний проект, який презентував світу українську культуру. За час реалізації цього проекту Вроцлав відвідало дуже багато митців, кураторів, інтелектуалів. Ми реалізували десятки заходів. І по завершенню Львівський місяць став найкращою культурною подією»,- зазначила депутат Львівської міської ради Юлія Хомчин.

«Львівський місяць у Вроцлаві став найважливішою подією, з точки зору оцінки самих вроцлавян. Це не є якийсь жест поваги до Львова, це, скоріш за все, оцінка самого проекту. Цей проект був дуже затребуваний у Вроцлаві, попри те, що ми показували чужу для них культуру», - відзначив директор мистецького об’єднання «Дзига» Марек Іващишин.

«Висока оцінка додає нам підставові мрії про те, що ми колись зможемо стати Європейською столицею культури. І знову ж наступні виклики цього вдалого проекту під назвою Львівський місяць ми готові презентувати. Тепер будуть наступні Європейські столиці культури і, я сподіваюся, що вийде співпрацювати з ними в більш незнайомих середовищах і в незнайомих країнах, містах для нас»,- зазначив директор громадської організації «Мистецька рада «Діалог» Григорій Семенчук.

Протягом останнього тижня на Радіо Вроцлав Культура тривало змагання поміж п’ятьма найважливішими подіями 2016 року у культурі. Переміг Львівський Місяць – панорамна презентація української культури закордоном, що тривала протягом квітня 2016 року у Вроцлаві – Європейській столиці культури 2016. Відзначимо, вперше в історії конкурсу «Європейська Столиця Культури» учасником стало місто з-поза меж Європейського Союзу.

У голосуванні поміж слухачами вроцлавського радіо за нагороду «Емоція» перше місце зайняв Львівський місяць – проект, що через призму Львова презентував українську сучасну культуру усій Європі. З 622 голосами він випередив інших чотирьох претендентів (відібраних також на попередньому турі інтернет-опитування) – виставу «Dziady - całość w Teatrze Polskim», проект «Zapomniane Miasto», «Olimpiada Teatralna», та навіть концерт Девіда Гілмора.

Вже сьогодні, 17 січня, у ранковій програмі Радіо Вроцлав гостюватимуть представники команди Львівського Місяця, а у четвер, 19 січня буде вручено почесну статуетку зі спеціальним гравіюванням. У червні 2017 про переможців та усіх фіналістів ще раз нагадають на окремій церемонії, якою Радіо Вроцлав закриє культурний сезон 2016-2017 рр. Тоді ж і будуть оголошені решта лауреатів другої премії «Емоція» – нагороди від Радіо Вроцлав Культура.

«Саме 17 січня минулого року було символічне відкриття Львівської вулиці, коли ми просигналізували Вроцлаву, що Львів активно долучається до титулу Європейська столиця культури. Це заслуга багатьох людей. Були куратори кожного проекту, велика частина людей працювала з технічної точки зору.

Ми показали приклад партнерства, яке має, не лише одноразовий ефект, а партнерство, яке може і повинне мати тяглість. Насправді, події стосувалися не лише квітня, хоча безумовно фокус був у квітні. Так само ми якусь частину змогли спільно відтворити за фінансової підтримки Львівської міської ради і у Львові. Тобто ми мали в травні презентації проектів, це так само важливо, що ми представляли як заходи у Вроцлаві так і у Львові, щоб львів’яни мали змогу долучитися.

Ми плануємо, щоб практика співпраці між Європейськими столицями культури не була одноразовою з Вроцлавом нашим добрим місто-партнером, а мало тяглість. Щоб ми кожного року активно були представлені на майданчиках інших міст Європейських столиць культури»,- відзначив в.о. начальника управління культури ЛМР Михайло Мороз.

На Львівському місяці була представлена різноманітна культурна програма. Зокрема, протягом 30 днів Вроцлав відвідали близько 300 українських митців: поетів, прозаїків, режисерів, музикантів, кураторів, художників, перформерів та інтелектуалів з різних сфер. В програмі місяця - концерти, дискусії, літературні зустрічі, майстер-класи, виставки, перфоманси, освітні розваги для дітей та кінопокази.

Основною локацією була Львівська вуличка - провулок на Вроцлавському ринку. На ній працював Центр туристичної інформації міста Львова, де відвідувачі мали змогу отримати карти, буклети про Львів.

На Львівській вуличці було відкрито блок гастрономії, де можна було скуштувати львівську каву, львівську «чоколяду» та різноманітні солодощі, що є брендами міста Лева. У крамничках можна було придбати сувенірну продукцію із зображенням львівської архітектури.

Також була цікава дитяча програма, приурочена до Великодня, де дітки мали змогу власноруч виготовити писанки та українських ляльок.

«Львів - дуже важливе місто для України. Культура - це саме той міст, який дає змогу будувати і налагоджувати співпрацю. Завдяки нашим партнерам ми мали змогу протягом місяця показати Україну і Львів світу», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Пишаємося, що серед стількох подій 2016 року, коли Вроцлав був Європейською столицею культури, нам вдалося перемогти у такому народному опитуванні і здобути титул найцікавішої події року. Зокрема, це підкреслює: українські менеджери культури, відповідальні за реалізацію Львівського місяця, так само професійно вишколені, і готові до реалізації проектів на європейському рівні. Тож заохочуємо колег до якнайширшої співпраці з партнерами зі Східної Європи загалом та з України зокрема»,- зауважила прес-секретарка Львівського Місяця з польського боку Ольга Хребор.

«Коли в центрі міста є вуличка, яка так і називається Львівська вуличка, – це гарно. Ви маєте змогу прийти і зрозуміти, запитати, побачити на власні очі все про Львів. Сьогоднішній день має стати стартом того, що Львів офіційно має готуватися до того, щоб бути Європейською столицею культури»,- додав заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Організаторами та партнерами Львівського Місяця стали Європейська Столиця Культури 2016, міські адміністрації Вроцлава та Львова, мистецьке об'єднання «Дзиґа», фонд «Транс Культура», мистецька рада «Діалог», Інститут Актуального Мистецтва, Національний Музичний Форум тощо.

Довідка

 Львівський місяць у Вроцлаві – це проект, натхненний ідеєю надати статус Європейської столиці культури місту з-поза меж ЄС. Від 2011 до 2015 тривала організаційна робота, і у 2016 році Львів став партнером Вроцлава – Європейської столиці культури 2016. Протягом цілого квітня у центрі Вроцлава кілька локацій презентували містянам та гостям ЄСК сучасну українську культуру у найрізноманітніших жанрах – кіно, музиці, візуальному мистецтві, перфомансах, літературі та інтелектуальних дискусіях, вуличних концертах та дитячих майстер-класах. Особливу увагу публіки захопив УКРАЇНСЬКИЙ ЗРІЗ: переТВОРЕННЯ – ІІІ трієнале українського сучасного мистецтва, масштабна презентація малярства, скульптури, інсталяції, перфомансу та медіа-арту. Загалом у понад 100 культурних подій Львівського місяця взяли участь близько 300 митців-учасників та близько 100 тисяч відвідувачів.

Львів натомість приймав Вроцлав у себе – в рамках травневого фестивалю «Флюгери Львова» відбулися Дні Вроцлава. УКРАЇНСЬКИЙ ЗРІЗ: переТВОРЕННЯ було запрошено до Любліна: з 30 вересня до 30 жовтня проект презентували в Центрі зустрічі культур («Centrum Spotkania Kultur w Lublinie»). А на завершення року Європейської столиці культури до Вроцлава поїхала справжня львівська коляда.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: