У звітах 12 партій виявлено порушення кримінального характеру, – НАЗК

Національного агентства з питань запобігання корупції затвердило висновки за звітами 254-ох політичних партій за 3 квартал.

Про це повідомила керівник НАЗК Наталія Корчак, пише УП.

Вона уточнила, що 12 висновків вже оприлюднені на сайті НАЗК, а решта готуються до публікації.

У звітах 12 партій виявлено порушення кримінального характеру. Перелік партій не наводиться. Йдеться про подання завідомо недостовірних відомостей у звітах партій. Такі порушення можуть каратися штрафом, виправними роботами чи позбавленням волі.

Корчак повідомила, що більшість порушень адміністративного характеру.

Йдеться про факти ненадання фінансових звітів місцевими осередками партій. З прикладів: «За Україну!», «Рух за реформи», «Єдність» - місцеві організації зазначені, але звіти за ними відсутні повністю. Партія «5.10» має 48 місцевих осередків і тільки 28 звітів, а з 20-ти партійних осередків «Вітчизни» фінансові документи надали тільки 2. Лідером стала Українська народна партія, яка має 422 місцеві організації і тільки 22 заповнених звіти.

Також зафіксовано факти отримання членських внесків на підтримку партій від фізичних осіб у готівці.

Як відомо, Національне агентство із запобігання корупції розподілило 442 мільйони гривень на фінансування статутної діяльності партій у 2017 році.

У 2016 році сума фінансування складала 391 мільйони гривень. Зокрема, гроші не виділялися «Опозиційному блоку», який відмовився від фінансування.

Право на державне фінансування мають партії, які на останніх виборах у Верховну Раду (2014 рік) набрали більше 5% голосів виборців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: