Піррова перемога Садового

IMG_8996

Станція пресування сміття у кожному районі Львова, гектар землі на вулиці Стрийській, та понад пів гектара на вулиці Шевченка в Рясному для Львівспецкомунтрансу, і 97 мільйонів гривень для цього ж підприємства.

За все це сьогодні під час позачергової сесії проголосували депутати міської ради. Одним махом міський голова Андрій  Садовий отримав все, про що стільки разів просив депутатів, але до сьогодні не міг і мріяти – дозвіл на пресування сміття, велику ділянку в Рясному та суму коштів більшу, ніж було витрачено на вивезення сміття з часу Грибовицької трагедії. Втім чи допоможе ця ухвала покращити ситуацію зі сміттям у Львові, навіть як тимчасовий засіб – велике питання.

Інформація про проведення позачергової сесії з’явилася вчора, пізно ввечері, і схоже, стала несподіванкою для багатьох депутатів, особливо з фракцій не наближених до мера. Скликати сесію не завадило навіть одне з найбільших християнських свят. У своєму вступному слові мер пояснив таку поспішність.

IMG_8691

«Третина сміття з міста Львова не вивозиться, оскільки його фізично немає куди вивозити. З шести перевізників дві компанії не мають куди вивозити, чотири ледве справляються з об’ємами. Ситуація погіршується з кожним днем. Якщо буде потепління, можуть бути критичні наслідки», - заявив Андрій Садовий.

[dyvys_blockqoute text="Третина сміття з міста Львова не вивозиться, оскільки його фізично немає куди вивозити" author="Андрій Садовий"]

За словами мера, він мав розмови з головою обласної комісії з надзвичайних ситуацій, головою ЛОДА Олегом Синюткою, прем'єр-міністром і навіть послами іноземних держав, звернувся до міжнародних екологічних організацій, мерів закордонних міст-партнерів. Зі слів Садового, вони усі розуміють ситуацію.

Читайте також: Справа Ван Доеверен: версія лікаря

«Але за останні тижні полігони, на які ми вивозили, масово почали відмовлятися від співпраці. Масові перевірки різних силових структур, люди опускають очі і кажуть, що не можуть приймати наше сміття», - заявив Андрій Садовий натякаючи на політичний підтекст сміттєвої проблеми. Водночас відкритим текстом Садовий наголосив, що на сьогоднішній сесії не повинно бути ніякої політики. «Може статися біда і ми повинні всі бути разом. Про політику поговоримо потім», - додав мер.

IMG_8657

Відтак він заявив, що кожен район має мати свою перевантажувальну і пресувальну станцію. «Щоб зменшувати об’єм в 5-6 разів, щоб цей об’єм був зв’язаний і поліетиленом обмотаний, щоб це було безпечно для транспортування у тому числі залізницею», - заявив Садовий. Він закликав депутатів підтримати ухвалу і виділити кошти на придбання пресувального устаткування. Втім, промова мера викликала у частини депутатів  обурення. «Що за кулуарщина у міській раді, коли дві фракції не були вчора запрошені на обговорення цієї ухвали. Вона не пройшла жодної комісії.  Ми виділяємо земельні ділянки, які не проходили через земельну комісію. Майже 100 мільйонів виділяємо на «Львівспецкомунтранс». До сьогодні не було звіту директора за 100 мільйонів, які вже раніше були виділені. Це вихід з ситуації на місяць-два, а що буде на тих майданчиках весною, якщо сміття звідти не буде вивозитися? Ми будемо мати екологічні катастрофу у Львові», – заявив Ігор Телішевський.

[dyvys_blockqoute text="Що за кулуарщина у міській раді? Ухвала не пройшла жодної комісії" author="Ігор Телішевський"]

«До критичної ситуації призвела бездіяльність влади за останні 8 місяців. Тому ми сьогодні маємо таку ситуацію, але щоб не допустити ще гіршого маємо підтримати це рішення», - заявив Валерій Веремчук.

Читайте також: Садовий не виключає, що львівське сміття поїде за кордон (фото)

«Мені подобається позиція «ніякої політики». Ви – яскравий політик, адже тільки такий може в’язати безпорадність власного менеджменту з політичними процесами. Ми сьогодні тут щоб вирішувати проблему, до якої призвело ваше керівництво, ваші менеджери», - заявив звертаючись до Садового Петро Адамик.  «Мешканці Рясного переживають, що ці 5 майданчиків можуть бути димовою завісою, бо найбільше Рясне готове до пресування. Ми підтримуємо  річ, яка буде спасати Львів, але сподіваюся, що це рішення локальне, у зв’язку  з надзвичайною ситуацією. Ми будемо голосувати тільки тоді, коли чітко скажемо, коли буде дедлайн запуску інших станцій, крім Рясного і починати вивозити сміття потрібно спочатку з Шевченківського району, враховуючи, що пресування почнеться там. Плюс контроль – ваги і веб-камери. Бо навіть депутати не знають, що робиться. І хто, яка фізична особа, винна в цьому, хто цей менеджер, який не зміг домовитися з інвесторами», – додав Петро Адамик.

[dyvys_blockqoute text="Мешканці Рясного переживають, що ці 5 майданчиків можуть бути димовою завісою" author="Петро Адамик"]

«Якщо б було сортування на суху і мору фракцію, то суху можна було б пресувати. Мокра фракція не може пресуватися, є застереження щодо «жижі», яка буде при цьому виникати. Яким чином об’єкт на вулиці Шевченка буде працювати поруч з заказником, який має створюватися», - заявила Ірина Оршак.

IMG_8649

«Була вимога звітів директора «Львівспецконутрансу» і  начальника управління екології. Їх немає. Ця ухвала не вирішить проблеми, якщо не буде покрокової  стратегії поводження з відходами», - заявив Маркіян Лопачак.

Своєрідний  підсумок депутатських виступів підвів Тарас Чолій. «Більшість під цю ухвалу вже є, вона сформована, і нашу фракцію можна було б сьогодні не кликати, так як і інші маленькі фракції, бо ми не впливаємо на це рішення, яке буде прийнято. Сьогодні ми створюємо 5 нових смітників. Де візуалізація цих ділянок, їхні технічні характеристики, наскільки вони далеко  розташовані від житла, скільки часу вони зможуть втримувати всі ті купи сміття?» -заявив депутат.

[dyvys_blockqoute text="Більшість під цю ухвалу вже є, вона сформована, і нашу фракцію можна було б сьогодні не кликати, так як і інші маленькі фракції, бо ми не впливаємо на це рішення" author="Тарас Чолій"]

Андрій Садовий намагався відповідати на всі ці випади. Він двічі наголосив, що є попередні домовленості про вивезення пресованого сміття. «Є попередня згода кількох полігонів, які готові приймати брикетоване сміття зі Львова, оскільки мають на це дозвільні документи. Захоронення сміття – це зовсім інша дозвільна форма, яка передбачає зовсім інші документи, і я не виключаю за кордон», – заявив Андрій Садовий.

Читайте також: На старт: політики й активісти розповіли, коли львів’яни отримають е-квиток

Конкретні міста при цьому він не назвав. Щодо коштів, які раніше були виділені «Львівспецкомунтрансу», Садовий пообіцяв на наступній сесії дати звіт по кожній гривні.

«Витрати «Львівспецкомунтрансу» за останні 8 місяців становлять приблизно 84 мільйони гривень. Я не аудитор, який може фахово все підрахувати і звести дані. Зараз оголошено торги на визначення аудиторської компанії, яка зможе допомогти у цьому питанні. І вже на наступній сесії ми забезпечимо звіт щодо  вивезення сміття протягом 8 місяців», - пообіцяв Садовий.

IMG_8652

Присутні у залі мешканці Рясного та громадські активісти дуже нервово реагували на будь-яку згадку про пресування сміття у Рясному. «Ніякого сміття там не може бути!» - вигукували люди перебиваючи виступи депутатів та мера. Так, на обіцянку Садового пустити у Рясне нові маршрутки і відкрити ЦНАП, люди почали кричати: «Не треба нам автобусів!».

Після завершення виступів депутатів мешканці вимагали, щоб слово надали їхнім представникам. «Людям слово!» - скандували вони. Ситуація почала швидко загострюватися, люди почали прориватися до трибуни. Побачивши це, Садовий швидко поставив ухвалу на голосування, яке відбувалося під вигуки «Ганьба!». За прийняття ухвали проголосували 38 депутатів і Садовий оголосив про закриття сесії. Під час виконання гімну відбулася вже справжня бійка. Частина людей прорвалися до трибуни, але в той момент уже Садовий покинув залу.

IMG_8685Ухвала передбачає організацію тимчасових майданчиків для перевантаження та брикетування твердих побутових відходів за такими адресами:

Сихівський, Галицький райони – вул. Стрийська, 193;

Залізничний район – вул. Городоцька 280;

Личаківський район – вул. Пластова, 13;

Шевченківський район – вул. Т. Шевченка, 327-г;

Франківський район – вул. Персенківка, 19.

Ці майданчики для перевантаження облаштують брикетувальними комплексами з розрахунку: один комплекс для одного адміністративного району. Також ухвалою депутати надали Львівському комунальному підприємству «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс» дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для виробничих потреб (у тому числі для організації тимчасових майданчиків для перевантаження та брикетування твердих побутових відходів) за рахунок земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення: орієнтовною площею 1 га на вул. Стрийській, 193; орієнтовною площею 0,6 га на вул. Т. Шевченка, 327-г.

IMG_8643

Як внесок до статутного капіталу Львівського комунального підприємства «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс» депутати передбачили видатки у сумі 97 мільйонів гривень для вжиття заходів, передбачених цією ухвалою, у тому числі (але не обмежуючись) для виготовлення землевпорядної документації, придбання спеціалізованого обладнання для поводження з твердими побутовими відходами.

Але далі розпочинаються нюанси. Контроль за виконанням ухвали покладено на голову тимчасової контрольної депутатської комісії з питань перевірки та контролю за процесами збирання, зберігання, перевезення, утилізації і захоронення твердих побутових відходів у місті Львові, секретаря ради Анатолія Забарила. Саме його, а не Анлрія Садового, відтепер треба буде питати, що відбувається зі сміттям у Львові. Це питання також можна адресувати наступним представникам фракцій  «Самопоміч»,  БПП «Солідарність», «Народний контроль» та «Громадянська позиція», які проголосували за сьогоднішню ухвалу.

А щоб мешканці знали, кому конкретно адресувати свої запитання, подаємо повний список депутатів, які підтримали ухвалу.  Фракція  «Самопоміч»: Олег Шмід, Андрій Шевців, Роман Федишин, Ігор Стояновський, Оксана Рубай, Андрій Пундор, Ольга Посипанко, Володимир Крицак, Ігор Корончевський, Максим Коляда, Орися Богун, Олег Василишин, Андрій Дворакевич, Оксана Динік, Оксана Зубрицька, Тетяна Іванів, Вікторія Довжик. Фракція БПП «Соділарність»: Віталій Свіщов, Іван Рудницький, Володимир Ропяк, Уляна Пак, Юрій Моравецький, Григорій Козловський, Петро Адамик, Роман Грицевич, Сергій Івах, Остап Доскіч. Фракція «Народний контроль»: Віталій Свінціцький, Анна Мармуляк, Валерій Веремчук, Тарас Ворко. Фракція «Громадянська позиція»: Олег Сорочкін, Назар Палідович, Юрій Кужелюк, Ігор Вань, Роман Іванців. «За» також проголосував секретар ради, представник «Громадянської позиції» Анатолій Забарило.

Читайте також: У Львові відкрили відреставровану «Статую Свободи» (фото, відео)

Натомість три фракції -«УКРОП», «Українська Галицька партія та «Свобода», ухвалу не підтримали. Прикметно, що не віддали за неї свої голоси і окремі депутати з фракцій, керівники яких оголосили про підтримку ухвали. Так, у роздруківці результатів голосування представники «Самопомочі» Христина Паньків, Олена Пасевич і Тарас Кльофа позначені як такі що не голосували, а представники «Народного контролю» Ірина Оршак та Михайло Дідух, як такі що утрималися.

Попри очевидний успіх, ситуація для Садового і тих міських депутатів, які його підтримують, виглядає далеко не безхмарною. Те, що міський голова домігся всього, що безрезультатно намагався отримати від депутатів принаймні останні кілька місяців, зовсім не обов’язково означає, що вже найближчим часом пресувальні станції постануть у Рясному та інших затверджених сьогодні майданчиках.

Так, мешканці Рясного, вкрай обуренні способом в який приймалася ухвала, покидаючи сесію були налаштовані доволі агресивно і недвозначно заявляли, що не допустять у свій мікрорайон машин зі сміттям. Не виключено, що «бунти» мешканців розпочнуться і проти інших майданчиків. Люди, які до цього часу відносно спокійно спостерігали за пригодами сміття у Рясному, можуть зовсім по-іншому відреагувати на розміщення «сміттєвих» станцій у відносній близькості від їхніх домівок.

Крім радикальних протестів, не можна виключати і спроб заблокувати ухвалу в юридичній площині, через суди. «Проголосована на сесії ухвала, яка, у тому числі містить рішення про розміщення сортувальних і брикетувальних ліній у 5 районах Львова, є абсолютно незаконною: Розміщення екологічно небезпечних об'єктів на землях, не відведених для цього генпланом, забороняється! Для того, щоб погодити таке розміщення, треба внести зміни в генплан. Винятково через громадські слухання! Підозрюю, цю ухвалу оскаржуватиме не один мешканець Львова», - заявила громадський активіст, заступник голови громадської ради при ЛОДА Олеся Дацько.

Тож, цілком можливо, що справжні проблеми у львівської влади лише починаються. Єдиною втіхою для львівських можновладців залишається те, що відтепер з’явилася можливість «футболити» обурених людей. Андрій Садовий, посилаючись на сьогоднішню ухвалу, може спокійно відсилати всіх до Анатолія Забарила, як керівника комісії, а той назад до Садового, як до міського голови, який відповідає за ситуацію у місті.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: