Справа Ван Доеверен: версія лікаря

IMG_8514

Кримінальне провадження, відсторонення від посади, три дні в буцегарні, ігнорування з боку безпосереднього керівництва, доноси і судова тяганина – усе це наслідки однієї, на перший погляд, дуже простої справи з вимаганням хабара, фігурантом якої стала заступник головного лікаря Львівської обласної клінічної лікарні Наталія Ван Доеверен.

Але все так просто тільки на перший погляд… Багато частинок пазла аж ніяк не складаються у цілісну картину.

А чи був хабар?..

28 листопада новина про те, що правоохоронці затримали під час отримання хабара у розмірі 6 тисяч гривень заступника головного лікаря ЛОКЛ, просто струсонула львівську медіаспільноту і поширилася із надзвуковою швидкістю. Далі діло техніки – дізнатися, хто із шести заступників Михайла Гички погорів на такому ганебному вчинку. І ще до завершення слідчих дій у кабінеті стало відомо – це Наталія Ван Доеверен, заступник головного лікаря з медичної частини, дружина голландського бізнесмена, який хотів будувати у Львові сміттєпереробний завод.

«Працівники Управління захисту економіки у Львівській області спільно з Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Львівській області викрили заступника головного лікаря однієї з львівських лікарень у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди у сумі 6 тис. грн.

Про це 28 листопада інформує відділ комунікації поліції Львівської області.

Як встановили правоохоронці, посадовець, зловживаючи службовим становищем, вимагала від мешканки Львівської області неправомірну вигоду в сумі 6 тис. грн за сприяння у прийнятті її на лікування та формування медичної документації. Гроші від пацієнтки медик отримала у робочому кабінеті, що і зафіксували правоохоронці.

За цим фактом було відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України», – таку інформацію поширили правоохоронці.

А ось так розвивалися події, за словами Наталії Ван Доеверен: «Цього дня я виїжджала на Київ і я практично вже виходила з кабінету, коли до мене зайшла жіночка і якось дуже дивно встала збоку. Вона сказала про важкого пацієнта, якого привезла з Дрогобича.  Я згадала, що десь, можливо, 10 днів тому, може, два тижні тому мені справді телефонувала завідувачка відділу гемодіалізу з Дрогобича і сказала, що є дуже тяжкий пацієнт. Я їй відповіла: «То лікуйте». Тяжкого невідкладного пацієнта треба лікувати вже і негайно. Адже саме для цього одне з відділень є там, у Дрогобичі.

Отже, жінку я спитала, чому ж так довго везли. Після цього я вийшла у сусіднє відділення, щоб зареєструвати воїна АТО, і повернулася назад до себе в кабінет. Після повернення я працювала з лікарем з терапевтичного відділення з документацією. У момент, коли я вже зняла халат, готувалася виїжджати на Київ, відкрилися двері, зайшли камери і почався обшук. Слідчий мені продемонстрував ухвалу суду про те, що має відбутися обшук. Лікар Лупенко Н.В не залишала мого кабінету, доки не було підписано протокол обшуку близько 18 години».

Загалом того дня, на думку пані Наталії, відбувалося щось дивне. Зокрема головний лікар Михайло Гичка зненацька взяв відпустку для навчання (сесії з його слів)  в академії держуправління, яку закінчив кілька років тому. До речі, раніше Михайло Михайлович ніколи не відзначався подібними експромтами і про його відпустки було відомо заздалегідь.

«Обшук почався приблизно по 12-ій. У мене в кабінеті нічого не знайшли. Шукали годину, другу годину шукали – нічого не знайшли. Після цього хотіли просвітити мої руки. Позаяк я прекрасно знала, що рано чи пізно це обов’язково станеться, всюди в кабінеті встановила камери. (Тривалий час на адресу Ван Доеверен надходили погрози – ред.). Знала і про фішки з клямками, адвокати мене вже проконсультували (спеціальна фарба, якою мітять банкноти, наноситься на клямки дверей – ред.). Тому я стиснула руки і не розтискала до прибуття адвокатів», – розповідає Наталія Романівна.

Тільки після прибуття правників лікар дозволила оглянути халат і руки. Згідно із протоколом обшуку, копія якого є у розпорядженні Дивись.info, жодних слідів світіння виявлено не було. Гроші, які були знайдені у кабінеті Ван Доеверен, – це чотири тисячі гривень і 100 доларів США банкнотами по 20 доларів, які в протоколі зазначені як особисті кошти.

Виникає логічне запитання, а де ж шість тисяч гривень (мічених), які лікар отримала начебто як хабар? Згідно із повідомлення про підозру, гроші Наталія Ван Доеверен «з метою злочинної конспірації своєї діяльності» обміняла в аптеці на інші купюри – 200-ки на 500-ки. Поліцейська версія підтверджена свідченнями працівниці аптеки. Щоправда, сума вилучених з аптечної каси коштів вже не шість тисяч гривень, а п’ять.

IMG_8528

Коли ж стався злочин?

А ось версії хабародавця Галини Чаплі, задокументована правоохоронцями, згідно з якою вимагання хабара відбулося 17 листопада 2016 року. Фабула справи така: до заявниці звернувся її родич Дмитро Криворучишак з проханням забрати його аналізи в Дрогобичі. Жінка погодилася і відразу з’ясувалося, що аналізи дуже погані. 17 листопада Галина Чапля пішла у відділення гемодіалізу в Дрогобичі, звідки її скерували до Львова, мовляв справи гірше нікуди, а питання про госпіталізацію має вирішити заступник головного лікаря ЛОКЛ Наталія Ван Доеверен. Того ж дня, 17 листопада, Галина Чапля приїхала до обласної лікарні, де Ван Доеверен й  вимагала, за версією хабародавці,  шість тисяч гривень за госпіталізацію. Згідно із підозрою, відбувалось це не напряму, а через іншого працівника лікарні.

Сама ж «процедура» з передачі хабара відбувалася вже 28 листопада. Але саме дата «17 листопада» якраз і випадає із цілісного пазла кримінальної справи. Бо, як згодом вдалося встановити, до речі, завдяки встановленим у кабінеті камерам, саме 17 листопада Наталії Ван Доеверен не було на роботі.

«У підозрі чітко написано, що я в громадянки вимагала гроші 17 числа. Після того, як я просвіжилася на нарах у СІЗО, вирішила переглянути записи з камер спостереження. Адже я цю людину ніколи не бачила. Може, я справді десь помилилася. І ось камери 17 листопада зафіксували порожній кабінет. Тоді я згадала, що була спікером на міжнародному форумі з медичного туризму, організованим представником ЮНЕСКО Олександром Креховським. Були делегати з Польщі, Михайло Цимбалюк, багато головних лікарів. Все це дійство відбувалося у «Древньому граді». Після форуму всі пішли перекусити в ресторан. Разом зі мною було 11 головних лікарів», – розповідає Наталія Ван Доеверен.

За словами лікаря, тепер правоохоронці думають, на який день «перенести  злочин», тобто «вимагання» хабара.

«Помилка» з датою, брак слідів фарби, зникла кудись мічена тисяча – це ще не все у ланцюжку дивних обставин. Як з’ясувалося, один із правоохоронців, задіяних у справі, оперуповноважений УЗЕ, який мітив банкноти, – родич заявниці Галини Чаплі, її зять Тарас Демкович. Звісно, і Тарас Демкович і його родина мають право на захист своїх прав. Але було б справедливо, якби оперуповноважений все ж не брав безпосередньої участі у справі. Тоді не було б і зайвих запитань. До речі, серед 433-ох Fb-друзів Тараса Демковича є головний лікар ЛОКЛ Михайло Гичка. З одного боку, це нічого не доводить, але з іншого, виникає запитання, які спільні інтереси об’єднують цих людей – родинні, товариські? Адже пан Гичка не є Fb-блогером, чиї дописи можуть бути комусь цікавими чи їх розтягують на цитати…

І насамкінець виявилося багато темних плям у справі із  «смертельно» хворим пацієнтом Дмитром Криворучишаком. Заявниця стверджує, що він є її троюрідним братом, натомість захист Ван Доеверен встановив, що в них геть інший ступінь спорідненості – насправді він є співмешканцем троюрідної  сестри  чоловіка Чаплі Г. Крім того, згідно із біохімічними аналізами крові та сечі, зробленими 28 листопада, у пацієнта нема навіть натяку на хворобу нирок. Натомість анамнез історії хвороби належить іншій людині з таким же прізвищем, яка дійсно є важко хворою.

«Пацієнт не був хворий взагалі і через кілька годин він втік з лікарні при тому, що він госпіталізовувався у відділення для смертельно хворих людей, де середня тривалість виживання людей на замісній нирковій терапії є 3-5 років. Туди госпіталізовуються люди, які потребують пересадки нирки», – пояснила Наталія Ван Доеверен.

За даними захисників Ван Доеверен, Криворучишак і Демкович були учасниками подібної ситуації із хабаром, тільки події відбувалися у Дрогобичі.

Додамо, внаслідок усіх цих подій лікар провела три доби за гратами. До речі, в СІЗО її відправили вже тоді, коли застава була сплачена.

«Мене кілька разів машиною правоохоронці підвозили до СІЗО, а дорогою вимагали відмовитися від адвоката і підписати зізнання. Якщо я це зроблю, то обіцяли, що не відправлять в СІЗО», – згадує лікар.

Причини і наслідки

Щодо причин, чому все це сталося, Наталія Ван Доеверен має свою версію.

«У травні 2015 року вийшло моє інтерв’ю у голландській газеті «Trouw». У статті розповідала, як працюють корупційні системи в галузі охорони здоров’я, як відмиваються бюджетні кошти, в тому числі і на прикладі нашої лікарні. Прізвища не були названі, тільки посади директора департаменту та головного лікаря. Йшлося про питання повзучої приватизації, розпродажу розкішних будівель у центрі міста тощо», – розповідає лікар.

Стаття в Україні не передруковувалася, але її фотокопії були доступні в соцмережах. Отже, за дуже великого бажання цілком можна було дізнатися, про що там йшлося. Невдовзі, десь у червні 2015-го, на адресу Ван Доеверен після цієї публікації почали надходити погрози. Їй телефонували з невідомого номера, спочатку погрожували, а потім просто мовчали. Заступник головного лікаря звернулася із заявою про погрози до прокуратури.

IMG_8508

Саме головного лікаря ЛОКЛ Михайла Гичку Наталія Ван Доеверен вважає причетним до того, що сталося: «Є одна незаперечна річ – Гичка Михайло Михайлович знав, що це має відбуватися. Він дав на це згоду, підтримував це і вітав. Мені тільки складно сказати, чи він є єдиним замовником цієї мізансцени».

На думку Наталії Романівни, вибір відділення, куди мали госпіталізувати пацієнта, теж невипадковий. Оскільки у Ван Доеверен давно не складалися стосунки із завідувачкою обласного відділення гемодіалізу Русин О.

«Якщо обласна лікарня, у якій щорічно лікують 40 тисяч пацієнтів, має бюджет 150 мільйонів, то одне відділення, яке лікує приблизно 350 пацієнтів, – майже 100 мільйонів. Раз на тиждень ми проводили наради з питання гемодіалізних пацієнтів. Відтак не можна було безконтрольно списувати витратні матеріали. Це теж не подобалося завідувачці», – каже лікар.

Ще одна з версій, яка озвучувалася щодо затримання заступника головного лікаря, – розправа мера Садового через прес-конференцію, яку дав чоловік Наталії Ван Доеверен Ніколас. Він тоді розповів, як міська рада йому відмовила у будівництві сміттєпереробного заводу.

«Ні довести, ні спростувати я цього не можу. Бо якщо йдеться про мого чоловіка, то я у нього слабка ланка. До нього підкопатися не можна. Йому не можна занести хабара», – так коментує цю версію Наталія Романівна.

Тим часом цього тижня захист Наталії Ван Доеверен звернувся до суду із заявою про вчинення кримінального правопорушення. Йдеться про бездіяльність правоохоронних органів, які відмовилися внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.370 КК України, працівниками УЗЕ у Львівській області ДЗЕ НП України та розпочати досудове розслідування. Тобто йдеться про провокацію хабара.

До речі, під час судового засідання з’ясувалися «цікаві» деталі. Прокурор Віталій Нанівський, викладаючи фабулу справи, зазначив, що факт вимагання хабара був 18 листопада, а не 17, як написано у матеріалах справи. До того ж озвучив інший діагноз пацієнта – рак нирки, за якого, до речі, гемодіаліз є протипоказаний.

Нагадаємо, суддя Галицького районного суду Євген Лялюк відмовив у порушенні кримінального провадження. Більш детально про суд можна прочитати тут.

Сьогодні Наталія Ван Доеверен відсторонена від посади. 30 грудня вона захистила дисертацію в Національній медакадемії післядипломної освіти імені Шупика. З моменту затримання із головним лікарем вона не спілкувалася. Проте ій відомо, що він  активно тисне на людей (працівників та пацієнтів).

«Він хоче змусити ще  когось написати заяву в прокуратуру про те, що давали мені хабар. Цьому є підтвердження із звукозаписом. То ж чекаю «нових звинувачень через два місяці після затримання – «шьют дєло»…

Взагалі після захисту дисертації я збиралася говорити з головним лікарем про своє звільнення. Робота пекельна, щодня по 3-5 летальностей, відчуваєш себе якимось « маклером смерті». Хотіла піти і щось змінювати. До того ж бачила, що згущуються фарби. Але хтось мене випередив. Тепер якщо я повернуся, то вже нікуди не піду», – наголосила Наталія Ван Доеверен.

ІА Дивись.info  розшукала жінку, яка справді підтвердила, що до неї зверталися із проханням написати заяву на Ван Доеверен, нібито лікар вимагала кошти. Щоб не зашкодити жінці і її родині, ми наразі не називаємо її імені.

«Михайло Гичка особисто напряму не звертався. Мені дзвонили посередники від його імені. Я відмовилася, бо пані Наталія Ван Доеверен була єдиною адекватною людиною, яка дійсно переймається пацієнтами», – розповіла жінка.

Коментар правозахисника

Едуард Багіров, правник:

«Як би там не було, але за фактом ми усі платимо за медичні послуги. Це відбувається або напряму, або через благодійні фонди тощо. А інколи, справді, пацієнти провокують медиків. Чому? Тому що із 100% випадків у 99% лікарі отримують результат, тобто подяку від пацієнтів і для цього не потрібно на когось тиснути, щось вимагати. Адже кожен медик розуміє, якщо він стане прямо вимагати гроші, то пацієнт чи його родичі може звернутися до правоохоронців, написати заяву і буде заведена справа про хабар. Виходить,  якщо хворий не хоче дати хабара, ніхто його до цього не змусить. Без пресингу з боку лікарів є багато людей, які добровільно, без тиску несуть гроші. І таких є дуже багато. У суспільстві вже десь на фундаментальній основі закладено, що потрібно віддячити лікарю. У своїй юридичній практиці я навіть стикався із тим, що були люди, які ще навіть не дійшли до медичного закладу, не переступили його порогу, а готові були писати заяву про вимагання в них грошей. Щодо провокування хабара, то таке часто-густо зустрічається, коли хочуть усунути посадову особу – головного лікаря тощо. Тому треба розбиратися із фактами, а тільки тоді робити висновки».

Оксана ДУДАР

P.S.

ІА Дивись.info готова надати можливість висловитися й іншим сторонам конфлікту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: