Урочистості, мости єднання і флешмоби, - як Україна відзначає День Соборності (фото)

352288805

Сьогодні в Україні - День Соборності. Історики називають це свято другим по важливості після Дня Незалежності, його відзначають на усіх рівнях, а молоді українці традиційно влаштовують мости єднання, живі ланцюги та різноманітні флешмоби.

22 січня офіційно об'єдналися Українська та Західноукраїнська народні республіки. У сучасній незалежній Україні цю річницю мільйони людей уже традиційно вшановують живим ланцюгом. Як проходить святкування цьогоріч, слідкували журналісти Дивись.info.

Традиційно зі святом українців привітав голова Держави. У своєму зверненні він зазначив: «Ми на увесь світ заявляємо про свою непорушну волю гідно жити у власній незалежній єдиній українській державі, побудованій на європейських цінностях, ідеалах людяності й демократії. Цим шляхом ми йдемо – впевнено і до перемоги. Слава Україні!» - написав Петро Порошенко.

Також з Днем Соборності українців вітали численні політики й держслужбовці. Наприклад, своє привітання на сторінці у Фейсбук вже оприлюднив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман. У своєму зверненні він наголосив на символізмі, якого набуває свято в останні роки. Втім, надто розвивати цю думку не став:

Стапан Кубів, Перший віце-прем'єр-міністр України-міністр економічного розвитку та торгівлі також долучився до привітань:

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко відзначила, що сьогодні Петро Порошенко присвоїв високі звання борцям за Україну. Мова йде про звання Героя України Володимиру Жемчугову (уродженець Луганщини, який у період з 28 грудня 2014 року по 24 вересня 2015 року провів 30 спеціальних операцій зі знищення військових об’єктів ворога та особового складу окупаційних військ, при спробі його захоплення у полон намагався підірвати себе гранатою, через що отримав важкі трамви; перебував у полоні бововиків у Луганську), а також високі нагороди Рефату Чубарову та ветеранам УПА.

З приводу Дня Соборності та відзнак Ірина Геращенко пише: «Я глибоко вражена і схвильована сьогоднішнім Днем і надовго запам'ятаю День Соборності 2017 року. Я щиро дякую президентові, який прийняв рішення нагородити Володимира Жемчугова зіркою Героя Украіни. Володимир - символ незламності і мужності украінця, справжнього сина украінського Луганська. Коли почалася російська агресія, він залишив бізнес, вернувся на малу Батьківщину і чинив спротив окупантам та бандитам, відновлюючи єдність і суверенітет Украіни. Він провів 30 успішних операцій. Я пишаюся знайомством з Володєю і його родиною. Також Орден Свободи сьогодні отримав гідний син Украіни і кримськотатарського народу Рефат Чубаров, який разом з Мустафою Джемілєвим докладають всіх зусиль для захисту прав кримських татар, що залишилися в окупаціі. Велика честь - бути з Рефатом в одній сесійній залі і в одній команді.

Високі державні нагороди сьогодні отримали ті, хто надихають боротися за Украіну, воіни УПА. Дай Бог нам іх сили і віри в Украіну».

Крім того, сьогодні, 22 січня, сама Геращенко отримала Орден Княгині Ольги.

16143175_1227115787376232_8482905586679307959_n

Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що сьогодні також день проголошення Першої Незалежності, адже 22 січня 1918 року був підписаний відповідний Універсал Центральної Ради.

«Сьогодні святий день для кожного українця - День Собороності України. Цей день окроплений потом і кров’ю борців за волю України, - пишу на своїй сторінці у Фейсбук спікер Парламенту. - Символічно, що саме 22 січня 1918 було затверджено IV Універсал Центральної Ради, яким було проголошено незалежність нашої держави, а вже через рік - 22 січня 1919 року сталося об’єднання УНР і Західно-Української народної Республіки в одну неподільну соборну державу. Після сотень років життя у полоні різних імперій наш народ знову об’єднався в одну державу. Відчуття єдності міцно закарбувалось у свідомості та серцях патріотів України й стало невід’ємною частиною національної ідеї. Об’єднання УНР і ЗУНР – свідчення прагнення українців вільно жити в єдиній суверенній державі. День злуки – це фундаментальна подія в історії державотворення».

Вітали українців зі святом і народні депутати. Наприклад, Ганна Гопко нагадала, яку високу ціну для всіх має наша єдність та про оспівану «Україну від Сяну до Дону»: «День Соборності – більше, ніж просто свято. Для українців слово «соборність» завжди стояло поруч зі словом «незалежність». Адже наша країна століттями була не просто поневолена окупантами, а ще й розшматована між різними державами. І ось 22 січня 1919 року ці розділені частини єдиного народу вперше за багато віків з’єдналися в одній державі. Причому в державі незалежній, власній, українській. З’єдналися з доброї волі українців по обидва боки Збруча, втіленій у договорі між посталими у вогні української революції УНР і ЗУНР. На карті світу постала оспівана в нашому національному гімні держава «від Сяну до Дону», від Перемишля до Таганрогу. Саме 1919 рік заклав підвалини 1991. Тоді Україна програла війну за незалежність. Програла не тільки через силу зовнішніх агресорів, але перш за все через внутрішні чвари, що руйнували її зсередини і полегшували завдання ворогу. Наслідком тієї поразки стали масові репресії, Голодомор, жахи комуністичної і нацистської окупації, - мільйони загиблих людей і сім загублених десятиліть.
Сьогодні, коли на терезах долі знову наша соборність і незалежність, маємо дуже ясно пам’ятати ці уроки історії. Усі – влада і опозиція, президент, прем'єр, депутат і кожен громадянин. Маємо пам’ятати, наскільки важливою є наша єдність, наша здатність не переходити меж, за якими боротьба за владу і гроші, пошук крайніх і прагнення самоствердитися руйнує найцінніше – Незалежну Соборну Україну».

16114932_1318606828202581_7541805340929792523_nА от нардеп Оксана Юринець приєдналась до флешмобу #УкраїнаЄдина: «Україна - єдина! В єдності - наша сила. В єдності нашої ДЕРЖАВИ. В єдності ЦЕРКВИ. В єдності НАЦІЇ. З Днем Соборності, Україно! Вітання організаторам флеш-мобу #UnitedUkraine #УкраїнаЄдина зі Львова», - написала нардеп.

До речі, до цього флешмобу приєднався і очільник Львівської ОДА Олег Синютка разом із частиною працівників адміністрації, нардеп від Самопомочі Анна Романова та інші.

Привітав українців зі святом і голова транспортного комітету Верховної Ради Ярослав Дубневич, він нагадав, що завдання українців - зберегти свою соборну країну: «Наше завдання сьогодні - зберегти її! Як співаємо: "...Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці, запануєм і ми браття у своїй сторонці!" Я щиро дякую і вклоняюсь перед тими молодими хлопцями, які боронять нашу землю!»

У Києві Живий ланцюг об'єднав береги Дніпра на мосту Патона. Про це повідомляє Espreso.TV

У Львові ж сьогодні триває низка офіційних заходів, у яких беруть участь керівництво облдержадміністрації, обласної та міської ради Львова; громадськість міста:

12:55-13:00 покладання лампадок до могил воїнів АТО на полі почесних поховань №76 Личаківського кладовища

13:00-13:20 чин екуменічної панахиди за тими, хто віддав життя у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України. Відбудеться на полі почесних поховань № 76 Личаківського кладовища

О 14.00 відбудеться акція  «Міст Єдності» до Дня Соборності України, у ній так само візьмуть участь керівники облдержадміністрації, обласної та міської ради Львова; громадськість міста. На пішохідному мосту над алеєю в парку «Погулянка» (неподалік СЗШ № 82, вул. Шафарика, 13)

16:00  - урочиста академія з нагоди Дня Соборності України.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: