Австрія відома як країна туристична, але вона є потужним економічним партнером, - австрійський консул у Львові (інтерв’ю)

IMG_9665

Цьогоріч Україна відзначає численні ювілеї зі встановлення дипломатичних відносин із різними країнами. У січні відзначили уже два таких «25-річчя» - зі США і Австрією.

Про те, що цікавить австрійців в Україні, як залучають австрійських інвесторів і чим для них привабливий Львів, Дивись.info говорить  із новим почесним консулом Австрії у Львові Маркіяном Мальським.

IMG_9622Маркіян Мальський очолив австрійське консульство восени минулого року, у лютому ж відбудеться офіційне відкриття оновленого представництва Австрії у Львові. Водночас, п. Мальський має чималий досвід адвокатської практики захисту прав іноземних інвесторів в Україні.

— У ці дні Україна і Австрія святкують 25 років з моменту встановлення дипломатичних відносин, про які основні напрямки йдеться у цій співпраці?

Рівно 25 років тому було встановлено дипломатичні відносини між справді братніми народами, між українцями та австрійцями. У нас дуже багато спільного, і це не лише історія, а й цінності, спільний дух.

Якщо говорити про пріоритети, то основним пріоритетом в українсько-австрійських відносинах з боку Австрії є питання безпеки. Не секрет, що цей рік є важливий для зовнішньополітичного відомства Австрії в першу чергу тим, що Австрія головує у ОБСЄ, отримавши це призначення ще в 2014 році. Минулого року Німеччина головувала в ОСБЄ, і тепер Австрія. Відповідно, ця країна дуже добре розуміє ту військову і політичну ситуацію, яка складається в Україні. Два тижні тому міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц був на сході України, реально оцінив ситуацію, яка там є на сьогоднішній день, бо наголошую, що безпека – це перший пріоритет.

IMG_9654

Другим пріоритетом є, звичайно, розвиток України як суверенної і демократичної держави, де право має чільне вагоме місце в системі державного управління. Тут австрійська сторона робить дуже багато для налагодження роботи інститутів держави в Україні. Це, так звані, твінінгові проекти, вони відіграють роль практичних тренінгів. Наприклад, це тренінг для суддів щодо стандартів правосуддя, це навчання щодо екологічних стандартів ЄС тощо. І всі ці проекти покликані інтегрувати Україну в європейське співтовариство і зближувати наші держави між собою.

Якщо говорити про присутність Австрії в Україні, то за 25 років зроблено достатньо багато. Крім активно функціонуючого посольства Австрії є ще 6 почесних консульств, які достатньо активно та інтенсивно працюють на зближення України і Австрії. Існує і Торговий відділ посольства, який є, фактично, підрозділом Торгово-промислової палати Австрії, яка налічує 380 тисяч членів. І цей відділ займається захистом інтересів австрійських компаній тут, і особливо у західноукраїнському регіоні відчувається активна їхня робота. Існує також Австрійська служба академічного обміну, яка функціонує, зокрема, у Львові близько 20 років. Таким чином присутні багато австрійських представництв, які виконуючи різноманітні функції злагоджено, відпрацьовано і успішно зближують наші країни.

IMG_9641

Водночас, Австрія відзначає і проблеми, які є в Україні, і готова допомагати з їхнім вирішенням. У спілкуванні австрійці відзначають три проблеми: ступінь корупції, питання захисту власності і мирного користування майном, та економічна стабільність, яку би вони хотіли бачити у нас в державі.

— Все ж вони відзначають, що у нас недостатньо механізмів захисту власності, тобто, для іноземних інвесторів тут це цілком реальна проблема?

Задоволений інвестор розповість про те, що він задоволений від інвестування сюди, двом чи трьом-чотирьом своїм товаришам. Незадоволений інвестор, або той, у якого вкрали його майно чи несправедливо віднеслися, розповість про це сотням. Тому негативна інформація має властивість поширюватись набагато активніше, ніж позитивна.

IMG_9622

У моїй адвокатській практиці був випадок, коли в австрійського інвестора український менеджмент незаконно заволодів майном на вартість 2 мільйони євро. Зрозуміло, що ця особа розповідала усім і, напевно, далі розповідає, що Україна є небезпечна для інвестицій, хоч нам і вдалося відстояти його інтереси і повернути більшість його майна. Але, на жаль, є випадки, коли цього зробити не вдається.

Захист власності є ключовим для інвестора, бо інвестор є боягуз, бо капітал є боягуз, і інвестор завжди звертає увагу на безпеку. В Україні можна дуже добре заробляти, але варто пам’ятати, що цей заробіток часто пов’язаний із високим ризиком.

IMG_9659

— А які би сфери Ви назвали такими, що цікавлять австрійців в Україні?

Цікаво, що австрійці обрали для себе різні сфери і значні австрійські інвестиції можна побачити, насамперед, в банківській справі та у страховій сфері. Є також багато інвесторів, які вкладали в Україну в сфері нерухомості, присутні і у виробничих галузях , наприклад, та ж деревообробна сфера. Для багатьох українців Австрія відома як країна туристична, але ж насправді вона є потужним економічним партнером, вона є 12-ю найбагатшою країною світу, Відень визнано містом №1 в плані якості життя, ВВП на душу населення є більше 40 тисяч доларів, тобто, показники економічні вражають. Ця країна є дуже сильним економічним партнером.

IMG_9657

— Для України австрійський інвестор є привабливий, а чи намагається зі свого боку Львівщина привабити австрійських інвесторів?

Львів завжди був ментально для Австрії близьким, і залишається таким. Дуже багато залишилось різних зв’язків, і ділових і сімейних, історичних. Дуже часто бачимо, що австрійський турист прибуває до Львова, йому шалено подобається місто, він у нього закохується і починає розвивати тут ділові стосунки. До того ж, існує українсько-австрійський союз юристів, де можна обмінюватись досвідом і спільно розвиватися професійно представникам юридичної галузі. Посол Австрії в Україні, пані Герміне Поппеллер, також достатньо часто відвідує Львів, скоро буде відбуватись церемонія відкриття Почесного Консульства, і пані Посол буде присутня тут і зможе викласти своє бачення пріоритетів спільної роботи. Загалом в плані дипломатичних організацій, представництва Австрії є одними із найбільш активних у нашому регіоні.

IMG_9656

Крім історичного аспекту для австрійців Львів привабливий тим, що багато молоді володіє іноземними мовами, враховується й географічна близькість до кордонів. Ментальність є дуже схожа, є схожі цінності, тому дуже легко формуються дружні відносини. Але треба показувати позитивні приклади, історії успіху для потенційних інвесторів.

Загалом же, Львів робить багато як на рівні міської ради, так і на рівні облдержадміністрації, обласної ради для того, щоб залучати інвесторів. Дуже часто ми бачимо, що ці органи влади беруть на себе ініціативу, багато представників їздять на міжнародні виставки, спілкуються із потенційними інвесторами, розсилають інвестиційні презентації. Тобто змінився підхід державного апарату – вже не настільки представники влади чекають на пропозицію, скільки самі «виходять в люди», спілкуються. І це є позитивна зміна за останні роки, тому я неодмінно і очікую приріст кількості інвесторів.

IMG_9629

Є ще такий чинник, можливо, сумний для нас, як дешева робоча сила, коли зарплата може бути 100 євро у місяць. Звісно, для австрійських інвесторів це дуже привабливий фактор. Але я маю чітке переконання в тому, що ми маємо пройти різні щаблі розвитку і нам не вдасться з низькотехнологічної країни в один день стати високотехнологічною, потрібно пройти цей шлях. Я завжди наголошую на тому, що австрійські інвестори, коли приходять в Україну, встановлюють певні стандарти, вчать людей і дуже сильно і системно покращують життя тут. Зрозуміло, що представникам олігархічних класів ніколи не вигідні ті, хто підвищують зарплату на ринку, що отримують найкращі кадри, але, я вірю, що ми зможемо пройти цей шлях від держави з дешевою робочою силою до нормальної європейської держави.

— Які інвестиційні проекти у Львові Ви могли би навести як приклад успішної роботи?

Такі компанії як Райффайзен,  Uniqa та інші – це світові бренди у своїй індустрії, і вони представлені по всій Україні. І вони прийшли сюди в першу чергу тому, що австрійці мають інтерес в Україні. Якщо ж говорити про конкретні випадки у Львові, то компанія AVE започатковувалась як австрійська інвестиція. Зараз вона уже такою не є, але всі бачили дуже стрімкий розвиток, коли австрійці прийшли у ту сферу, яка є болючою для Львова, сферу твердих побутових відходів. Тоді австрійська сторона привезла з собою відмінну техніку, коли сміттєвози самі пресували сміття (і таким чином треба було здійснювати менше маршрутів). І це перша компанія, яка запровадила стандарт щодо встановлення дашків над сміттєвими контейнерами, аби сміття не намокало від дощу і, відповідно, його надалі можна було би сортувати і переробляти. І це яскравий приклад, яким чином компанія, володіючи сучасними ресурсами і відкриваючи тут справу, покращує рівень життя в Україні.

IMG_9619

Є велика інвестиція австрійської сім’є Швайгоффер в Івано-Франківській області, де планується будівництво величезного деревообробного комплексу. Тобто, ціль не стоїть продавати лише кругляк як сировину з України, а ціль – здійснювати переробку тут, і в цьому проекті сума інвестицій обраховується в сотнях мільйонів євро. Є всі передумови для того, щоб цей проект успішно реалізувався.

Тобто, інтерес є, але так, як я говорив, треба ще багато попрацювати для того, аби не просто встановити гарні умови ведення бізнесу, але і перебороти той негатив, який акумулювався протягом тих років, коли не було гідного захисту інвестицій і показати, що країна змінилася, що тут можна і потрібно працювати, що тут добрий народ. Є постійний ріст, але такого «прориву» поки немає. І один із пріоритетів роботи почесного консульства – це залучення австрійських інвестицій сюди, а українських до Австрії, і я сам часто подорожую, аби спілкуватись із бізнесом і розповідати як про західну Україну, про Львів, так і про Відень, Австрію і поширювати нашу співпрацю. Зрозуміло, що і Австрія гостинно запрошує українських інвесторів.

— Якщо брати з 2014го року, наскільки Україна юридично відкрила себе для інвесторів і чи відкрила взагалі?

Якщо аналізувати цей період часу, Україна досягнула певних результатів, але, насамперед у боротьбі із «дрібною корупцією», тобто, у нас є нова поліція, звичайно, краща ніж стара, стало легше отримати паспорт, легше заплатити за комунальні послуги чи здійснити якусь просту дію. Україна зробила достатню кількість кроків у цій сфері, але «великої корупції» не подолала. І ця велика корупція є більшою причиною, аніж, наприклад, військові дії, для того, щоб інвестор не приходив сюди. Інвестори вже в геополітичному аспекті впевнені, що з Україною все буде гаразд. Навіть дуже часто звучать фрази «не акцентуйте так сильно увагу на АТО», тому що це більше відлякує інвестора, адже він думає, що якщо ми постійно про це говоримо, то поки що не варто вкладати кошти в Україну. Хоча ті інвестори, які давно і успішно функціонують тут, переконані, що Україна вже багато зробила для того, щоб ситуація була як мінімум стабільна.

IMG_9625

Дуже багато Україні треба ще зробити у сфері фіскальних служб – митниці та податкової, багато – у сфері контролюючих органів. Надалі залишилась ситуація, коли контролюючі органи «голодними очима» дивляться на іноземний, та навіть і національний бізнес із думкою, а який би то штраф написати, а яке би порушення приписати, аби отримати якусь, як зараз правильно казати «неправомірну вигоду». Тому країна багато зробила у сфері подолання дрібної корупції, але у сфері великої корупції зроблено недостатньо. Певні кроки є, але іноземні партнери відзначають, що ці кроки здійснюються набагато повільніше, ніж всі розраховували.

Звичайно, корупція є у всьому світі, але ж забезпечення права власності має бути основним для держави. Однак відомі чимало випадків, коли у іноземних інвесторів з тих чи інших причин зникло майно в Україні, тому маємо ще багато попрацювати в плані захисту цих прав.

— Чи є якась перспектива створення індустріальних парків на західній Україні з боку австрійських інвесторів?

Такі питання неодноразово обговорювались, але ми маємо завжди задаватись запитанням: наскільки ми здатні конкурувати з іншими країнами. Інвестор, він не приходить тільки в Україну. Є дуже багато інших країн, які пропонують кращі умови. І якщо подивитись на Болгарію, Польщу, Білорусь, Словенію тощо, то ці держави дуже часто можуть навіть надавати земельну ділянку безкоштовно, протягнути комунікації за кошт бюджету. А коли приходить такий інвестор в Україну, йому кажуть: за землю заплати стільки-то, за підключення стільки і жодних привілеїв чи стимулів на майбутнє. І він відразу починає порівнювати – а чому я мушу в Україні за це все платити, якщо в інших країнах це роблять безкоштовно.

IMG_9629

І дуже часто як юрист я роблю порівняння, інвестор надсилає таблицю, де вже заповнені, наприклад, Словенія, Чехія і Україна. І ти починаєш вписувати туди те, як усе відбувається в Україні і вже бачиш, що ми не конкурентні порівняно з іншими країнами. І над цим треба працювати на державному рівні, тому що ми є в умовах глобальної конкуренції. Я знаю компанії, які до четвертої цифри після коми розраховують собівартість у тих країнах, де вони присутні і вони порівнюють Україну і, наприклад, В’єтнам, Китай, інші. Категорично більше не можна збирати з інвесторів внески на розвиток інфраструктури, тому що не може один інвестор платити значні кошти, а іншого, наприклад, звільнять від цього внеску. Інвестори сприймають таку ситуацію як дискримінаційну, несправедливу і дивну. Тож ми повинні розуміти, що ми маємо для інвестора створити якнайкращі умови для його приходу та подальшого функціонування, а не просто сказати, що ми «гарна країна» і ми маємо багато землі.

— Ви щойно сказали, що аналізуєте для інвесторів конкурентність України. Який відсоток потенційних компаній проходить цей крок і йде далі, аби відкривати тут бізнес?

З тих людей, які приїжджають в Україну, рішення інвестувати приймають близько 10 відсотків. Це не є високий показник. Насамперед, треба розуміти, що Україні потрібно покращувати свій імідж. Нещодавній референдум у Нідерландах – яскравий приклад того, над чим варто замислюватися заздалегідь.

Я би сказав так, що в Україну на сьогодні інвестують ті, хто має позитивно-оптимістичний підхід до життя. Вони знають, що є певні проблеми, але це їх не зупиняє. Ті, що є більш боягузливі та акуратні, то вони на сьогодні сюди не інвестують, хоч і уважно приглядаються.IMG_9633

Не останню роль відіграє і ситуація економічної стабільності. Зрозуміло, що у нас триває девальвація уже багато років, українська валюта знову одна із найбільш недооцінених у світі, що говорить про певний штучний характер цих дій. Видається, що деяких кризових ситуацій можна  уникати якщо керуватися світовим досвідом і не соромитися радитися.

 

Ситуація з банками потребувала більш системних дій. Те, що сталося відштовхує інвесторів, адже багато хто з них також втратив кошти в цих банках, і це непоодинокі випадки. І про них будуть всі говорити за кордоном. І Україні потрібно відійти від цих практик порушення прав інвесторів, національних і закордонних, і певний період часу пройде, поки забудуться негативні старі історії. Також неприпустимим є ситуація в якій іноземні інвестори не можуть купувати валюту, чи повертати інвестиції Важливо усвідомлювати, що зараз у світі є дуже багато «вільних» грошей і що ми можемо залучити неймовірні інвестиції. Інтерес до України є, і він зростає. Я впевнений, що австрійсько-українські відносини мають чудові перспективи і запрошую усіх до висловлення своїх пропозицій із їх покращення та поглиблення.

Спілкувалась Валерія ДУБОВА

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: