Львівський підприємець розповів, як через хакерів постраждав його бізнес

Dobavlyaem-kod-na-stranitsu-01

На Львівщині активізувались кібертерористи. Спочатку вони атакують електронну бухгалтерію підприємств, після чого за розблокування програми вимагають до 5 тисяч доларів.

На Львівщині активізувались кібертерористи. Спочатку вони атакують електронну бухгалтерію підприємств, після чого за розблокування програми вимагають до 5 тисяч доларів.

У Львові один із постраждалих підприємців Руслан Семашов розповів про атаку на свою електронну бухгалтерію, пише Форпост.

«14 січня один з наших працівників спробував зайти у програму, але вона надіслала дивне повідомлення. Побачивши це, я звернувся до системного адміністратора фірми, яка встановлювала всі програми на сервері. Там відповіли, що всі наші бази з даними зашифровані. Ми терміново почали рятувати копії цих баз. Робота підприємства зупинилась на три дні. Суттєвих збитків хакерська атака нанести не встигла. Але на відновлення даних витратили близько 9 тисяч гривень. Пощастило, що майже все оперативно вдалося відновити. В іншому разі, як кажуть фахівці, на це пішло б більше як півроку», - розповів підприємець.

За словами Семашова, хакери на зв'язок виходили лише раз.

«Крім повідомлення на комп'ютері, вони більше про себе не нагадували, залишили тільки електронну пошту. Цікаво, що не назвавши конкретної суми, попередили, що кожні два дні оплата за розблокування зростатиме. І якщо ми хочемо дізнатися деталі, то повинні написати їм на «мило».

Однак до поліції бізнесмен не звертався. Каже, що найголовніше було відновити інформацію, а вже потім розбиратися.

«Можливо днями все ж повідомимо про цю ситуацію правоохоронців. Але я сумніваюсь, що вони нам чимось допоможуть», - додає Руслан Семашов.

Юристи кажуть, що в таких випадках звертатися до правоохоронців у цій ситуації слід у першу чергу. Кримінальний Кодекс України містить цілий розділ присвячений злочинам у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: