Паралельно з пам’ятником у Гуті Пеняцькій мав би бути відновлений один із зруйнованих українських пам’ятників у Польщі, – Шеремета

15975196_1318922494841678_3325365266267530907_o

У Гуті Пеняцькій відбулася чітко спланована диверсійна акція, а не вандалізм.

Про це під час прес-конференції у Львові заявив відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті Святослав Шеремета, передає кореспондент ІА Дивись.info

«Я був на місці двічі: коли розпочалися слідчі дії та на наступний день, коли пам’ятник відчищали від написів. Це були добре підготовані люди, а не вандали. У заявах Інституту національної пам’яті, державної комісії і особисто моїй мовилося про те, що це все було зроблено третьою стороною. Ми розуміємо кому це вигідно – країні, що зараз веде війну з Україною, щоби спровокувати конфлікт. На превеликий жаль, Гутою Пеняцькою не обмежилося, і стався ще один інцидент – у Биківні. Почерк аналогічний: ті ж балончики та написи. І ми усвідомлюємо що, що російські спецслужби не дрімають і роблять все для того, щоби загострити відносини між Україною та Польщею», - заявив Святослав Шеремета.

Водночас він нагадав, що впродовж  2013-2016 років на території Республіки Польща відбулися диверсії в 14 місцях української пам’яті. «Представники третьої сторони і маніпульовані ними радикальні польські націоналістичні організації робили все для того, щоб спровокувати українців, щоб аналогічні речі розпочалися з нашої сторони. І я гордий за український народ, що ніхто не піддався на ці провокації. І зараз ось ми бачимо, що ці диверсанти третьої сторони, розуміючи, що їм нічого не вдалося, почали робити це все своїми кремлівськими руками. Зараз маю на увазі інциденти в Гуті Пеняцькій та Биківні», - наголосив Святослав Шеремета.

На його думку пам’ятник має бути відновлений якомога швидше. «Я б хотів, щоб ми могли стати спільно біля відновленого пам’ятника. Але я б дуже хотів,  щоб паралельно, ми спільно з нашими польськими  партнерами стали біля відновленого українського пам’ятника на території Польщі, одного з 14-и, які були зруйновані. Мені здається найкраще щоб це був пам’ятник на горі  Монастир поблизу Верхрати, і щоб там ми  гідно вшанували загиблих. Це було б правильно, по-християнськи і по-партнерськи», - заявив Святослав Шеремета.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: