Браконьєрів каратимуть жорстокіше

Держлісагентство планує у декілька разів підняти штрафи за браконьєрство.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила т.в.о. керівника відомства Христина Юшкевич.

«Проблема браконьєрства є дуже актуальною на сьогодні. Зазвичай, браконьєри відбуваються штрафами та відшкодуваннями, до ув’язнення рідно доходить справа. А для тих, хто має дороге обладнання не проблема заплатити невеликі суми, які передбачені зараз», – написала Христина Юшкевич.

Відтак Держлісагентство вже підготувало та подало на розгляд проект спільного наказу Мінагрополітики та Мінприроди, який передбачає суттєве збільшення такс для обчислення розміру відшкодування збитків за незаконне полювання.

Наприклад, сума відшкодування за лося збільшиться до 80 тис. грн (на сьогодні – 20 тис. грн.), оленя європейського – до 60 тис. грн (на сьогодні – 15 тис. грн), оленя плямистого – до 50 тис. грн, лань – до 40 тис. грн (на сьогодні – 10 тис. грн), козулі та муфлона – до 32 тис. грн (зараз – 8 тис. грн). Аналогічно і за незаконне полювання на птахів будуть збільшені суми відшкодування (до 4 тис. грн в залежності від виду).

«Ми також підтримуємо, щоб відповідальність за браконьєрство була підвищена і на законодавчому рівні. У чинній статті кримінального кодексу обмеження або позбавлення волі застосовується лише у разі порушення правил полювання, якщо воно заподіяло істотну шкоду. Тобто, за одну незаконно вбиту мисливську копитну тварину браконьєра не посадять до в’язниці.

Будемо ініціювати, щоб кримінальна відповідальність поширювалася за порушення правил полювання внаслідок добування кабана, лань, оленів європейського та плямистого, козулі, лося, муфлона. Також необхідно збільшувати і штрафи (зараз максимум 3400 грн, а планується 17 тис. грн, для посадових осіб – з 6800 до 34 тис. грн) та строки ув’язнення.

Хижацьке та жорстоке ставлення деяких людей до тварин мабуть закладене у свідомості, на це впливає і виховання та інші чинники. Якщо ми хочемо жити у цивілізованому світі, то потрібно змінюватися. З одного боку, підвищувати відповідальність, а з другого – всім суспільством сприяти змінам.

Нам необхідно впроваджувати європейську культуру полювання. І над цим будемо працювати», – написала керівник Держлісагенства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: