Хто стоїть за ліквідацією Болотова, або Чому луганські бойовики мруть як мухи

1400049101_348496215

Зміна політики Росії щодо «ЛНР» і намагання змінити статус подій на Донбасі з міжнародних на внутрішній конфлікт стали причиною ліквідації низки так званих ідейних бойовиків.

На всіх, хто спробує вплинути на нинішній процес, розпочатий офіційним Кремлем, чекає доля Валерія Болотова, який помер, за офіційною версією від гострої серцевої недостатності.

Отже, 27 січня стало відомо, що чи то у своїй квартирі в Москві, чи то у власному будинку в Підмоков’ї помер ватажок бойовиків «ЛНР» Валерій Болотов. Даних про нього небагато. Народився  у Таганрозі, зростав у Стаханові, служив у ВДВ, брав участь у збройних конфліктах у Тбілісі, Єревані, Нагірному Карабасі, очолював громадську організацію «Союз ветеранів ВДВ». Коли Олександр Єфремов очолював Луганську облдержадміністрацію, за даними СБУ, Болотов працював у нього «смотрящим» за незаконними копанками. Одне слово, нічим особливим не відзначався. Власне, знайомство з екс-регіоналом, найімовірніше, й мало найважливіший вплив на долю майбутнього бойовика. До речі, про це йдеться і матеріалах справи Олександра Єфремова.

За даними СБУ, згодом Болотов увійшов до складу сформованої ФСБ і ГРУ РФ диверсійної групи, які мали розхитувати ситуацію у Луганську. Перший його публічний «виступ» відбувся 5 квітня 2014 року – він повідомив, що СБУ затримала диверсійну групу супротивників київської влади і жителі південно-східного регіону мають відкрито вийти на протистояння з «хунтою». Наступного дня був активним учасником захоплення будівлі Управління СБУ Луганської області.

maxresdefault

А вже 21 квітня Валерія Болотова проголосили «народним губернатором». Але його «губернаторство» тривало недовго – 14 серпня на політичну сцену «ЛНР» виходить інший бойовик Ігор Плотницький, який потроху починає концентрувати у своїх руках усі важелі впливу, натомість ті, хто стояв у перших лавах трагічних подій на сході України, почали помирати один за одним. Останнім у цій ланці наразі став Валерій Болотов, який, до речі, незадовго до своєї «передчасної кончини» розкритикував гостро Плотницького і заявив про своє повернення до влади в «ЛНР».

271167_1

Відреагував на цю заяву і ще один ватажок бойовиків сумнозвісний Ігор Гіркін-Стрєлков: «Ах, де ви раніше були?.. Два з половиною роки ви мовчали «як риба у воді». А тепер раптом «прорвало»? Тепер, коли Владислав Юрійович (Сурков, радник президента Росії Володимира Путіна, - ред.) «захитався» разом зі своїм спочатку гнилим «Мінськом» і разом з ним похитнулися позиції його клевретів панів Захарченка та Плотницького – у вас раптово «розплющились очі»? І Ви тепер готові знову повернутися і «ощасливити населення»?»

До речі, Гіркін і раніше не жалував Болотова, висловлюючись з приводу його, м’яко кажучи, низького інтелекту.

«Ще у травні ми попереджали про зачистку опозиціонерів Плотницьким. Так звана вимушена міграція Олексія Карякіна, поплічника Болотова, пов’язана саме з тим, що спецслужби «ЛНР» намагаються нейтралізувати найближче оточення Болотова з метою дискредитації майбутнього руху і самого факту фізичного усунення Болотова», – розповів ІА Дивись.info Дмитро Снєгирьов, співголова ГІ «Права справа».

І ліквідація Валерія Болотова – це далеко не кінець.

«Ймовірний розвиток подій – поетапне знищення залишків опозиції. До речі, та ж ситуація характерна і для терористичної «Донецької народної республіки». Виводять лідерів самопроголошених республік, відбувається зачистка політичного кола, а конфлікт з міжнародного переводиться у категорії внутрішнього протистояння. У такий спосіб Кремль намагатиметься посади за стіл переговорів лідер так званих самопроголошених республік. Усуваються люди першої хвилі, ідейні бойовики, яких не те що не хочуть згадувати за столом переговорів, а й взагалі згадувати про них. А залишаються так звані підписанти мінських домовленостей. Ось цим і пояснюються ці загадкові смерті. Болотова використали, а коли він став небезпечним для нинішнього процесу – ліквідували. Достатньо простежити за тим, з ким Болотов останнім часом зустрічався», – сказав Снєгирьов.

Так само не вірить активіст і у смерть від серцевого нападу.

«Який може бути серцевий напад – він сержант ВДВ і йому тільки мало виповнитися 47 років. Це банальне вбивство, замасковане під серцевий напад. Зміцнюється роль і вплив Плотницького, знищуються залишки опозиції, відбувається концентрації всіх важелів впливу, зокрема і фінансових у руках Плотницького, який зараз російською стороною розглядається як людина-підписант мінських домовленостей», – зауважив Снєгирьов.

Так само не вірить він і в проблеми з психікою.

«Інформацію, яку поширювали, що він перебував у стані перманентного психічного тиску і був пригнічений, не відповідають дійсності. І останні заяви свідчили, що у Валерія Болотова були певні плани на майбутнє, пов’язані із повернення в середовище «ЛНР», – підкреслив пан Дмитро.

Нагадаємо, раніше така ж доля, як і Болотова спіткала інших ватажків «ЛНР».

Олексій Мозговий. 23 травня 2015 року поруч з автомобілем було підірвано відволікаючий вибуховий пристрій, після чого машину обстріляли з кулеметів.

Павло Дрьомов. 12 грудня 2015 року підірвали автомобіль.

Євген Іщенко. Убитий 23 січня 2015 року.

Олександр Бєднов. 1 січня 2015 року автомобіль обстріляли з вогнемета.

Сергій Литвин.  28 грудня 2016 року помер від обширного інфаркту.

Геннадій Циплаков. 23 вересня 2016 року наклав на себе руки у камері тюрми в Луганську.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: