Саботаж? Сміттєпереробного заводу у Яворівському районі будувати не збираються

16298385_594989174038131_2470494284513051072_n
Люди почали виходити на акції протесту проти львівського сміття

На ділянці, яку Львівській міській раді передала облдержадміністрація, буде сміттєзвалище, а не сміттєпереробний завод. Громада категорично проти.

Про це ІА Дивись.info розповів депутат, голова земельної комісії, голова фракції УКРОП Яворівської районної ради Сергій Дяків.

«Відбулася позачергова сесія Яворівської районної ради. Депутати на сесії прийняли звернення до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки з проханням вжити заходів щодо заборони створення полігону твердих побутових відходів. На сесії був присутній заступник мера Андрія Садового Андрій Москаленко, який пояснив, що йдеться не про спорудження тут сміттєпереробного заводу, а суто про сміттєзвалище. Всі одноголосно висловилися проти – і громадськість, і депутати всіх фракцій», – сказав Сергій Дяків.

У громади Яворівщини є цілий арсенал аргументів про сміттєзвалища.

«Яворівський район вже має військовий полігон, який завдає шкоду екології, тривалий час тут функціонувало підприємство «Сірка», яке теж завдало чималої школи природному середовищу. У нас найвищий рівень захворюваності на рак на Львівщині. Крім того, на місці затопленого кар’єру знаходиться найбільше в області штучне озеро, його називають Яворівське море. Водойма у безпосередній близькості до того місця, яке пропонують відвести під полігон. Поряд – заповідник «Розточчя», європейський вододіл, води якого йдуть у Польщу, Чолгинський орнітологічний заказник. Місце розташування цього сміттєзвалища є у безпосередній близькості до населених пунктів – Шклівської селищної ради і Старичівської селищної ради. Йдеться про віддаль менше кілометра. А за встановленими нормами сміттєзвалище має мати санітарно-захисту зону три кілометри. Так виходить, що у ці три кілометри потрапляє санаторій «Шкло», а лікувальна вода нафтуся може зникнути в результатів потрапляння фільтрат них вод у мережу», – аргументував депутат районної ради.

Однак види на цю ділянку для спорудження сміттєпереробного заводу вже мало одне підприємство. Однак, крім відведення землі, далі справи не пішли.

16409916_1737638119884796_797248108_o

«Ще 2005 року цю земельну ділянку відвели для даних цілей. Після того підприємство, яке хотіло отримати цю ділянку для сміттєпереробки потреб району, тобто йдеться про максимальний об’єм сміття у 200 тисяч тонн на рік. Та підприємство не сплачувало жодної копійки за оренду і, зрештою, навіть не сворювало імітації діяльності. Зрештою через суди, зокрема рішенням Вищого господарського суду, ділянку повернули і вона перейшла у власність Львівської обласної державної адміністрації. Відтак ЛОДА, не ставлячи до відома ні громадян Яворівського району, ні депутатів районної ради, самовільно передала цю ділянку для сміттєзвалища Львівській міській раді. Все це відбулося без жодних пояснень і попереджень», – зауважив Сергій Дяків.

Депутат попереджає, що громада району не збирається мовчки погоджуватися на відведення землі для полігону.

«Будуть акції протесту, громадянської непокори, жителі навколишніх сіл збираються перекривати трасу Львів-Краковець, яка веде до кордону, будуть перекривати дорогу для техніки, що повинна безпосередньо підготувати даний майданчик і також на чинному майданчику, де, за словами жителів села Чолгині, вивозяться несанкціоновані відходи зі Львова, буде блокуватися ще й заїзд», – додав депутат.

Нагадаємо, сьогодні голова ЛОДА Олег Синютка підписав розпорядження, яким Львівській міській раді передали земельну ділянку у Яворівському районі площею 12 гектарів під новий полігон твердих побутових відходів.

Також Синютка наголосив, що ділянка неповинна перетворюватися на нове сміттєзвалище, натомість там повинен бути споруджений сміттєпереробний завод .

«Я категоричний противник цього, щоб ця ділянка перетворилася на другі Грибовичі. Вона має бути екологічно безпечнішою, і все, що там буде споруджено має відповідати всім екологічним стандартам», – наголосив Синютка.

Раніше Андрій Садовий заявив, що для облаштування у Яворівському районі якісного полігону з лінією сортування потрібно 6-7 місяців.

Водночас у Тернопільській облдержадміністрації заявили, що львівське сміття незаконно вивантажили на звалищі в області. Ситуацію зі сміттям з’ясовують працівники Бережанського відділу поліції. На місце події виїхали спеціалісти обласної державної екологічної інспекції.

Нагадаємо, після того, як після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі, коли загинули троє рятувальників наприкінці травня 2016 року, полігон був закритий, ситуація із відходами зайшла у глухий кут. Практично всі полігони області відмовляються приймати сміття зі Львова.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: