До Садового звернулися з проханням змінити умови угод з перевізниками

Члени конкурсного комітету з визначення перевізників на 46 автобусних маршрутах Львова виявили в проекті угод з перевізниками низку недоліків.

Про це інформує Ініціативна група членів конкурсного комітету конкурсу на міські пасажирські перевезення.

Такі угоди по суті не дають управлінню транспорту ЛМР жодних важелів впливу на перевізників і не покращать ситуацію з громадським транспортом у місті. На цьому наголошують члени конкурсного комітету, які підписали звернення до міського голови Львова Андрія Садового з проханням змінити умови угод з перевізниками.

Нагадаємо, 5 січня управління транспорту Львівської міськради оголосило конкурс на визначення перевізників на 46 маршрутів. Підписати договори з перевізниками планують у лютому.

Читайте такожСвятослав Товстига: перше, що я пропоную для виходу із транспортної кризи – малі лоти на конкурсі (інтерв’ю)

Сьогодні, 31 січня, проект договору планують затвердити на засіданні виконавчого комітету Львівської міськради.
Однак члени конкурсного комітету, які підписали звернення, наголошують, що пропонований управлінням транспорту Львівської міськради проект угоди з перевізниками має чимало недоліків.

16463753_1044450359032441_3010977240173573742_o

16463250_1044450392365771_5127401973667678347_o

Зокрема, передбачені надто великі лоти (від восьми до 21 маршруту в одному лоті). «Через великі розміри лотів місто не матиме можливості розірвання договору за умов невиконання перевізником умов перевезень, оскільки неможливо знайти протягом короткого часу значну кількість автобусів (80-100 штук) для заміни перевізника, договір із яким розірвано», – наголошують у зверненні члени конкурсного комітету.
Тому підписанти рекомендують зменшити розміри лотів до двох-трьох маршрутів, щоб місто мало більший вплив на перевізників і в разі розірвання договору могло швидко знайти іншого перевізника.
Крім того, управління транспорту оголосило конкурс на маршрути в «режимі маршрутного таксі», хоча відповідно до законодавства громадський транспорт у місті має їздити у «звичайному режимі». «Звичайний режим» роботи передбачає похвилинний графік руху автобусів, що дасть можливість інформувати пасажирів про графіки руху та змушувати перевізників дотримуватися графіків на зупинках. Функціонування транспорту в «режимі маршрутного таксі» передбачає наявність графіків відправлення виключно з кінцевих зупинок, відповідно унеможливлює інформування пасажирів про час відправлення з проміжних зупинок», – пояснюють у своєму зверненні до мера Львова члени конкурсного комітету.

Ще один недолік пропонованого проекту угоди – недосконалий механізм застосування штрафів до перевізників. Так, в угодах передбачений штраф у розміні однієї мінімальної заробітної плати за випуск на маршрути менше, ніж 90% від планованої кількості автобусів. Проте договором не визначене поняття «планової кількості автобусів». Також відсутня процедура погодження цієї планової кількості з Організатором перевезень. На практиці ж перевізники часто самовільно планують до випуски на маршрути значно менше автобусів, ніж передбачено договором, і таким чином зможуть уникнути штрафів.
Відтак, члени конкурсного комітету рекомендують штрафувати перевізників не за відхилення від планової кількості автобусів на маршруті, а за відхилення від кількості автобусів, передбаченої в договорах.
Члени конкурсного комітету також зауважують, що наразі відсутній прозорий механізм нарахування компенсацій перевізникам за витрати на перевезення пільговиків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: