Святослав Товстига: перше, що я пропоную для виходу із транспортної кризи – малі лоти на конкурсі (інтерв’ю)

img_9311

Святослав Товстига про те, чи змінить щось конкурс на міські перевезення і навіщо нам е-квиток.

5 січня оголошено конкурс на визначення перевізників на більшість автобусних пасажирських маршрутів Львова. Підготовка конкурсу не обійшлася без скандалів, зокрема міська влада так і спромоглася дати адекватного пояснення причин затягування з оголошенням конкурсу, що змусило укласти з перевізниками тимчасові угоди. Більше того, громадські активісти домоглися зміни складу конкурсної комісії через суд. Як виявилось, частина комісії мала так званий «конфлікт інтересів», говорячи просто – була пов’язана із певними претендентами. Детальніше про це читайте тут.                  

Коли сформують нову комісію і коли таки відбудеться конкурс – наразі невідомо. Але найважливіше питання, яке турбує львів’ян - чи зможе довгоочікуваний конкурс змінити правил гри на ринку перевезень, чи забезпечить він комфорт для пасажирів та прозорі умови для перевізників. Про це ми говоримо з головою ГО «За якісний транспорт» Святославом Товстигою.        

Конкурс вже встиг обрости скандалами і непорозуміннями. Свої зауваження щодо підходів та організації висловлювати і громадські активісти і депутати. Давайте згадаємо передісторію цього конкурсу

15977007_1239729689446068_855075067340379045_nПередісторія, якщо брати нашу організацію є дуже довгою, вона тривала  кілька  років, але гаряча фаза почалася у квітні. За результатами зустрічей, які ми  провели з людьми, були сформульовані певні пропозиції. У травні на зустрічах з депутатами ми намалювали дорожню карту, яка передбачала створення робочої групи, і на її базі мали б проводитися перевірки на АТП, які мали завершитися до початку оголошення конкурсу.

Це мав бути - це мав бути аналіз скарг, даних GPS, аналіз чинного договору, аналіз маршрутів, можливе замовлення вивчення пасажиропотоку. Ці напрацювання були представлені  також на рівні заступників міського голови. На жаль це все не було реалізовано.  В червні було проголосовано за створення робочої групи. Але вона так довго створювалася, що зібралася лише у вересні. Та й то, після одного засідання  цей процес завмер.

[dyvys_blockqoute text="Ще до конкурсу ми пропонували провести аналіз скарг, даних GPS, аналіз чинного договору, аналіз маршрутів, можливе замовлення вивчення пасажиропотоку. На жаль це все не було реалізовано" author=""]

Були й інші зустрічі спроби донести інформацію, зокрема звернення щодо тарифної політики. У вересні-жовтні відбувалися засідання громадської ради при управлінні і вже тоді стало зрозуміло, що влада хоче, щоб конкурс відбувся на умовах вигідних перевізникам. За словами начальника управління Віктора Щира перевізники бояться, що на ринок зайде хтось чужий  і тому треба об’єднувати маршрути у великі лоти, як це є зараз, а перевізники за це зобов’язалися оновити рухомий склад. У нас це є зафіксоване на відео. Тобто  позиція міської влади була така, що перевізники бояться і треба робити на їхню  користь.

Потім у грудні почалося затягування, яке Садовий пояснював зміною  структури виконавчої влади. Але постанова Кабміну чітко говорить, що не  пізніше ніж за два місяці до завершення договору має бути оголошений конкурс. Зрештою нічого не заважало оголосити конкурс у вересні, провести  одне засідання в листопаді і три місяці вистачило б щоб провести конкурс. Можна було і в серпні розпочати тоді було б 4 місяці. А зміна структури - це чисто формальна відмовка.

[dyvys_blockqoute text="Постанова Кабміну чітко говорить, що не  пізніше ніж за два місяці до завершення договору має бути оголошений конкурс. А зміна структури - це чисто формальна відмовка" author=""]

Це все можна було оформити юридично, через передачу повноважень і додаткову угоду, але замість цього було затягнуто оголошення конкурсу і порушено постанову Кабміну. На жаль для Львівщини ця ситуація є хронічною. Сподіваюся настане час, коли на цю постанову перестануть дивитися, як на простий папірець а регуляторні органи будуть контролювати її дотримання.

Читайте також: На старт: політики й активісти розповіли, коли львів’яни отримають е-квиток

Зрештою конкурс оголошений. Що Ви можете сказати про його умови?

Станом на зараз міська рада розробила умови, які вигідні перевізникам, а не міській раді чи громаді. У них на руках всі козирі. В кінці грудня, на сесії, я висловив пропозиції для виходу з кризи.

Перша - це малі лоти. За 5 років, які я аналізую транспортну ситуацію в мене склалася думка, що лоти не мали б бути більші ніж 3 маршрути. Можна було розробити такі лоти, які б поєднували більш і менш наповнені маршрути і нерентабельні. Але цього не було зроблено і ми знову маємо великі лоти, хоча управління транспорту обіцяло врахувати цю пропозицію.

[dyvys_blockqoute text="За 5 років, які я аналізую транспортну ситуацію в мене склалася думка, що лоти не мали б бути більші ніж 3 маршрути" author=""]

Раніше на всі скарги приходила відповідь що управління не може покарати перевізників, бо єдиним механізмом є розірвання договору. А  це неможливо зробити бо іншого великого перевізника немає. По факту бачимо, що управління транспорту стало на ті самі граблі. І це перший козир, який управління віддало в руки перевізникам.

Друге, що ми пропонували – запровадження звичайного режиму руху, як це передбачено постановою  Кабміну. На маршруті хоча б один автобус має їздити у звичайному режимі – бо це основний вид, а режим експресу або маршрутного таксі є додатковими. В оголошенні про конкурс нічого не йдеться про звичайний режим. На сьогодні у Львові на жодному маршруті немає автобусів, які їздять у звичайному режимі. Це знову ж таки порушення.

Також в оголошенні не дотримано наказу мінтрансу щодо класифікації автобусів. Клас автобусів, який вказано в оголошенні, передбачає звичайний режим роботи, тобто треба змінювати або  вимоги до класу автобусів або до режиму роботи бо тут є невідповідність. Це або помилка або свідома дія.

І третя річ - конкурсний комітет. Було оголошення у вересні про подачу заявок і до січня, коли був оголошений склад конкурсного комітету жодної інформації публічної про нього не було.

Читайте також: Махінації з міськими та обласними маршрутами, або чи буде у Львові якісний транспорт?

Режим роботи – це так принципово? Яка різниця для пасажирів?

Маршрутне таксі - це графік виїзду з кінцевої зупинки, тобто водій може їхати пролітаючи всі зупинки, в нього взагалі їх немає. Є тільки дві кінцеві і перелік вулиць, через які він має їхати, а висадку і посадку робити тільки дотримуючись правил дорожнього руху. Тобто водій  може сказати, що не бачив пасажира і не зупинився, може сказати, що згідно правил руху не міг там зупинятися тобто водій на свій розсуд робить посадку і висадку людей. Тому що графіку немає, є час виїзду і час за який він має бути на іншій кінцевій.

Чим добрий звичайний режим? Там є прив’язка до конкретних зупинок, які чітко прописані. Є прописаний похвилинний графік для кожної зупинки, тобто водій не має права біля «Кумпеля» чи на Шевченка біля церкви стояти по 10-15 хвилин. В звичайному режимі такого б не було, бо у водія є чіткий графік прибуття на зупинку якого можна вимагати.

А так водій має повне право приїхавши швидше стояти і до півгодини, якщо він по графіку встигає до кінцевої долетіти. В управлінні транспорту кажуть, що звичайний режим призведе до зростання тарифу, але формула розрахунку фактично є однакова, і якщо перераховувати, то тариф можливо і зросте, але не через звичайний режим а через здороження пального та інших складових.

Якби рік  тому був встановлений звичайний режим, зараз цієї проблеми не було б взагалі. А якби тариф на звичайний режим затвердили раніше, зараз не потрібно було б нічого змінювати. В нас немає тарифної політики на звичайний режим.

Повертаючись до козирів, які за вашими словами влада віддала перевізникам. Віктор Щир каже, що буде передбачено штрафні санкції для перевізників

Перевізники отримали всі козирі – великі лоти, режим маршрутного таксі, який дає можливість хаотично їздити. А щодо штрафів, так, є договір. Але як можна стягнути кошти з підприємця який, наприклад, є збитковим. Людям зарплату не видавати?

[dyvys_blockqoute text="Недоцільно було залишати тільки один метод впливу на перевізника – штрафи, які можуть бути скасовані через суд" author=""]

Фантазуємо таку ситуацію – перевізник виплатив всім зарплату, закупив пальне, а на штрафи грошей немає. Починаються суди, які можуть  тривати роками, перевізник далі погано їздить. Ці штрафи можна ніколи не відсудити. Або вони будуть закладатися в тариф. Недоцільно було залишати тільки один метод впливу на перевізника – штрафи, які можуть бути скасовані через суд. Вони розуміють, що з ними не розірвуть угоду. Тобто нічого не зміниться.

Чи зміниться хоч щось на краще після цього конкурсу?

З цих розкладів, які зараз є, громада нічого не має, крім обіцянок що буде  електронний квиток, але це не панацея. Тому нічого не зміниться. Ось зараз  заключили угоди з перевізниками на три місяці. Ці договори суперечать чинному законодавству в частині того, що на термін 3 місяці може бути заключний  лише тимчасові договори, а вони можуть заключатися лише на нові маршрути, на маршрути, де вивчається пасажиропотік.

Читайте також: Кінцева зупинка. Повертати звичні маршрути приміським автобусам наразі ніхто не збирається

Законодавець не дозволяє заключати тимчасові угоди на маршрути, які вже діють 5 років. Це можна було обійти, чисто символічно змінити транспортну мережу і це було б юридично правильно. Але навіть відходячи від цієї теми виникає питання, а чи є в цих тимчасових договорах прописані штрафи?

У нас 1-2-3 січня і на Різдво не їздив нормально транспорт. Добре, на Різдво офіційна версія – мороз, але 2  січня морозу не було, чому не виїхав транспорт в достатній кількості? Чому за 2 січня не був задіяний механізм штрафу? Тому що або його не передбачено взагалі, а якщо передбачено, то він не працює. Або розуміють завідомо, що це не буде працювати, або це знову козир на руку перевізнику, щоб знову три  місяці не мати методів впливу.

Покращення у сфері перевезень пов’язують із запровадженням  електронного квитка. Це дійсно так?   

Це буде далеко не так швидко, як розповідають у міській раді. Дуже добре, що прийнятий у другому читанні відповідний закон, але щоб побачити цю систему в дії можна від дня прийняття закону ставити термін у два роки.

[dyvys_blockqoute text="Е-квиток буде далеко не так швидко, як розповідають у міській раді" author=""]

Я, як людина,  яка захистила диплом по електронному квитку кажу - давайте не будемо жити ілюзіями і популізмом. Той, хто говорить про рік нехай проаналізує що в нас  має бути 180-200 одиниць електротранспорту і 650 -700 автобусів.

У кожній одиниці треба розшити весь салон, поставити комунікації. Фактично треба зробити капремонт салону, це не робиться за 5 хвилин. Цей транспорт треба  поступово знімати з лінії. В нас багато видів автобусів, під низ треба робити  специфічні модифікації обладнання. Тільки встановлення обладнання і навчання людей займе до року.

У нас мільйонне місто. Треба всіх забезпечити картками. Скільки на це потрібно часу навіть якщо це займе 5 хвилин на людину. Це треба пропрацювати з усіма службами. Так, процес запуститься за рік на якомусь маршруті в тестовому режимі, але повністю система запрацює не раніше як за два роки.

Львів і Вінниця фактично першопрохідці у цьому процесі, тому виникатиме дуже багато проблем. Чи буде всюди покриття передачі даних, як буде зберігатися інформація? Тому про рік можна було б говорити, якщо б така схема вже була десь в Україні реалізована. Ми наприклад не знаємо, як себе поведе це обладнання при температурі -20. Як бути зі студентами? Я подав пропозицію, щоб студентські квитки мали вмонтований чіп, щоб не робити окремі іменні картки.

Хто буде платити за пільговиків, який механізм, а це великі гроші. В області близько 600 тисяч пільговиків, ми ж не можемо позбавити їх права користуватися транспортом у Львові. Їх треба буде забезпечити картками. Якщо картка мінімально коштуватиме  долар, то це 600 тисяч доларів, суто щоб видати проїзний документ. Як це буде вирішено невідомо.  Ці картки ще треба буде роздати – для цього потрібно буде задіяти це великий людський ресурс. Є багато інституцій, які видають документи на право безкоштовного проїзду ці бази не зведені в одну, це все перебуває
в хаотичному стані. Зрештою хто буде платити людям, які видаватимуть картки? Є багато питань які треба обговорювати і вирішувати.

Нагадуємо, що 17 січня 2017 року Верховна Рада України ухвалила законопроект, що дозволить запровадити електронний квиток та інші види безготівкового розрахунку за проїзд у громадському транспорті. Водночас, конкурс на міські перевезення у Львові мав відбутись 20 лютого (подача документів до рішення суду про призупинення роботи конкурсної комісії мала завершитись 3 лютого). Зараз, з урахуванням рішення суду, конкурс затягується на невизначений строк. 

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: