Ситуація в Авдіївці загострилась (оновлюється)

64778
Фото: 5 канал

ІА Дивись.info оновлюватиме за цим посиланням оперативну інформацію про те, що відбувається на Донеччині у зв'язку із активізацією бойовиків.

Уже кілька днів бойовики активно порушують „режим тиші“, обстрілюючи будинки мирних мешканців і позиції українських військових під Авдіївкою.

«Російсько-окупаційні війська не припиняють штурмові дії та активно застосовують артилерію й міномети в районі населеного пункту Авдіївка. Окупантів не зупиняють навіть власні втрати, які вони понесли внаслідок спроб захоплення українських позицій, - йдеться у повідомленні прес-центру штабу АТО. — Зважаючи на це, командування сил АТО запропонувало протилежній стороні забезпечити 31 січня дотримання режиму “ТИША”. Зазначене мало на меті дати можливість російсько-окупаційним військам здійснити пошук та евакуацію тіл своїх загиблих у цьому районі бойових дій. Про вказане було заздалегідь поінформовано російську сторону СЦКК встановленим порядком. Однак, протилежна сторона даний акт гуманності проігнорувала, чим вкотре засвідчила своє справжнє ставлення до людей, які воюють на боці російсько-окупаційних військ».

karta-ato-rnbo-2017-01-31-uk_large

13.00: Через загострення ситуації, голова Донецької ОВЦА Павло Жебрівський провів прес-конференцію. «Обстріли Авдіївки ведуться із  забороненого мінськими домовленностями озброєння – 120-150 мм», - звявив Павло Жебрівський. За його словами, з шостої ранку сьогодні велися розмови про припинення вогню. О восьмій годині противник запросив перемир’я, і як тільки його отримав – пішов  в атаку.

«На центральному стадіоні Авдіївки розгорнуто пункти обігріву. Людей багато.  Стоять електрогенератори, щоб  заряджати телефони. Нацгвардійці розгорнули польову кухню, годують  людей гарячими обідами, благодійні фонди привезли гуманітарну допомогу. Про евакуацію мова поки не йде. Обстріли не припиняються, чути вибухи від важкого озброєння, забороненого мінськими домовленостями, часом постріли стрілецької зброї», – передає кореспондент телеканалу ДоТеБе з Авдіївки.

Читайте також: У морги Донецька за останні три доби доставлено близько 80 тіл знищених бойовиків, – Шкіряк

13.05: Представник УВКБ ООН в Україні Пабло Матеу опублікував свіжі фото з Авдіївки у Твіттер

13:15: Сьогодні за участю керівництва держави відбудеться засідання Воєнного кабінету РНБО через ситуацію в Авдіївці, - повідомляє УНІАН, посилаючись на власне джерело. Сьогодні за участю керівництва держави відбудеться засідання Воєнного кабінету при Раді національної безпеки та оборони України через ситуацію в Авдіївці. Засідання має пройти у другій половині дня.

[dyvys_blockqoute text="Режиму тиші досі нема" author="Павло Жебрівський"]

13:20: «Станом на 12:45 режиму тиші все ще нема. Російські бойовики продовжують обстріл, - написав у Фейсбук голова Донецької ОВЦА Павло Жебрівський. - В Авдіївці є один поранений серед місцевих мешканців. Рішення про повномасштабну евакуацію не приймаємо. Але вже повністю підготувались до неї на випадок оголошення евакуації».

13:30: Посольство США відреагувало на ситуацію в Авдіївці. Посол США в Україні Марі Йованович у Твіттер: «Дуже занепокоєна жителями Авдіївки, особливо двома з половиною тисячами дітей, які позбавлені води, електрики і опалення після того, як лінії електропередач було пошкоджено».

13.40: Національна Гвардія розповіла, як може допомогти мешканцям Авдіївки.

[dyvys_blockqoute text="Близько 200 мешканців Авдіївки скористалися допомогою гвардійців, польовою кухнею та наметами для обігріву" author="Нацгвардія"]

Станом на цей час задіяна  польова кухня військової частини 3035, яка може забезпечити гарячою їжею та чаєм 500 місцевих жителів. На цей час близько 200 містян скористалися допомогою гвардійців. В Авдіївці розвернуті намети для обігріву людей, пункти живлення, де громадяни можуть зарядити мобільні телефони. Працюють військові психологи Національної гвардії та інших структур, які надають допомогу постраждалим.

13.45: Холдинг Ріната Ахметова «Метінвест» виступив із заявою з вимогою припинити військові дії в Авдіївці. «Зупинка роботи Авдіївського коксохімічного заводу (АКХЗ) може призвести до гуманітарної катастрофи в місті. В результаті обстрілу, що пошкодив лінії електропередач, підприємство знеструмлено і знаходиться в стані гарячої консервації», - йдеться у заяві.

Читайте також: Ситуація на сході України пов’язана з телефонною розмовою Трампа і Путіна, - Financial Times

15.00:  Голова СММ ОБСЄ Александр Хуг дасть прес-конференцію в Авдіївці о 16.00.

Заступник голови ДонОВЦА  Євген Вілінський повідомляє, що у місті поки тихо. Бригади вийшли для оцінки ремонту.

15.30: Заступник голови ДонОВЦА Євген Вілінський: «Через кілька хвилин після початку режиму тиші, з боку окупантів почався обстріл».

15:45: У Раді Європи стурбовані гуманітарною ситуацією на Донбасі і закликають зупинити бої, - повідомляє Радіо Свобода.

«Я глибоко стурбований новинами на Донбасі і повідомленнями про важкі бої, які призводять до загибелі людей і погіршення гуманітарної ситуації, що впливає на значну кількість цивільних людей, зокрема дітей. Ми особливо стурбовані гуманітарною ситуацією в містах Донбасу, зокрема в Авдіївці. Закликаю всі сторони негайно припинити бойові дії і дотримуватися режиму припинення вогню, як це визначено Мінськими угодами», - сказав генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд.

16.00: «Обстріли #Авдіївка не припиняються, - пише у Фейсбук голова ДонОВЦА Павло Жебрівський. - Письмового підтвердження припинення вогню у зоні ремонтних робіт російська сторона в СЦКК так і не надала. Сьогодні ремонтні бригади вже не зможуть вийти на місце розриву лінії електропостачання... Рятує те, що Авдіївський Коксохім зумів підняти температуру теплоносія в тепломережі до 44 градусів.
На підсилення Авдіївці прибуло 4 карети швидкої допомоги із Костянтинівки».

16.10: Волонтери нагадують про можливість допомогти українським військовим, які обороняють Авдіївку. Відповідне звернення розміщене на сайті волонтерського проекту People’s Project «Ми, волонтери People’s Project, звертаємось до вас по допомогу і закликаємо підтримати нашу армію. От саме зараз ми закуповуємо чергову партію спорядження для 72 ОМБр, яка тримає позиції під Авдіївкою і достойно дає окупантам відсіч. Тут і потужна оптика, і тепловізори, і ще багато корисного – все, що необхідне нашим бійцям у найгарячішій сьогодні ділянці фронту». Деталі за посиланням.

17.00: Глава держави Петро Порошенко підкреслив мужність та професіоналізм українських військових, які дали гідну відсіч ворогу під Авдіївкою. Про це повідомляє прес-служба президента.

[dyvys_blockqoute text="Наші військовослужбовці 72-ї бригади та інших підрозділів блискуче захищають позиції" author="Петро Порошенко"]

«Я хотів би в перш за все заспокоїти. Наші військовослужбовці 72-ї бригади та інших підрозділів блискуче захищають позиції, жодного наказу у них не відповідати на знищувальний вогонь немає і вони мають усі можливості захищати себе», - заявив Порошенко. Але при цьому президент наголосив, що українські військові не відповідають вогнем, коли злочинці, російські бойовики розміщують артилерійські системи, танки і системи залпового вогню безпосередньо в житлових кварталах Донецька і Ясинуватої.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: