Старе у новій обгортці: «Укрзалізниця» приховує деталі «відкритого» конкурсу на посаду керівника Львівської залізниці

IMG_0998-1-630x420

Скоро «Львівська залізниця» отримає нового керівника. Як зазначалось при оголошенні конкурсу, цей відбір вперше стане відкритим. Втім, чи так це відбувається насправді?

«Укрзалізниця» останні тижні є топ-темою українських ЗМІ, конфлікт міністра інфраструктури Володимира Омеляна і керівника «Укрзалізниці» Войцеха Балчуна давно вийшов за межі особистого протистояння – міністр вимагає у правоохоронців розслідувати підозрілі тендери підприємства і перевіряти інформацію щодо імовірних корупційних схем. Зрештою, про імовірну корупційну складову в діяльності «Укрзалізниці» ЗМІ писали неодноразово і протягом багатьох років.

За часом конфлікт припав на відкритий відбір, що його вперше за свою історію оголосила «Укрзалізниця» для обрання керівників регіональних філій. Напевно, саме відкрита процедура відбору нових керівників мала би підсилити громадський контроль за діяльністю стратегічного підприємства і, по суті, монополіста залізничних перевезень. Але сталось не так, як гадалось. Анонсована відкритість залишилась лише анонсованою.

Вперше в історії

«Сьогодні, 19 грудня, уперше розпочато відкритий відбір на посади директорів регіональних філій Укрзалізниці, зокрема і Львівської, - повідомила прес-служба відомства у день початку прийому документів. - Для участі у відкритому відборі запрошуються чесні, відкриті професіонали, які спроможні здійснити реформи та поділяють корпоративні цінності нового керівництва компанії».

Читайте також: Таємниця «прозорого» конкурсу. Чому міністерство приховує імена потенційних директорів «Борисполя»?

Формулювання звучали обнадійливо, адже раніше громадськість не могла спостерігати за відборами на керівні посади підприємства. Втім, після завершення терміну подачі документів від кандидатів, списку тих, хто претендує на посаду очільника «Львівської залізниці» на сайті підприємства не з’явилось. Укрзалізниця лише повідомила, що на ці відбори в регіональні філії загально подалося 64 кандидати.

За своїми правилами

Журналісти Дивись.info надіслали інформаційний запит «Укрзалізниці», аби отримати склад комісії, терміни проведення конкурсних відборів, а також список кандидатів та, за можливості, коротку довідку про них.

У запиті йшлося: «У відповідності до Закону України «Про інформацію» та «Про доступ до публічної інформації», а також виходячи із того, що запитувана інформація становить суспільний інтерес (ПАТ «Українська залізниця», а також її філії є стратегічно важливими підприємствами); керуючись тим, що конкурс на обрання очільників державних підприємств, зокрема ПАТ «Українська залізниця», а також регіональних філій, згідно із постановою КМУ №777 має проходити на засадах публічності та відкритості, прошу надати наступні дані:

Коли і на основі якого рішення було оголошено конкурс на заміщення посади директора «Львівської залізниці»? У який термін проходитимуть різні етапи конкурсу (прийом заявок, тестування, ситуативні завдання,  співбесіди)? Прошу надати інформацію про склад конкурсної комісії (список комісії, головуючий), а також вказати рішення/ухвали/постанови, якими регламентуються правила конкурсного відбору і проведення конкурсу на заміщення вказаної посади. Прошу надати список претендентів, що подали заявки і будуть допущені до першого етапу конкурсного відбору. Прошу надати короткі інформаційні довідки про претендентів (ПІБ, освіта, досвід роботи). Зауважую, що ПІБ претендентів та дані про їхню освіту не є видом інформації, яку охороняє Закон «Про охорону персональних даних» і наголошую, що список претендентів становить суспільний інтерес і підлягає розголошенню. Прошу надати інформацію про критерії оцінювання претендентів, а також роз’яснення, яким чином нараховуються конкурсні бали».

Тобто, доволі конкретні запитання, аби оцінити конкурс, що триває.

Читайте також: Суд у справі Грибовицького сміттєзвалища не відбувся через ЛКП «Збиранка»

Втім, на ці конкретні запитання редакція отримала доволі поетичну, але геть неінформативну відповідь: «…на підставі пункту 4 частини першої статті 13 Закону «Про доступ до публічної інформації», ПАТ «Українська залізниця» є розпорядником публічної інформації як суб’єкт господарювання, який є природною монополією, щодо умов постачання товарів, послуг та цін на них. Тобто публічною є інформація, яка знаходиться у володінні Товариства і стосується виключно питань користування залізничними коліями, диспетчерськими службами, вокзалами та іншими об’єктами інфраструктури, що забезпечують рух залізничного транспорту загального користування.

З метою пошуку кандидатів на вакантні посади ПАТ «Укрзалізниця» використовує таку форму роботи з персоналом як відкритий відбір (із визначеними вимогами до кандидатів). Відкритий відбір не є обов’язковим, на відміну від конкурсу, а є прогресивною новелою у роботі з персоналом ПАТ «Укрзалізниця», яка дозволяє забезпечити призначення на керівні посади найбільш професійно підготовлених кандидатів. Враховуючи викладене, підстави для надання інформації … відсутні».

16444000_1335162096522871_1288337678_o

«Прогресивна новела» у роботі з персоналом, як бачимо, публічності «відкритого відбору» не передбачає.

Властиво, що при такій же процедурі відкритого відбору «Укрпошта», наприклад, оприлюднила критерії оцінки, вимоги для кандидатів, а також інші умови участі у відборі. Водночас, під час ще одного відкритого відбору, на тій же «Укрзалізниці» на Урядовому порталі було наголошено: «Під час проведення якісної оцінки кандидатів Комісією використовуватимуться принципи прозорості, відкритості, професіоналізму  та  дієвості виключно у правовому полі».

Чи можуть приховувати?

«Законом, зокрема, встановлюється, що публічна інформація у формі відкритих даних – це публічна інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання, - зазначає юрист Ольга Чайковська. - Розпорядники інформації зобов’язані надавати публічну інформацію у формі відкритих даних на запит, оприлюднювати і регулярно оновлювати її на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на своїх веб-сайтах. Оскільки дана інформація не була віднесена розпорядником до службової, конфіденційної або таємної, вона є відкритою і підлягає наданню на запит».

За таким принципом нерозголошення деталей «Укрзалізниця» просто представить нам новопризначених регіональних очільників (так само, як це було раніше), тільки тепер під соусом «прозорого, відкритого відбору».

Читайте також: Святослав Товстига: перше, що я пропоную для виходу із транспортної кризи – малі лоти на конкурсі (інтерв’ю)

Суспільний інтерес і лукавство

«УЗ лукавить, бо вони є розпорядником не лише як монополісти, а й як володільці інформації, що становить суспільний інтерес (п. 4 ч. 2 ст. 13 ЗУ Про доступ). Очевидно, УЗ не погоджується, що інформація про заміщення керівних посад у Львівській залізниці становить такий інтерес, бо наявність цього інтересу оцінне поняття. Хоча на мою думку, в цій ситуації такий інтерес убачається, але змусити УЗ належно розглянути запит може або офіс Уповноваженого ВР з прав людини, або суд», - коментує ситуацію Роман Головенко, юрист Інституту масової інформації (ІМІ).

Відтак, редакція змушена звертатись із відповідним поданням на Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Далі буде.

Валерія ДУБОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: