Нереально уявити Радбез ООН як орган, який би вплинув на нинішню ситуацію з Авдіївкою, - політолог

1698326

Чи принесе якусь користь Україні головування у Радбезі ООН у дні загострення війни на Донбасі?

Про це ІА Дивись.info говорить Ігор Тодоров, професор кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Ужгородського національного університету, заступник голови Координаційної ради Громадської ліги «Україна-НАТО».

Україна стала на місяць головуючою у Радбезі ООН, які суто формальні прерогативи чи бонуси це несе для нашої країни?

003Передовсім, це дійсно великою мірою річ абсолютно формальна. Хоча, в певних умовах, це може підвищувати авторитет і роль держави. Наведу історичний приклад, коли у 2001 році під час минулого головування України у Радбезі ООН, дуже загострилася криза в Македонії. І Україна усіляко підтримувала Македонію, за ініціативи України як голови у Раді безпеки,  Радбез того березня (коли і головувала Україна) збирався 15 разів, тобто це унікально, бо за статутом Радбез – постійно діючий орган, який має збиратися раз на два тижні. І Македонія з вдячністю це сприйняла свого часу.

Тобто, є можливість для підвищення авторитету держави, але насправді йдеться суто про виконання спікерських функцій і, я би сказав, що у теперішній ситуації це, можливо, і не дуже добре. Тому що буквально сьогодні відбудуться засідання Ради безпеки, і головує Україна і нам треба зберегти баланс такого незаангажованого голови, який може надати слово усім, у тому числі і відвертому ворогу, Росії, та не зриватись при цьому на емоційні оцінки, захищаючи виключно власні національні інтереси.

Авдіївка після обстрілів

Авдіївка після обстрілів

Під час цього головування є позитив з точки зору привертання уваги до війни, до російської агресії, інвазії в Україну. І користуючись нагодою головування, у Раді безпеки виступить Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, і навіть президент Порошенко. Якби ми не головували, то виступати у Радбезі президенту якось не дуже зручно, а тут є підстава.

Тобто, тут є дві сторони: з одного боку складнощі в умовах російської агресії, з другого боку – майданчик, який буде допомагати доносити світові, що відбувається.

Читайте також: Десантник львівської 80-ї бригади вчора загинув на фронті

Чи є механізм, аби прийняти якесь консолідоване рішення та припинити активну фазу конфлікту, що точиться зараз біля Авдіївки? Є шанс припинити активну фазу боїв саме через Радбез ООН?

З одного боку, з інститутів ООН це єдиний постійно діючий орган, який може приймати рішення стосовно забезпечення миру та безпеки у світі, але за умови голосування. Рішення по змістовним питанням приймаються кваліфікованою більшістю у 9 голосів з 15-ти. Але за умов, коли немає голосу проти  з боку постійного члена Ради безпеки. Тому, по суті, нереально уявити Радбез як орган, який би вплинув на конкретну ситуацію з Авдіївкою. Тому що Росія завжди скористається право вето.

Сьогодні, я впевнений, буде розповідати пан Чуркін як Україна «атакувала бідних і безпомічних ополченців» і що вина по цій ескалації лежить на Україні. Зрозуміло, що вони це будуть робити, тому не варто очікувати якихось реальних і конкретних позитивів від цього місяця головування України у Раді безпеки. Ще раз хочу наголосити, що є можливість використати цей орган в якості привертання уваги до нашої ситуації.

Читайте також: Ситуація в зоні АТО: двоє бійців загинули, десятеро – поранені

У контексті привертання уваги, то Саманта Пауерс певною мірою балансувала Чуркіна.

Так, вона була відвертим промоутером інтересів України.

І крім стійкої позиції, вона доволі влучно висловлювала свої думки на противагу тезам Чуркіна. З приходом Трампа на посаду, у Радбезі ООН з’явилася нова представниця США, Ніккі Хеллі. Чи зможе вона, на вашу думку, бути таким же балансиром для Чуркіна?

Це питання досить риторичне, бо ніхто конкретної відповіді не дасть, поки не побачить у дії нового представника США. Сподівання є, що держдепартамент, поважна, потужна і досвідчена структура, не доступить того, що якісь елементи популізму потраплять у публічну площину на Раді безпеки.

Читайте також: Обстріл Мар’їнки: у місті горить будинок, міни ледь не влучили у школу

Спілкувалась Валерія Дубова

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: