НБУ спрогнозував зростання безробіття

У Національному банку України допустили прискорення зростання безробіття в результаті підвищення мінімальної заробітної плати з початку року до 3200 грн з 1600 грн на місяць.

Про це йдеться в інфляційному звіті, який оприлюднили на сайті НБУ/

«За оцінками НБУ, зростання витрат на оплату праці, особливо для малого та середнього бізнесу, призведе до більш суттєвого зниження зайнятості, ніж прогнозувалося раніше», – повідомляється в звіті.

За прогнозами НБУ, більшою мірою спад відбудеться за рахунок малих і середніх підприємств і фізичних осіб-підприємців на тлі майже дворазового збільшення податкового тиску на підприємства на єдиному податку. Водночас Нацбанк допускає, що очікуване зниження зайнятості може компенсуватися збільшенням неформальної зайнятості.

Загальна чисельність працівників формального сектора економіки в 2017 році може скоротитися на 9% порівняно з 2016 роком.

За видами діяльності ефект від зниження зайнятості також буде нерівномірним. Найвища частка низькооплачуваних працівників – у сільському господарстві, готельному та ресторанному бізнесі, операціях із нерухомим майном, будівництві та торгівлі.

У промисловості й транспорті, де найбільша частка великих і середніх підприємств, в тому числі орієнтованих на експорт, де рівень середньої зарплати працівників є досить високим, підвищення МЗП перш за все відіб'ється зростанням виробничих витрат.

За оцінками НБУ, зайнятість в Україні в 2017 році скоротиться на 5 процентних пунктів порівняно з 2016 роком, що відповідатиме 10%-му рівню безробіття за методологією Міжнародної організації праці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: