Держгеонадра хоче посилити фінансову відповідальність за незаконний видобуток бурштину та інших копалин

385285708

Штрафи за нанесення збитків через незаконний видобуток бурштину значно зростуть, а відповідальність за це посилять.

Про це інформує прес-центр Державної служби геології та надр України.

Державна служба геології та надр України спільно з Українським державним геологорозвідувальним інститутом розробляють нову методику визначення розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного користування надрами. Це передбачає зміни до нормативно-правової бази та безпосередньо до формул для різних видів корисних копалин, зокрема бурштину. Нова методика дозволить правоохоронним структурам оперативніше притягувати до відповідальності порушників. Перші напрацювання будуть готові вже наступного тижня.

Сьогодні правоохоронці зіштовхуються з проблемою відсутності детально прописаного механізму обрахунку обсягів збитків, нанесених державі внаслідок незаконного видобутку корисних копалин. Через це далеко не усі справи доходять до суду, а перекваліфіковуються із кримінальних в адміністративні. «Прикро, та нині самовільно заволодіти надрами і заплатити штраф за їхнє незаконне використання дешевше, ніж проходити всю процедуру отримання спецдозволів. Нова ж методика обрахування збитків дозволить не тільки відшкодувати ринкову вартість копалини, а ще компенсувати витрати на рекультивацію земель після незаконного, найчастіше варварського методу, видобутку корисної копалини», - зазначають у Держгеонадрах.
Нова методика буде універсальною і нею зможуть користуватись усі відомства, громадські організації та громадяни без виключення. Нарахування збитків стане оперативнішим та результативнішим, що також вплине на наповнення держбюджету.

«Щодо незаконного видобутку бурштину, то діюча методика дозволяє виміряти лише розмір видобутої маси, що не відображає обсяг нанесеного збитку державі. Стара методика не враховує можливу кількість напівдорогоцінного каменю і проблему рекультивації (порушення шар грунту). Насправді розмір шкоди нанесеної державі незаконним видобутком бурштину має складатися з вартості видобутого каменю та вартості пошкодженої території. А це в рази більше», – пояснює т.в.о. голови Держгеонадр Микола Бояркін.

До прикладу, за діючою методикою, за кілограм незаконно видобутого бурштину штраф складає 4544 грн. Насправді ж вартість цього бурштину на чорному ринку близько 1000 доларів. Тому чорним копачам легше сплатити штраф і далі «збагачуватися», ніж працювати легально. Вони не лише наносять шкоду державі, але й унеможливлюють подальше використання цих земель для сільськогосподарських дій. Існуючі штрафи не мотивують незаконних копачів перейти в площину легального бізнесу.

Сьогодні через нелегальний видобуток бюджет України недоотримує мільярди гривень. За даними експертів, ця сума коливається від 1,5 до 3 млрд грн в рік. «Незаконний видобуток бурштину виснажує Україну. Його неконтрольований видобуток унеможливлює розвиток цих областей та країни в цілому. Варварські методи видобутку знищили значну частину заповідних лісів в Житомирській області. Знищена циркуляція підземних вод тягне за собою мікрокліматичні зміни в цих регіонах. За останні роки близько 1000 тонн бурштину дістали з надр варварським засобом. Але це офіційні цифри і вони дуже скромні в порівнянні з даними «чорного ринку». Тому сьогодні максимальні штрафи за незаконний видобуток надр – єдиний шлях до легалізації ринку бурштину. Лише це спонукатиме копачів отримувати спецдозволи у законний спосіб», – каже керівник Держгеонадр Микола Бояркін.

Після впровадження нової та універсальної методики нарахування збитків за незаконний видобуток, як це прийнято в Європі, бути легальним надрокористувачем стане набагато вигідніше, ніж незаконним видобувачем.
Нагадаємо, Держгеонадра збільшила кількість спеціальних дозволів на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою та видобування бурштину. Загалом зараз на офіційному ринку видобутку бурштину працює дев’ять підприємств. Зокрема тепер серед офіційних видобувних компаній працюватиме комунальне підприємство «Волиньприродресурс». Зазначимо, завдяки зусиллям обласної ради та Держгеонадр вдалось об’єднати місцеві громади на Волині, які утворили це підприємство.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: