На Запорізькій АЕС обшук

На Запорізькій атомній електростанції (Енергодар) співробітники правоохоронних органів сьогодні, 10 лютого, проводили обшуки.

Як повідомили в прес-центрі УСБУ в Запорізькій області, слідчі дії проходять в рамках відкритого кримінального провадження. Проте жодних подробиць справи поки не розголошується, передає УНІАН.

В прокуратурі Запорізької області зазначили, що кримінальне впровадження відкрито за ст. 111 КК України (державна зрада).

«Посадові особи ЗАЕС підозрюються в тісних контактах з Російською Федерацією, що могло призвести до підриву економічної безпеки України. Мова йде про виведення держаних коштів за межі України», - повідомили в прокуратурі.

В той же час, як стало відомо УНІАН з власних джерел, посадових осіб ЗАЕС підозрюють в тому, що вони за бюджетні кошти закуповували обладнання для енергоблоку через фірми, які зареєстровані на території Російської Федерації. Зокрема, джерела в міськраді Енергодара повідомляють, що минулого року з ладу вийшов один з енергоблоків ЗАЕС, а обладнання для його ремонту виготовляє лише Росія, тому керівництво станції вимушене було закуповувати його саме в РФ.

Про кількість підозрюваних поки що не повідомляється.

Довідка. Запорізька АЕС - найбільший енергетичний об`єкт в Україні та Європі зі встановленою потужністю 6000 МВт. На ЗАЕС експлуатуються 6 енергоблоків потужністю 1 млн кВт кожен. Перший енергоблок було введено в експлуатацію у 1984 році, другий - у 1985 р., третій - у 1986 р., четвертий - в 1987 р., п`ятий - в 1989 р., шостий - в 1995 році. Починаючи з 1984 року, внесок Запорізької АЕС в енергетику країни зріс з 2 до 22%.

В останні роки станція виробляє близько 50% всієї електроенергії, виробленої атомними станціями України, і більше 22% загального виробітку електроенергії в країні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: