У Львові трамвайне депо з музеєм хочуть перетворити на інтелектуально-розважальний центр

2017-02-08_22-45-09
Скріншот з відеопрезентації «Lem station»

Колишнє трамвайне депо у Львові, в одному з ангарів якого базується Історичний музей, планують перетворити на креативний простір.

Колишнє трамвайне депо, що знаходиться на перетині вулиць Сахарова, Героїв Майдану та Вітовського, за кілька років може стати, свого роду, інтелектуальним хабом. Таку ідею днями озвучив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

Навіщо креативний простір?

За словами Юліана Чаплінського, це трамдепо не використовувалося на 100%, бо не може обслуговувати трамвайний парк міста. Через це три основні зали депо використовувалися з різним призначенням: центральний — ніяк — у ньому лежало будівельне сміття; лівий — знаходиться в оренді Історичного музею, праве крило використовує «Львівелектротранс» як складське приміщення і як зварювальну майстерню.

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. Фото: Дивись.info

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. Фото: Дивись.info

«Крім того, у межах цього комплексу є велика трансформаторна підстанція і пункт керування, який мусить там залишитися, бо це технічна необхідність», — додає головний архітектор.

Ідеї створення інтелектуального хабу міська влада, за свідченнями Юліана Чаплінського, виношувала вже давно. Депо ж має гарне розташування — недалеко три університети. Тому у Львівській міській раді і вирішили оголосити інвестиційний конкурс.

Читайте також: У Львові заборонили будівництво ЖК «Forum apartments». Що не так з елітним проектом?

«Цей об’єкт у будь-якому разі залишається власністю громади міста. Інвестор може отримати його на комерційних умовах, зважаючи на соціальну складову. Це не буде суперприбутковий проект для інвестора. Місто отримуватиме орендну плату. Реконструкція може тривати до 4 років. У цей час інвестор не платитиме оренду, — коментує ідею начальниця управління інвестицій Львівської міськради Ольга Сивак. —Коли оголосять інвестиційний конкурс, будь-хто зможе подати свою пропозицію. Хто запропонує кращу, той і виграє».

Керівник управління інвестицій Львівської міської ради Ольга Сивак. Фото: Дивись.info

Керівник управління інвестицій Львівської міської ради Ольга Сивак. Фото: Дивись.info

Більш детальні умови конкурсу Ольга Сивак пообіцяла оголосити згодом.

Конкурсу ще нема, а пропозиція вже є

Не дивлячись на те, що офіційно конкурс ще не оголосили, свій проект вже презентувала ініціативна група з шести львівських підприємців: Марк Зархін, Олег Мацех, Дмитро Косарєв, Тарас Кицмей, Тарас Добрянський та Олег Дрінь. Їх ідея носить назву «Lem Station» (на честь письменника-футуриста зі Львова Станіслава Лема).

«Основна наша місія — це креативне навчання, розваги і спосіб мислення, — каже представник групи Андрій Меаковський. — Ми маємо компанії, які готові давати гроші. У цьому проекті ми хочемо поєднати їх між собою».

Представник групи підприємців, які планують реалізувати проект «Lem Station», Андрій Маековський

Представник групи підприємців, які планують реалізувати проект «Lem Station», Андрій Маековський

Поєднувати представники групи також збираються коворкінг, майстерні, де будуть працювати архітектори абощо, офіси, конференц-зал, центр для креативної освіти дітей, публічний простір та майданчик, призначений для проведення заходів на відкритому повітрі.

За задумом авторів, проект має приносити гроші, але поруч із цим виконувати соціальну функцію.

У чому проблема?

Наразі у приміщенні депо базуються «Львівелектртранс» та Історичний музей. І якщо приміщення першого є предметом інвестиційного конкурсу, то ангар з експонатами — ні.

Колишній технічний директор Львівського автобусного заводу Роман Пак нарікає на владу, що хоче забрати приміщення. Він переконаний: депо треба повністю віддати на потреби музею, адже через малу площу ангару там неможливо виставити усі існуючі експонати.

«Для такого музею, який мав би бути у Львові, потрібно 5-7 тисяч квадратних метрів. Ми маємо лише трохи більше тисячі.  Разом із цим в Історичному музеї сьогодні є близько трьох тисяч експонатів і ми не можемо ніде їх виставити», — скаржиться Роман Пак.

Крім того, чоловік заявляє, що музей вже давно хотів реставрувати старий амбар, навіть інвестора знайшли, який міг би взятися за це. Але на заваді стала міська влада.

[dyvys_blockqoute text="У 2006 році ми мали інвестора, який гарантував, що всі корпуси будуть збережені. Він сказав, що за ангаром збудує розважальний комплекс. Але не сталося, бо усі хочуть великий «відкат». Нас блокують" author="Роман Пак"]

Інформацію про блокування дій музею Юліан Чаплінський ніяк не прокоментував. Натомість порадив його представникам шукати інвестора зараз та подавати свій власний проект на конкурс. Крім того, він запевнив, що наразі договір оренди з Історичним музеєм є дійсним. Відтак, майбутні інвестори мають це враховувати.

Читайте також: Декорувати під старовину – це брехати самому собі, – головний архітектор Львова про імітацію історичної забудови (інтерв’ю)

У свою чергу, представник ініціативної групи, яка планує реалізувати проект «Lem station», Олег Мацех запропонував музею об’єднати свою експозицію з їх комплексом.

«Треба зробити ваші експонати цікавим людям. Наприклад, накрити їх скляними кубами, щоби кожен міг дивитися», — каже Олег Мацех.

***

Чи втілять цю ідею у життя — невідомо. Зрештою, спочатку вона не була у планах проекту, та й сама Станція Лема ще не запрацювала. Для цього, як переконує керівник управління інвестицій ЛМР Ольга Сивак, ініціатори мають подати її на конкурс, коли той розпочнеться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: