Ліквідація банку «Юнісон»: чого не зробила СБУ – завершив НБУ

0c66a04ef99afbe507d20763aa3e4b8d

Вищий адміністративний суд України підтвердив правомірність виведення Національним банком з ринку ПАТ «Банк «Юнісон», який пов’язують із «Сім’єю» Януковича. Крім того, свого часу фінустановою цікавилися СБУ і ГПУ, які шукали докази причетності банку до фінансування сепаратизму, зокрема трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року.

Геть з ринку через непрозорість

Рішення про віднесення ПАТ «Банк «Юнісон» до категорії неплатоспроможних НБУ ухвалив 28 квітня 2016 року. Причина – не відповідність структури його власності вимогам прозорості. Так, станом на 1 січня 2014 року акціонерами банку були дві юридичні особи, зареєстровані в Ліхтенштейні: компанія IDP Capital LTD – 82,5% акцій банку та компанія MCHL Finance LTD – 17,5% акцій банку. Інформація про акціонерів цих компаній банком не розкривалася з огляду на те, що учасниками кожної з них було більше 10 осіб, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше.

У листопаді 2014 року структура власності банку змінилась і його акціонерами стали 11 юридичних осіб. Інформація про нових акціонерів банку та їх структури власності була розкрита банком НБУ лише після набрання чинності у березні 2015 року Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов’язаних із банком осіб».

На дату віднесення банку до категорії неплатоспроможних акціонерами ПАТ «Банк «Юнісон» були 11 компаній, зареєстрованих у Республіці Кіпр, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше статутного капіталу банку. У кожній компанії є один кінцевий бенефіціарний власник – фізична особа. Деякі з цих фізичних осіб були у різний час членами наглядової ради ПАТ «Банк «Юнісон».

Після ухвалення НБУ рішення про визнання фінустанови неплатоспроможною один із акціонерів банку звернувся до суду щодо скасування постанови НБУ. У червні Окружний адміністративний суд Києва відмовив позивачу. Згодом була подана апеляція, однак Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення суду першої інстанції, а 14 лютого нинішнього року Вищий адміністративний суд України ще раз підтвердив правомірність рішення НБУ про віднесення ПАТ «Банк «Юнісон» до категорії неплатоспроможних.

Банк «Сім’ї»

Банк «Юнісор» пов’язують із «Сім’єю» Януковича, безпосередньо з одним із її членів, колишнім міністром доходів і зборів Олександром Клименком, а точніше його покійним братом Антоном.

За даними «Форбс», банк «Юнісон» входив у групу Антона Клименка. Хоч він і заявляв, що не має стосунку до цього банку, раніше він очолював компанію «Юнісон Груп», яка володіла страховою компанією «Юнісон-гарант». Видавав кредити під високі відсотки ДТГО «Львівська залізниця».

Згідно із даними YouControl, ПАТ «Банк «Юнісон» було зареєстроване 18 грудня 2012 року. Сьогодні керівником та підписантом фінустанови є Андрій Шевченко, уповноважений Фондом гарантування вкладів на здійснення тимчасової адміністрації.

Власниками крупних пакетів акцій значаться дві кіпрські компанії:  Ай.Ді.Пі. Кепітал ЛТД та Ем. Сі. Ейч. Ел. Файненс ЛТД. Нагадаємо, що компанії на Кіпрі офіційно визнані офшорними МВФ в межах Програми оцінки офшорних фінансових, а також розпорядженням Кабміну від 16 вересня 2015 року.

Розмір статутного капіталу банку «Юнісон» – понад 335 мільйонів гривень. Фінансова установа має довгий шлейф судових справ, зокрема і кримінальних, – загалом 56.

Щодо фінансової діяльності банку, то дані (через наявність серед засновників офшорних компаній) відсутні, але все ж дещо цікаве таки є. «Юнісон» брав участь у державних закупівлях у 2013 та 2014 роках, йдеться про надання кредитів.

2013-го загальна сума закупівель становила 4 мільйони 650 тисяч гривень. Замовники ДП «Одеська залізниця» і ДТГО «Львівська залізниця». 2014-ий видався скромнішим для банку – лише 297 тисяч гривень, замовник – ДП завод «Електровантажмаш».

Перемога у тендері банком «Юнісон» була щонайменше дивною, адже засновниками фінустанови є кіпрські компанії, до того ж з певних юридичних нюансів імена акціонерів банку були невідомі (принаймні офіційно). Крім того, кредити, наприклад, для Львівської залізниці видавалися під високі відсотки. Йдеться про два кредити по 50 мільйонів під 18% річних.

1

Загалом «Юнісон» розвивався просто із надзвуковою швидкістю. Тільки на початку 2013 року банк отримав усі потрібні ліцензії, а вже у жовтні посідав 112 місце за розміром загальних активів зі 178 чинних банків. За перший рік роботи банк збільшив прибутковість у 217 разів.

Зигзаг удачі

Але везіння «Юнісону» закінчилося після Революції гідності. До головного офісу почали вчащати правоохоронці, – СБУ, ГПУ, – і шукати докази причетності банку до фінансування бойовиків на Донбасі. Заховані кінці у кіпрських офшорах та ліхтенштейнських трастах так і не дали довести справу до кінця.

Щодо того чи пов’язаний банк з колишнім міністром доходів і зборів Олександром Клименком, на сьогодні прямих доказів нема – відбулася зміна засновників і, схоже, не лише юридичних. Однак ці зв’язки були і до того ж дуже тісні, завдяки страховій компанії «Юнісон-гарант», заснованій 2004 року у Донецьку («Гарант-капітал»). До речі, згодом покійний Антон Клименко теж заперечував свій зв’язок з СК «Юнісон-гарант», хоча 2011 саме він представляв на зборах акціонерів.

Брати Клименки під час Помаранчевої революції

Брати Клименки під час Помаранчевої революції

І насамкінець, Антон Клименко трагічно загинув 25 квітня 2015 року. У політику він прийшов 2004 року на хвилі Помаранчевої революції як довірена особа Віктора Ющенка у Донецьку. Але вже дуже скоро опинився в іншій команді – Януковича. Згодом залишив політику, передавши усі повноваження молодшому брату Олександру, а сам повністю переключився на фінансові питання.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: