Надзвичайний стан в енергетиці нічого не вирішує, це більше «надзвичайний психологічний стан», – Батенко

Надзвичайні заходи в енергетиці, які запровадив Кабінет Міністрів, не вирішують проблеми дефіциту енергоресурсів на українських теплоелектростанціях.

Про це заявив нардеп від УКРОПу Тарас Батенко, - передає прес-служба партії.

«У нинішній ситуації надзвичайний стан в енергетиці нічого не вирішує. Це більше «надзвичайний психологічний стан», коли випробовують емоції української нації», – заявив Тарас Батенко.

Він зазначив, що енергетична проблема є певною мірою штучною, адже існують ефективні способи покриття дефіциту вугілля антрацитової групи. Передусім Україна має спрямувати потужності Бурштинської ТЕС, яка нині експортує електрику до Європи, на внутрішній ринок. Крім того, уряд може імпортувати вугілля з-за кордону за так званою формулою «Роттердам+». Зрештою з потеплінням запрацює гідроенергетика, яка компенсує частину потреб. Тарас Батенко наголосив, що від початку АТО уряд мав достатньо часу для диверсифікації постачання антрациту або його заміни на альтернативні види палива. Лише за рахунок переобладнання кількох східних ТЕС на вугілля газової групи можна було зменшити потребу в антрациті на 1-1,5 мільйона тонн. Усі ці заходи в сукупності дали б змогу Україні повністю відмовитися від ресурсів з окупованих територій. «Кабінет Міністрів України замість того, щоб стати урядом національного порятунку, перетворюється на уряд національної капітуляції», – переконаний Тарас Батенко.

Водночас, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар називає рішення Кабміну про надзвичайний стан – політичним. “Воно продиктовано більше політичними моментами. Уряд сам себе загнав  у цю пастку, викликав ситуацію, пов’язану з активністю блокувальників, а тепер намагається усе звалити на них. Ситуації не було би, якби у випадку із вугіллям працювали так само, як у випадку із газом”, – зазначив Михайло Гончар у коментарі Громадському радіо.

Богдан Соколовський, колишній уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки говорить, що варто спиратись на міжнародний досвід вирішення проблеми: «У мене виникає багато запитань. Зокрема, а як функціонує теплова енергетика у тих країнах, де ані кілограму антрациту не видобувається, наприклад, у Польщі? А там, між іншим, майже в два рази більше ТЕС, ніж у нас. Всі вони працюють на газовому вугіллі. У нас на антрациті працюють сім станцій. Я не чув, щоб їх переробляли. Про необхідність дообладнання наших станцій на використання обох видів вугілля заговорили у 2008 році, коли ще ніхто й не думав, що буде агресія. Просто подумали, що було б вигідно антрацит продавати, а палити - газове вугілля. На жаль, не було цього зроблено», - заявив він у коментарі ТСН.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: