Що продати? Для завершення реконструкції перинатального центру Львівській облраді доведеться продавати майно

perunatalnuy
Фото: Твоє Місто

В облраді шукають кошти на завершення реконструкції обласного клінічного перинатального центру. Нагадаємо, у 2013 році центр закрили на реконструкцію, яка досі не завершилася через відсутність фінансування.

Шанс завершити її з’явився після того, як уряд виділив на реконструкцію центру 45 млн грн. Втім цієї суми недостатньо навіть для часткового запуску центру.

Відтак на нараді, яку скликав голова облради Олександр Ганущин мова йшла про пошук решти коштів. Про нинішній стан центру розповіла заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Гримак. За її словами готовність об’єкта відповідно до загальної кошторисної вартості  становить 35%.

«Але я хочу щоб ця цифра нікого не лякала, бо станом на 2013 рік кошторисна вартість включала ще й обладнання. Якщо говорити про будівельну готовність, то два корпуси готові на 65%, третій корпус – біля 50%», - розповіла Ірина Гримак.

За її словами у минулому році роботи не проводилися. Угода з підрядником розірвана і вже цього місяця має бути оголошений новий конкурс на підрядну організацію. Надходження 45 мільйонів гривень, виділених урядом, очікується у березні - на початку квітня, тоді ж мають бути проведені тендери на виконання робіт.

Враховуючи нестачу коштів реконструкцію фактично проведуть у три етапи. Перший передбачає завершення двох головних корпусів, які пов’язані між собою. Не враховуючи обладнання на це потрібно близько 60 мільйонів гривень. Відтак, облраді потрібно знайти щонайменше 15 мільйонів гривень. Ще 20 мільйонів потрібно на добудову господарського корпусу, де має бути котельня та пральня. Крім того, в цьому корпусі планують зробити надбудову, де будуть приміщення для студентів та викладачів медичного університету. В останню чергу добудовуватимуть адміністративний корпус, на це потрібно ще близько 60 мільйонів гривень.

Читайте також: Акумулятор у руках та пігулки на сніданок: як українка живе з механічним серцем (фото)

У відновленні інженерних мереж центру в облраді розраховують на допомогу міської влади Львова та «Обленерго». За попередніми підрахунками йдеться про 5 мільйонів гривень.

Олександр Ганущин пообіцяв взяти на себе переговори з Андрієм Садовим щодо внеску міста і відновлення центру.

Окремою проблемою є обладнання. За словами в. о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірини Микичак навіть на момент закриття центру він не був повністю забезпечений необхідним обладнанням. «Частина обладнання зараз використовується в обласній клінічній лікарні і воно вже далеко не нове. Ми повинні шукати інвестиційні проекти, щоб забезпечити нове обладнання», - каже Ірина Микичак.

Читайте також: У ЛОДА оголосили знову конкурс на посаду директора департаменту охорони здоров'я

Втім найбільшою проблемою залишається пошук грошей. Вільних залишків коштів в обласному бюджеті немає. Відтак єдиним джерелом фінансування залишається приватизація  обласного майна. За словами начальника управління майном ЛОР Миколи Бандри від об’єктів, які зараз виставлені на приватизацію, можна отримати не більше двох мільйонів гривень, тому треба шукати інші об’єкти.

Наразі найбільш реальним є колишній універмаг «На ринку» у Львові,  частиною площ якого володіє облрада. За словами Миколи Бандри йдеться про 1690 кв.м. ,які знаходяться у довгостроковій оренді, причому орендна плата є невисокою. Водночас є рішення суду, яке спонукає управління майном області  провести оцінку майна і укласти з орендарем договір купівлі-продажу способом викупу. За попередніми підрахунками вартість викупу може складати 50 мільйонів гривень. Водночас управлінню майном та профільній комісії дано доручення шукати альтернативні варіанти. «Цього року ми повинні здати в експлуатацію хоча б першу чергу реконструкції. Однак не вистачає ще як мінімум 40 млн грн. Частину коштів ми повинні забезпечити з обласного бюджету. Ми дали доручення управлінню комунальної власності проаналізувати об’єкти, які підлягають відчуженню, а виручені кошти спрямувати на перинатальний центр. Мета – до кінця року завершити хоча б роботи першої черги», - заявив заступник голови облради Володимир Гірняк. Якщо область таки спроможеться знайти необхідну суму, і почне роботи, то існує велика ймовірність, що уряд влітку виділить новий транш на реконструкцію центру.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: