Справжні причини надзвичайного стану та газові спекуляції. Політичний огляд тижня

новый коллаж

Чому блокада - це піар, а надзвичайний режим Гройсмана - подарунок Коломойскому і Ахметову, коли українці отримають безвіз і навіщо уряд приховує угоду з МВФ - у політичному огляді тижня.

Чому блокада - це піар, а надзвичайний режим Гройсмана - подарунок Коломойскому і Ахметову, коли українці отримають безвіз і навіщо уряд приховує угоду з МВФ - у політичному огляді тижня.

Дмитро Посипанко, політичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний». Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

Усі матеріали автора читайте тут

плашка 1

Трампова заява

Президент США Дональд Трамп очікує, що Росія поверне анексований Крим Україні та сприятиме врегулюванню конфлікту в Україні. Про це заявив прес-секретар Трампа Шон Спайсер. «Президент Трамп чітко дав зрозуміти, що очікує від російського уряду деескалації насильства в Україні і повернення Криму», – заявив Спайсер.

Цією заявою Білий дім дав зрозуміти світові, що усі думки, чутки і «експертні заключення» про те, що Трамп буде вигідним президентом США для Російської Федерації, надумані.

Президент Трамп буде вигідним лише собі і всі його дії будуть скеровані на те, щоб утвердити Сполучені Штати в якості світового лідера, але тепер вже за допомогою сили ультиматуму. На конфлікт з Путіним він звичайно ж не піде, але позицію свою він буде відстоювати чітко і планомірно. Такими заявами Крим не повернеш, але це вже краще аніж стурбованість європейської спільноти станом справ в Україні.

Читайте також: Для росіян великодержавність – це головна «духовна скрєпа», – поет Бившев

Вимоги Міжнародного валютного фонду

Усі «реформи» нашої влади робляться лише на вимогу Міжнародного валютного фонду і ці «реформи» аж ніяк позитивно не впливають на економічне становище Українського народу. Вони скеровані лише на те, щоб наша влада отримала можливість отримати черговий транш МВФ.

47917

Цього разу йдеться про транш розміром 1 млрд. доларів. При цьому наша влада постійно забуває уточнити, що транші МВФ – це кредити, які нам і нашим дітям доведеться віддавати. Але зараз не про це. А про вимоги, які ніби-то ставить кредитор перед українською владою для отримання чергового кредиту. Принаймні так це нам постійно подає керівництво нашої Держави.

Читайте також: Ліквідація банку «Юнісон»: чого не зробила СБУ – завершив НБУ

То ми мусимо підвищити пенсійний вік, то ми мусимо підвищити ціни на газ, то ми мусимо девальвувати гривню і так до безконечності. Але насправді ніхто не може чітко пояснити чого ж хоче і вимагає Міжнародний валютний фонд. А для цього потрібно зробити дуже просту річ.

Потрібно оприлюднити проект Меморандуму про умови надання чергового траншу англійською і українською мовами, щоб кожен міг з ним ознайомитись і зрозуміти, що нас очікує в найближчому майбутньому. Це також дасть можливість уникнути маніпуляцій з боку нашої влади.

І знову про безвіз

14 лютого Європейський парламент схвалив механізм призупинення безвізового режиму для третіх країн. Тепер усі держави-члени Євросоюзу повинні зробити те ж у найближчі два тижні.

Це був черговий крок на шляху до отримання безвізу Україною. Тепер залишилось зробити ще 27 кроків до цієї мети. Саме стільки держав-членів ЄС мають ратифікувати цей механізм. Чекаємо…

плашка 2

Клоун тижня

Цього тижня це «почесне» звання безапеляційно отримує Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який заявив, що вугілля з непідконтрольних територій на Донбасі Україні необхідне, оскільки припинення постачання може призвести до проблем з електроенергією на території країни.

Читайте також: Економічна стратегія без видобування, або Чи врятує енергетику України шахта «Любельська»

Нагадаю, триває третій рік війна на сході України, тисячі українців гинуть у цій війні, мільйони українців змушені платити захмарні ціни не лише за газ, але й за електроенергію, яка виробляється завдяки вугіллю, за яке ми платимо по суперціні, яку придумав той же Гройсман зі своїми спільниками і назвав її «Ротердам+».

А тепер виявилось, що вугілля не з Ротердаму, а з ОРДЛО, і ми не просто переплачуємо шалену різницю за нього, але й даємо заробляти тим, хто вбиває наших солдатів, бо «альтернативи цьому вугіллю немає».

Коротко про те, що таке «Ротердам+»: це порядок визначення ціни вугілля за формулою «вартість у порту Роттердам плюс вартість доставки до України».

Тобто за формулою «Роттердам+» вугілля з окупованих територій купується за ціною південноафриканського або американського вугілля, транспортованого морем до нідерландського порту Роттердам, і до цієї ціни додається ще й уявне перевантаження такого вугілля в порту і уявна вартість перевезення з Роттердама в Україну. Але комічність цієї всієї ситуації полягає в тому, що всі наші владоможці не спромоглись навіть напрацювати спільну позицію у процесі відмазування себе красивих і розумних.

219747

Так, Гройсман називає ротердамську ціну вугілля – 3000 гривень. Генеральний прокурор Луценко, який уже теж взявся перевіряти, як формується ціна на вугілля в Україні, назвав ціну – п'ять із гаком тисяч гривень за тонну вугілля.

А Національна комісія з енергетики і комунальних послуг, яку очолює вірний пес, чи точніше сказати Вовк, Порошенка називає ще одну ціну – 2500 гривень за тонну.

Я розумію, що наша влада, не відчуває різниці між дві з половиною, три, чи п’ять з гаком тисяч гривень, бо платимо за це все ми з вами. Але ж тут уже не справа в тому, що на нас нагріваються, а нагріваються на смертях українців.

Тепер коротко про другу комічну ситуацію із Гройсманом. Цього тижня наш Прем'єр-міністр закликав РНБО розглянути ситуацію з блокуванням залізниці на Донбасі. Це сталося у вівторок на черговому засіданні Кабміну.

Читайте також: «Бурштинові закони»: як контролювати видобуток «сонячного» каменю та чому екологія тут не на першому місці

А уже на наступний день, під час позачергового засідання Уряду, було прийняте рішення ввести тимчасові надзвичайні заходи на ринку електроенергії.

Цей режим дає можливість Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг оперативно впливати на ринок в умовах гострого дефіциту енергоресурсів. Документ дозволяє віялові відключення в разі потреби. Так от, уся ця так звана блокада – це піар-акція Парасюка і Семенченка, яка скерована лише на те, щоб задовольнити бізнесові інтереси Коломойського і Ахметова.

Чому це піар-акція? Та тому що блокування залізниці на Донбасі здійснюється за трьома напрямками. У Луганській області заблоковано рух в районі станції Світланове (напрямок Луганськ – Лисичанськ). Крім того, на одноколійці Гірське – Золоте пошкоджена частина колії, що також унеможливлює проїзд. У Донецькій області вітка Горлівка – Бахмут заблокована на залізничному переїзді в Бахмуті.

Фото 112

Фото 112

З 10 лютого також встановлено блокпост на залізничному переїзді біля станції Фенольна (напрямок Ясинувата – Костянтинівка). Але ніхто не говорить про те, що залізничні колії пересікають лінію зіткнення в одинадцяти (!!!) точках.

Висновок простий:

  • блокади ніякої немає, є її видимість;
  • ціна на вугілля і електроенергію найближчим часом кардинально зросте;
  • надзвичайні заходи на ринку електроенергії запроваджені не через блокаду, а для того, щоб не лише не зменшувати експорт електроенергії, але й збільшити його.

Ось так виглядає базарна політика від нашого першого міністра Гройсмана.

Газові спекуляції

Ціни на газ для населення з 1 квітня можуть зрости на 40%, повідомив цього тижня комерційний директор Групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко. «Якщо не буде продовжено державного регулювання цін для потреб населення, так звані «спеціальні зобов'язання», то, виходячи з поточних цін на газ на європейських ринках, курсу гривні й інших чинників, можна очікувати, що ціни на газ для потреб населення зростуть на 40%. Якщо держрегулювання продовжать, з чим ще повинен погодитися МВФ, оскільки в меморандумі уряд обіцяв МВФ, що спеціальні зобов'язання вводили тільки до 1 квітня, тоді підвищення цін, можливо, вдасться відкласти до жовтня», – заявив він.

Одразу після цього Прем'єр-міністр Гройсман заперечив можливість підвищення ціни на газ для населення на 40% із квітня. «Ніякого зростання цін на природний газ для населення не буде. Я не допущу ніякого підвищення тарифів на газ для потреб населення. А ті, хто заявляє про можливе зростання цін на 40%, повинні або відповідально працювати, або писати заяву на звільнення», – заявив Гройсман.

1461787416_zrostannya-cni-na-gaz-dobye-ukrayincv-eks-mnstr

Що це було?

  • По-перше, це вкидання інформації відбулось під час так званої енергетичної кризи для того, щоб прозондувати реакцію населення.
  • По-друге, це вкидання відбулось для того, щоб показати «турботу» Гройсмана про «свій народ».
  • По-третє, 1 квітня зростання цін на газ не буде, бо так пообіцяв Гройсман, а от 1 жовтня буде, бо так сказав представник «Нафтогазу», а Гройсман не спростував, тому готуємось з нового опалювального сезону платити ще на 40% більше за газ.

Роковини чи річниця?

Служба безпеки України заявила, що Росія готує провокації з використанням насильства на заходах до річниці розстрілів на Майдані.

Читайте також: Чи хочемо ми жити з цією корупцією? Живемо — значить хочемо, — Павло Шеремета

«Як і минулого року, російська агентура активізувалася напередодні відзначення подій 2014 року. І знову з території РФ звучать заклики до насильницьких дій», – заявив на брифінгу в середу керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук. «За нашими даними в Києві планується 18-22 лютого проведення близько 18 масових заходів. У підготовці восьми ми фіксуємо певні ознаки використання насильницьких сценаріїв, три з них організовуються з території РФ», – повідомив він.

150209125016_protesters_624x351_getty

По великому рахунку нічого нового нашу служба безпеки не сказала.

Починаючи з 2015 року, це уже традиція – залякувати свій народ напередодні роковин Революції Гідності. Бо сказати владі у треті роковини Революції Гідності своєму народові нема. Наголошую на слові «роковини», а не «річниця», бо «роковини» – це важливі, але сумні події, які сталися в історії будь-якого народу. І їх потрібно «вшановувати», а не «відзначати», як це збирається робити «влада Майдану».

плашка 3

Чергова пленарка облради

Поки голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка перебуває у відпустці, а міський голова Львова Андрій Садовий, користуючись цією відпусткою, зализує свої рани, основним ньюсмейкером на Львівщині мала стати обласна рада, тим паче, що цього тижня відбувалось її чергове пленарне засідання.

Але не сталося так, як гадалося. У нинішній облраді фактично немає політики. Все відбувається дуже спокійно і планомірно. Прийняті кілька звернень і заяв до центральних органів виконавчої влади, які жодного резонансу чи результатів не матимуть.

Читайте також: Що продати? Для завершення реконструкції перинатального центру Львівській облраді доведеться продавати майно

Прийняті кілька цільових програм, про які навіть соромно писати, бо програмами розвитку їх назвати язик не повертається. Єдине, за щоб хотілося похвалити обласних обранців, це за перший крок у реформуванні закладів охорони здоров’я – реорганізацію шкірно-венерологічної служби. Але от чому відклали другий крок – реорганізацію фтизіатричної служби, залишається загадкою.

Може тому, що там з’являються 3 вивільнених приміщення і хтось з ініціаторів перенесення цього питання має свої приватні інтереси? А взагалі, я чекаю, коли ж все таки прокинеться політична Львівщина, бо якось сумно за цим всім спостерігати.

Дмитро ПОСИПАНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: