Сьогодні в Україні треті роковини розстрілів на Майдані

89403
Фото: Макс Левін, УП-Життя

Сьогодні - треті роковини трагічних подій на Майдані.

Як пише Укрінформ, у період з 18 по 22 лютого 2017 року на проведення масових заходів у Києві подали 13 заявок різні громадські організації та політичні партії.

Зокрема, у суботу, 18 лютого, о 10:30 відбудеться пам’ятна хода із вшанування загиблих на Майдані по місцях найбільших сутичок від Українського дому до хреста на вул. Інститутській.

О 12:00 відкриється фотовиставка "У фокусі подій" в Українському домі у рамках проекту "Human Factor. Last Edition. by Photographers. Ukraine", на якій будуть представлені більше 200 знімків фотографів, які документували події зими 2013-2014 років на Майдані.

О 14:00 в Українському кризовому медіацентрі відбудеться презентація проекту "Родин Героїв Небесної сотні" "Відзнаки героїв".

У неділю, 19 лютого, о 14:00 розпочнеться акція добровольчого батальйону ОУН на Майдані Незалежності.

О 15:00 відбудеться прем’єра вистави-спомину "Ми, Майдан" у виконанні національного театру "Колесо" в концертній залі Українського дому. Після вистави відбудеться обговорення з учасниками подій на Майдані "Зріз пам’яті".

Три роки тому в Україні розпочався найтрагічніший етап Революції Гідності. У період 18-20 лютого 2014 року в центрі столиці загинули більше ста осіб, кілька десятків зникли безвісти, більше тисячі дістали поранення, а сотні - були заарештовані та зазнали тортур.

Зранку 18 лютого 2014 року протестувальники організували ходу до Верховної Ради України, яка отримала назву «Мирний наступ».

Працівники міліції, діючи за вказівками керівництва правоохоронного органу, спільно з так званими "тітушками" застосовували надмірне насильство і використали вогнепальні набої та зброю, вчинивши жорстокий силовий розгін ходи. Як наслідок, того дня на вулицях Інститутській та Грушевського, Кріпосному провулку та Маріїнському парку загинуло 10 осіб, а 509 отримали тілесні ушкодження, з них 37 - тяжкі, 85 - середньої тяжкості.

Пізніше, у ніч на 19 лютого 2014 року, під виглядом проведення АТО, відбувся штурм Майдану, захоплення і підпал будівлі Федерації профспілок України. У результаті протистоянь того дня загинуло 16 осіб, завдано тілесних ушкоджень 206 особам, з них 35 - тяжкі, 31 - середньої тяжкості. У приміщенні Будинку профспілок внаслідок пожежі загинули дві особи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: