Проти Артеменка відкрили провадження про державну зраду

Генеральна прокуратура відкрила провадження у відношенні народного депутата Андрія Артеменка про державну зраду.

Генеральна прокуратура відкрила провадження у відношенні народного депутата Андрія Артеменка про державну зраду, пише УП

Відомості про правопорушення внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань 21 лютого, слідує з документа, опублікованого генпрокурором Юрієм Луценком у Facebook.

35591a8-artemenko-gpu

Провадження відрито за ч.1 ст. 111 ККУ про державну зраду, а саме «перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України».

Такі дії караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років.

Досудове розслідування здійснює прокуратура АР Крим, яка діє на материковій частині України.

Артеменка підозрюють у наданні Росії – за змовою з представниками РФ – допомоги у проведенні підривної діяльності проти України шляхом заклику до передачі анексованого Криму «в довгострокову оренду».

«Цілісність України – понад усе», – написав Луценко у Facebook.

Згодом на прес-конференції з головою СБУ генпрокурор сказав, що найближчим часом Артеменка викличуть до слідчого і розпитають про передачу ним владі США плану вирішення «українського питання», а потім імовірне подання про зняття недоторканності.

Раніше американське видання «The New York Times» повідомило, що український парламентар від «Радикальної партії Олега Ляшка» Андрій Артеменко передав екс-раднику президента США Дональда Трампа Майклу Флінну план нормалізації відносин між Україною і Росією для скасування санкцій із РФ.

Цей план нібито передбачає виведення всіх російських військ зі схходу України й референдум про передачу Криму в «оренду» Росії на 50 чи 100 років.

Після появи цієї інформації Артеменка виключили з фракції Радикальної партії, а Ляшко вимагав від нього скласти депутатський мандат.

Депутат же заявив, що він «формально став консультантом» з ініціативи американської сторони.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: