Нідерланди: нижня палата парламенту схвалила асоціацію Україна-ЄС

37629769_303
Будівля парламенту Нідерландів

Палата представників Генеральних штатів (нижня палата парламенту) Нідерландів ратифікувала угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Про це написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook Президент Петро Порошенко.

«Вітаю рішення нижньої палати парламенту Нідерландів про ратифікацію Угоди про асоціацію "Україна - ЄС". Дякую Марку Рютте і парламентській більшості за далекоглядну позицію і підтримку взаємовигідного проекту. Очікуємо рішення Сенату», - сказано в ньому.

6 квітня 2016 року в Нідерландах відбувся референдум щодо ратифікації угоди про асоціацію «ЄС - Україна», за результатами якого 61% громадян висловилися проти, а 38,21% - за при явці 32,28%.

Однак парламент Нідерландів відмовився відкликати закон про ратифікацію угоди про асоціацію, ініціювавши при цьому внесення змін до угоди.

У грудні 2016 року ЄС, беручи до уваги підсумки голландського референдуму, погодив умови Нідерландів для ратифікації цією країною угоди про асоціацію з Україною.

Застереження, з якими Нідерланди ратифікують угоду, передбачають, що воно не надає Україні статусу кандидата на вступ до ЄС і немає жодних зобов'язань присвоєння такого статусу в майбутньому; не містить зобов'язань щодо забезпечення гарантій колективної безпеки або іншої військової допомоги і підтримки України; не надає українським громадянам права проживати і працювати в ЄС; не вимагає додаткової фінансової підтримки України (держави-члени самі визначають характер і обсяг фінпідтримки).

Дані застереження вступлять в силу після ратифікації угоди Нідерландами, матимуть обов'язкову юридичну силу для 28 держав-членів ЄС і зможуть бути змінені або скасовані тільки за згодою голів держав і урядів.

Після нижньої палати парламенту Нідерландів угоду про асоціацію повинен ратифікувати Сенат (верхня палата парламенту).

Всі інші держави-члени ЄС угоду про асоціацію з Україною ратифікували.

Як повідомляли Українські Новини, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль прогнозує ратифікацію Сенатом Нідерландів угоди про асоціацію ЄС і України після 15 березня.

За її словами, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте внесе до Сенату пропозиції щодо підтримки рішення про ратифікацію угоди після парламентських виборів 15 березня, оскільки відповідне питання досить політизоване.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: