Смерть з багатьма невідомими: родичі два роки шукають правду про загибель на заводі

2

Два роки сім’я Романа Мазура шукає справедливості. Вони досі не знають, як чоловік загинув, що насправді сталося тої злощасної неділі 25 січня 2015 року. Порушене провадження кочує від слідчого до слідчого, а про встановлення і притягнення винних годі й говорити.

Роман Мазур працював старшим майстром у фірмі «Язьм». Це підприємство в Рясному з виробництва фанери. Загалом на цьому підприємстві чоловік пропрацював 36 років, за професією – понад 6. Мав кваліфікацію інженера-технолога.

25 січня 2015 року, незважаючи на те, що була неділя, Романа Мазура викликали терміново на роботу. В акті проведення спеціального розслідування нещасного випадку написано: «Для забезпечення роботи котельні товариства у вихідний день, та забезпечення виробництва технологічною парою, наказом директора товариства від 22.01.2015 р. №3 було зобов’язано начальника фанерного цеху і дільниці підготовки сировини Війтишина Миколу Володимировича організувати подачу палива в котельню 25.01.2015 року. Для цього за поданням Війтишина М.В. директором товариства був затверджений графік роботи працівників для подачі палива в котельню 25.01.2015 та доведений до причетних працівників», – йдеться у документі.

В акті зазначено, що старший майстер Роман Мазур та лущильник Олексій Ковальчук мали працювати з 8-ої до 16-ої години. Старшим у групі працівників був призначений саме Роман Іванович.

До речі, робочий тиждень на підприємстві п’ятиденний з восьмигодинним робочим днем. Відтак, для того, щоб залучити працівників у вихідні, мав бути виданий наказ по підприємству.

А ось що про цей трагічний день розповів ІА Дивись.info син Романа Мазура Тарас: «Мій батько на заводі пропрацював 40 років. Був на різних посадах – і начальником цеху, і заступником, і майстром, і  старшим майстром. По суті працював на усіх посадах, готував працівників, вчив працювати на верстатах. Одне слово, виробництво знав від «А» до «Я». Два роки тому, 25 січня 2015 року, – це саме була неділя, батько вийшов за наказом на роботу. Згодом ми дізналися, що наказ було написано попереднім числом. Знайшли батька мертвим на станку».

В акті підприємства зазначено, що тіло виявив лущильник Михайло Закаляк, який вийшов працювати у другу зміну. «Почувши, що працює вентилятор подачі тріски з дробарки №1, він зайшов у приміщення фанерного цеху, де встановлена дробильна установка №1 і відчув запах паленої гуми ременя приводу стрічки транспортера дробарки, підійшов до транспортера і побачив, що на нерухомій стрічці транспортера лежить нерухоме тіло людини», – написано в акті.

Згідно із документом, на місце події прибув старший контролер служби економічної безпеки В.Фечко, який і впізнав в загиблому Романа Мазура. Десь о 16-ій викликали швидку допомоги, медики якої констатували смерть. Крім того, прибули працівники правоохоронних органів і прокуратури. Було відкрито досудове розслідування, яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12015140090000245 від 25.01.2015 року.

Здавалося б, нічого складного – у той день на підприємстві працювали інші люди, є камери відеоспостереженні, тому встановити обставини загибелі людини цілком ймовірно. Але тут і починається непередбачуване: записи відеокамер чомусь були стерті, жодного безпосереднього свідка нещасного випадку немає, а справа із станком, на якому знайшли загиблого, виглядає взагалі фантастично.

Ось, що сказано в акті службового розслідування: «Враховуючи пояснення Закаляка М.В., Данилюка М.Б., Фечко В.П. щодо положення потерпілого, в якому виявили Мазура Р.І. на транспортері, розмірів туловища потерпілого, вузлів та елементів дробарки, що вказані на кресленні прийомного та ріжучого вузла (…), фотографії з місця події, матеріалів наданих на запит спеціальної комісії правоохоронними органами, комісія вважає, що Мазур Р.І. не міг отримати травми несумісні з життям від дії рухомих елементів дробарки».

Під час судово-медичної експертизи були виявлені численні переломи – зламані 12 ребер, хребет і роздроблена лопатка.

«Садна та синці утворились він контакту з тупими предметами незадовго до смерті… крововиливи в сполучні оболонки очей, ймовірніше за все, виникли внаслідок здавлюючої дії між тупими предметами і не характерними для падіння з вертикального положення… Тупа закрита травма грудної клітини утворилася від дії тупого предмету з ймовірним прикладанням сили в ділянку правої лопатки та надпліччя справа, не є характерною для падіння з вертикального положення, на що вказують: фрагментний перелом правої лопатки, прямі переломи ребер справа, переломи ребер зліва з ознаками конструктивних (віддалених), відсутність переломів остистих паростків хребта, масивний крововилив в м’які частини спини в ділянці надпліччя і лопатки справа, крововиливи в тканину легень (нема ознак струсу), та може спостерігатися при травмі внаслідок стиснення тупими предметами, а значне зміщення уламків ребер в товщі між м’язами та плеврою також може свідчити про тиснучозковзну дію тупого (тупих) предмету (предметів)», – написано у висновках судмедексперта.

Виходить, що Романа Мазура десь сильно затисло, внаслідок чого він і отримав смертельні травми.

«У батька зріст був близько двох метрів і вага 110 чи 120 кг. Він ніяк не міг поміститися на станку, де його знайшли. Були проведені два слідчі експерименти на цьому станку. Перший проводила поліція. Нас тоді навіть ніхто не повідомив. Вони взяли манекен, який і приблизно не відповідав батьковим параметрам. Зрештою дали висновок, що, можливо, батько міг там загинути. Ми написали клопотання, ходили до Загарії (колишній начальник ГУ Нацполіції у Львівській області, Квятківського (прокурор області) і отримали дозвіл на повторний слідчий експеримент вже за нашою участю. Манекен був більш-менш схожий до даних батька. Тоді вже чітко встановили, що батько не міг там загинути – це по-перше. По-друге, був наданий висновок Держгірпромнагляду, згідно із яким, станок не може завдати таких смертельних травм. По-третє, має відбутися ще одне дослідження на запит прокуратури, яке проведе Львівська політехніка. Дуже багато деталей вказує на те, що батько не міг загинути саме у тому цеху. Але слідство у цьому напрямку нічого не робить», – каже Тарас Мазур.

Родичі знають, що Роман Мазур того дня працював на вулиці.

«А знайшли його у приміщенні, під накриттям. Одяг був геть брудний, штани у болоті. Виглядає, що його просто потім перетягнули до цеху», – продовжує Тарас.

Є ще один дивний факт – родичів повідомили лише о 19-ій годині, а подія, згідно із службовим розслідування, трапилася приблизно о 16-ій. Річ у тім, що родина Мазур мешкає через дорогу від підприємства, а з багатьма працівниками ще по сусідству. Тож і не зрозуміло, чому ніхто не наважився зателефонувати і сказати, що трапилася біда.

За ті два роки, що минули від трагедії, рідні загиблого Романа Івановича не раз намагалися поговорити з тими, хто того дня працював, але ніхто і пари з вуст не пускає.

Комісія, яка проводила службове розслідування, свої висновки надала 16 березня 2016 року. Тобто з моменту загибелі людини минув понад рік. В акті комісія рекомендувала розглянути питання про звільнення трьох людей, які тоді працювали – лущильника, кочегара та тракториста.

«Ніхто з тих, хто тоді працював, не йде з нами на контакт. Звільнили тільки одного тракториста. Людину, яка відповідає за охорону праці, працює далі, директор, заступник директора, охорона – всі працюють», – продовжує Тарас.

Ще одним зниклим пазлом у драматичній історії став стертий відеонагляд і розбіжності у часі.

«Ми відновлювали стертий відеозапис. Там видно, як усі бігли до цеху. Але саме у цеху, де батька знайшли, камер нема. І видно, що охоронці біжать до цеху о 14-ій, а не о 16-ій, як нам повідомили. Але на цей факт ніхто не звернув уваги. Крім того, люди дають неправдиві свідчення. Двоє з тих, хто тоді працював, тепер стверджують, що їх не було на роботі. Я пишу по них клопотання, чому їх не допитують. А їх і досі не допитали», – розповідає син загиблого.

За два роки від дня трагедії змінилося чотири слідчих. На всі клопотання і запити родичі отримують стандартні відписки – справа у прокуратурі, слідчий на лікарняному тощо. Спочатку родина Романа Мазура навіть не могла отримати статус потерпілої сторони.

Сьогодні Тарас може тільки здогадуватися, що трапилося на підприємстві 25 січня 2015 року: «Ми не знаємо, що сталося, але маємо кілька версій. Того дня, в неділю, розвантажували ліс – батька могла притиснути колода. Ще там є трактор, який горне щепу, через технічний нюанс тракторист міг не бачити батька і притиснути його. Третя версія – у цеху могли переїхати автонавантажувачем. Але це тільки наші здогадки».

На особливу увагу заслуговує ще один нюанс в акті службового розслідування, саме йому слідча комісія приділила найбільше уваги: «При судово-токсикологічній експертизі в крові трупа Мазура Р.І. було виявлено етиловий спирт в кількості – 2,17 проміле». У розділі «Обставини, за яких стався нещасний випадок» йому присвячено 75% площі. Згідно із висновками виходить, що Роман Мазур з 10-ої ранку бігав по підприємству і всіх, кого зустрічав, кликав на випивку.

Натомість, згідно із наданими свідченнями під час допиту, виходить, що раніше за Романом Мазуром такого не водилося.

«Батько практично ніколи не пив і це знали усі. У свіченнях багато хто говорить, що раніше батько ніколи не вживав спиртного, а саме цього дня почав усіх запрошувати на 100 грамів – кочегарів, тракториста, електриків. А коли я приходив в магазин запитати, чи батько справді купував алкоголь, мені відповіли, що жодного разу він там не купував горілку», – розповідає Тарас.

Навіть якщо не ставити під сумнів висновків судово-токсикологічної експертизи, це однаково не міняє факту, що ні комісія, ні правоохоронці досі не спромоглися навіть встановити обставини загибелі людини.

«Керівництво на початку нам пропонувало 50 тисяч гривень компенсації, щоб ми нічого не писали і нікуди не ходили. Але ми від цього відмовилися. Підприємство компенсувало похорон – 36 тисяч гривень. Ми хочемо, щоб знайшли винних і притягнули до відповідальності», – каже син Романа Мазура.

Слідчий Данило Гундза, який веде провадження, на запитання, як просувається справа і коли вона може потрапити до суду, відповів, що справи не мають властивості кудись рухати і додав: «А ви, впевнені, що вона потрапить до суду?!»

До речі, щодо останньої репліки, зазначимо, це не перший смертельний випадок, який стався на підприємстві «Язьм», але жодна справа до суду не потрапляла. Згідно із даними YouControl, на рахунку підприємства 8 судових практик – всі стосуються податків. І жодної справи, скажімо, про службову халатність,  яка призвела до смертельних наслідків тощо.

Ми все ж сподіваємося, що йдеться не просто із затяганням часу, а родичі принаймні дізнаються, як загинула їхня рідна людина…

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: