У лабіринтах Феміди: екс-голову Жовківської РДА, спійманого на хабарі, судять вже сьомий рік

regnum_picture_146555983264650_normal

Справу колишнього голови Жовківської райдержадміністрації Михайла Заболоцького, якого затримали під час поділу хабара, відправили до прокуратури для проведення додаткового розслідування. Відповідну постанову винесла суддя Франківського райсуду Львова Марія Мартинишин.

Справу колишнього голови Жовківської райдержадміністрації Михайла Заболоцького, якого затримали під час поділу хабара, відправили до прокуратури для проведення додаткового розслідування. Відповідну постанову винесла суддя Франківського райсуду Львова Марія Мартинишин.

Отже, на лаві підсудних двоє осіб – Михайло Заболоцький, який у період з 2005 до 2010 був головою Жовківської РДА, та колишній начальний управління Держкомзему району Денис Сімонов. Затримали екс-чиновників, коли вони саме ділили незаконно отримані гроші.

Отже, історія почалася у листопаді 2009 року.

«ОСОБА_4 звернулась до голови Жовківської районної державної адміністрації ОСОБА_6 з проханням надати їй у власність земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства з подальшою зміною її цільового призначення під комерційне, на що ОСОБА_6 їй повідомив, що у вирішенні цього питання може посприяти начальник управління Держкомзему у Жовківському районі ОСОБА_7, та познайомив її з ним. В розмові ОСОБА_7 розповів ОСОБА_4 про те, що перебуває у приятельських стосунках із ОСОБА_6 та може посприяти їй у вирішенні питання про надання у власність земельної ділянки, однак за це ОСОБА_6 треба буде дати хабара», – зазначено у документах справи.

Йдеться про земельну ділянку площею 1,5 га в урочищі «За Климком» на території Новокам'янської сільської ради. Спочатку йшлося про хабар у 45 тисяч доларів, але згодом сума зросла.

«При наступній зустрічі з ОСОБА_4 у грудні 2009 року ОСОБА_7 повідомив, що для позитивного вирішення питання про надання їй у власність земельної ділянки з подальшою зміною її цільового призначення та видачі відповідних розпоряджень і правовстановлюючих документів, вона повинна передати йому 90000 доларів США, з яких 40000 доларів США він передасть службовим особам Жовківської РДА за сприяння у швидкій підготовці та безперешкодному погодженні документації на земельну ділянку, а 50000 доларів США передасть ОСОБА_6 за підписання розпоряджень, хоча реально мав намір передати йому тільки 45000 доларів США», – йдеться у постанові.

Зрештою ситуація склалася так, що Маріанна Гавриш, яка хотіла отримати земельну ділянку для зведення готельного комплексу, опинилися у доволі непростому становищі і змушена була погодитися на умови, висунуті головою РДА та начальник Держкомзему. З матеріалів справи відомо, що діяла вона в інтересах громадян Словенії.

«У подальшому, усвідомлюючи незаконність цих вимог вона 11.05.2010 року звернулась із заявою в правоохоронні органи та дала згоду на участь у заходах по викриттю злочинної діяльності цих осіб.

11.05.2010 року, виконуючи вимоги ОСОБА_6 та ОСОБА_7, які діяли за попередньою змовою на одержання хабара, ОСОБА_4 знаходячись в барі «Дублін», що в проїзді Крива Липа у м. Львові, передала ОСОБА_7 частину грошових коштів в сумі 40 000 гривень.

14.05.2010 року ОСОБА_4 зустрілась з ОСОБА_7 по вул. Коновальця в м. Львові, який їй повідомив, що після того, як остання передасть йому 114000 грн. хабара, вона спільно із ним може поїхати у м. Жовкву для отримання розпорядження голови Жовківської РДА ОСОБА_6 про надання дозволу на розробку проекту землеустрою, якому він, за видачу та підписання даного розпорядження, передасть хабар в розмірі 100000 грн.» – йдеться у матеріалах справи.

Далі історія розвивалася у кращих детективних традиціях – зміна місць отримання грошей, автомобільні перегони, зміна авто тощо. Зрештою обидва чиновники були затриманні працівниками УДСБЕЗ ГУ МВС України у Львівській області, а хабар вилучений.

Незважаючи на те, що справа у суді була зареєстрована восени 2010 року, далеко вона не просунулася. Її кілька разів повертали на дорозслідування, а свідки не з’являлися на судові засідання.

До речі, відправити справу до прокуратури на додаткове розслідування попросила потерпіла Гавриш.

«Клопотання потерпілої ОСОБА_4 та адвоката ОСОБА_2 задоволити.

Кримінальну справу про обвинувачення ОСОБА_6 у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.368 ч.2 ст. 15, ч.3 ст. 368, ч.1 ст. 364, ч.1 ст. 366 КК України та ОСОБА_7 у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст. 27, ч.2 ст. 368, ч.5 ст. 27, ч.2 ст.15, ч.3 ст. 368 КК України повернути прокурору для проведення додаткового розслідування, в ході якого:

- встановити місцезнаходження свідків ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15;

- встановити місцезнаходження свідків ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, та допитати їх з приводу обставин справи;

- встановити місцезнаходження свідка ОСОБА_19 та допитати його з приводу обставин справи, зокрема щодо його неодноразової участі в якості понятого по даній справі на стадії досудового слідства;

- встановити особи та місцезнаходження громадян Словенії, за дорученням яких діяла потерпіла ОСОБА_4, та організувати їх допит з приводу обставин справи;

- вжити усіх інших, передбачених законом заходів, для всебічного, повного і об'єктивного дослідження обставин справи.

На постанову протягом семи діб з дня її винесення сторони можуть подати апеляцію до апеляційного суду Львівської області», – йдеться у постанові.

До речі, через рік після цього випадку на хабарі погорів наступник Заболоцького Володимир Волошин. Його затримали працівники СБУ та ГПУ під час отримання черговоно хабара у розмірі 2500 гривень. Екс-чиновника засудили і станом на сьогодні він відбув термін та вийшов на волю. А ось справа Заболоцького досі блукає судовими залами Феміди.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: