Перешкодити рейдерським діям можна за 30 днів і без суду, — експерт

6cc459b515907f73fbe2416edc55c507
Фото ілюстративне

Начальник Управління державної реєстрації Оксана Куманська-Нор під час чат-конференції у ІА Дивись.info розповіла, як працює Комісія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін’юсті України.

Як відзначила заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації — начальник Управління державної реєстрації Оксана Куманська-Нор, Комісії є фактично новим інститутом адміністративного оскарження у сфері державної реєстрації. Вони дають можливість уникнути судових тяганин.

Заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Оксана Куманська-Нор та головний редактор ІА Дивись.info Валерія Дубова

Заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Оксана Куманська-Нор та головний редактор ІА Дивись.info Валерія Дубова

«Наявність адміністративного оскарження — це ключовий момент у зменшенні кількості рейдерських захоплень і впевненості бізнесу та інвестора у захисті їх власності, тому що до моменту адміністративного оскарження реєстраційних дій, прецеденти захоплення чи то бізнесу, чи власності розглядалися у судах. І протягом судових тяганин з майном рейдер міг уже здійснювати різні операції і часто вони були незворотними», — пояснює експерт.

Відповідні комісії створили у 2016 році. Вони діють при кожному Головному територіальному управлінні юстиції та при самому Міністерстві юстиції України.

Читайте також: На що варто звертати увагу при купівлі житла до його здачі в експлуатацію

Відтак, за словами Оксани Куманської-Нор, особи, які вважають, що державний реєстратор відмовив їм у реєстрації права власності незаконно, можуть скеровувати скарги Головного управління. Якщо ж власник або зацікавлена особа вважає, що реєстратор незаконно зареєстрував право власності або ж незаконно провів державну реєстрацію змін, він скеровує скаргу до Міністерства юстиції України, каже експерт.

«Строк розгляду таких справ — 30 календарних днів. І гарантовано, що після завершення строку, відповідальні особи установ робляться відповідні записи у державних реєстрах без наступного оскарження рішень комісії у судовому порядку», — додає Оксана Куманська-Нор.

Читайте також: Рейдерство по-трускавецьки: як пам’ятку архітектури приватизовує фірма з нульовим капіталом

За її словами, дана комісія користується попитом. Так, з початку 2017 року уже надійшло понад 10 скарг Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації у Львівській області.

Повний запис чат-конференції на тему «Як правильно захистити свою власність та бізнес в Україні» можна переглянути за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: