Скандали і протести: російському таксі не раді у Львові

Яндекс.Такси в Самаре
Яндекс.Такси в Самаре

Не встигло «Яндекс.Таксі» пропрацювати й тижня у Львові, а навколо сервісу встигли розгорітися декілька скандалів. Не раді появі компанії ні активісти, ні частина львів’ян, ні львівські таксисти.

Отже, ще до появи сервісу депутат Львівської міської ради Петро Адамик звернувся до мера міста Андрія Садового відреагувати на появу російського бізнесу на вулицях Львова.

«Таке розповсюдження російського бізнесу на терени України, зокрема і Львова, є неприпустимим у час, коли наша країна потерпає від агресії Росії і веде жорстоку щоденну боротьбу на Сході з російськими найманцями.

Зваблюючи львів’ян низькими цінами, згаданий сервіс, фактично, стимулює їх ставати спонсорами армії країни-агресора. Апріорі неринково низькі ціни на послуги цього сервісу вказують на агресивний стиль конкуренції, властивий російському бізнесу загалом. Фактично, відбувається така ж повзуча агресія, як і на Сході, лише економічними методами», – написав Петро Адамик.

Однак Андрій Іванович перевів проблему з міської у політичну, звинувативши в появі «Яндекс-таксі» у Львові БПП, зокрема голову ДФС Насірова.

«Щодо «Яндекс.Таксі» у Львові. Депутат від БПП Петро Адамик звернувся до мене, аби я публічно висловив свою позицію і зробив так, щоб цей російський оператор не працював у Львові. Відповідаю: щодо дозволів на діяльність. Дозволи для операторів таксі видають в Фіскальній службі (Насіров, квота БПП) і в Укртрансбезпеці (Мінтранс, Омелян, квота НФ). Сьогодні скерував їм листа, аби дали повну інформацію щодо наданих дозволів. Сподіваюсь, що депутат від БПП звернеться з цього питання не лише до мене, але й тих, хто ці дозволи видав.

Оператор не буде працювати, якщо його послугами не будуть користуватись. Вибирайте не російські товари і послуги. Зокрема, в четвер у Львові стартує UBER. Вибір за вами. Є ціна, є якість, а є внутрішня позиція», – відреагував Андрій Садовий.

Зараз по тому з’явилася інформація про демонтаж реклами російського бізнесу. Працівники КП «Адміністративно-технічне управління» вночі з 22 на 23 лютого демонтували 170 незаконно розміщених рекламних конструкцій «Яндекс.Таксі».

Як розповіли в управлінні, ці конструкції були розміщені на світлофорних об’єктах, дорожніх знаках, електроопорах тощо.

Як зазначив начальник відділу оперативного реагування Володимир Базилевич, ці  рекламоносії демонтували на пр. Чорновола, вул. Промисловій, Б.Хмельницького, Городоцькій, Кн.Ольги, В.Великого, Стрийській тощо. Також скеровано заяву у правоохоронні органи, щоб вони допомогли отримати дані про осіб, які розміщують ці конструкції, щоб притягнути їх до відповідальності. Адже у понеділок паралельно з плановими демонтажами уже було демонтовано близько 100 таких конструкцій, проте наступного дня вони з’явилися в місцях, де їх демонтували.

Однак справжній скандал вибухнув у соцмережах, де появу сервісу таксі дуже активно обговорювали: хтось засуджував, хтось, навпаки, радів, що місцеві таксисти отримають гідного конкурента і, зрештою,  це позначиться на ціні і якості послуги.

Серед найяскравіших постів були такі:

«Мені от цікаво. Львів’яни, які обирають Яндекс Таксі, вони користуються тарифом Крим Наш чи Слава Новороссії?», — журналіст Всеволод Поліщук.

Не маю ілюзорних сподівань на те, що наші люди його проігнорують – уже не раз доводили, що війна війною, а дві гривні то дві гривні», – журналіст Отар Довженко.

А вже 25 лютого своє жорстке «ні» російському таксі вирішили сказати активісти.

Активісти замовили 8 автомобілів у таксі «Яндекс» з різних куточків міста, а кінцевою точкою була парковка біля «Арсену» на вул.Науковій. Там рух автомобілів був заблокований. Відтак активісти вимагали від водіїв викликати їхнє керівництво. Через півтори години після відмови активісти виступили з спільною заявою.

Керівник «Правого сектору Львівщини» Тарас Бобанич (Хамер) заявив, що до 00:00 25 лютого представники компанії мають покинути територію Львівської області. Однак вже невдовзі у компанії «Яндекс.Таксі» повідомили, що наразі не збираються залишати Львів.

Довідка

ТОВ «Яндекс.Таксі Україна» , згідно із даними YouControl, було зареєстроване чотири місяці тому – 20 жовтня минулого року. Його основний офіс знаходиться в Одесі. Керівник – Ія Шевченко, а кінцевий бенефіціарний власник – росіянин Аркадій Волож. Статутний капітал – 160 мільйонів гривень.

Аркадій Волож – засновник і перший генеральний директор компанії «Яндекс».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: