Каша з хробаками: як фірма з орбіти Юри Єнакіївського годує армію

plakat-skarga-Poltoraku-na-harchuvannya-v-ZSU-1-620x400

Міністр оборони наказав провести службове розслідування щодо фактів незадовільного харчування військовослужбовців у військовій частині, що базується у Самборі на Львівщині.

Про це повідомляється сайті МОУ.

«У зв’язку із інформацією, розповсюдженою у засобах масової інформації про незадовільний стан харчування у військовій частині, дислокованій у Самборі, що на Львівщині, міністр оборони України призначив службове розслідування даних фактів. Варто зазначити, що послуги з харчування у зазначеній військовій частині, згідно з укладеним договором, надає компанія ТОВ «Геус-груп».

До військової частини вже виїхала група представників Міністерства оборони для здійснення перевірки.

Окрім цього, за рішенням міністра оборони генерала армії України Степана Полторака спеціальні мобільні групи представників Міністерства перевірять усі військові частини, у яких надає послуги з харчування ТОВ «Геус-груп».

Міністр оборони України звернувся до головного військового прокурора України з метою порушення карної справи щодо зазначених фактів та покарання винних», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, напередодні у Фейсбук з’явилося повідомлення Василини Мельник: «Ну що ж, любі друзі, ніколи не думала, що зіткнуся з подібною проблемою. Живемо ми в рідній мені Державі, яку я люблю, і за яку боролись мої предки, але так сумно, що нічого не міняється. Мій дідусь казав, що їх на Сибірі хробаками годували, та й не тільки, а тут, в наш час, при теперішній ситуації, таке відношення до солдат. До чого веду, дехто з моїх рідних ( в цілях безпеки ім'я не розголошую) служить в армії, і на питання : а що ви там їсте? – мені скинули фото. І не тільки проблема в хробаках в кашах, але і й в напоях плавають. Дуже часто вони й не їдять, бо якість жахлива, постійні проблеми з печією та зі шлунком».

Автор посту додала й фото каші.

Отже, згідно із даними YouControl, ТОВ «Геус-Груп» було зареєстроване 2 вересня 2014 року. Юридична адреса: м. Київ, вул. Сім’ї Хохлових, 8, кімната 504. Керівник – Олександр Саєнко. Вид діяльності – постачання інших готових страв.

Розмір статутного капіталу – 25 тисяч гривень.

Засновники і кінцевими бенефіціарними власниками є троє осіб – Аркадій Генкін, зареєстрований в Одесі, йому належить 40% компанії, Олександр Саєнко з Донецька, володіє 20% і Володимир Абрамов з Києва, якому належить 40%.

За понад два роки діяльності у досьє компанії 41 судовий документ, з яких 39 кримінальних ухвал і 2 - господарські.  Останні стосувалися боргів «Геус-Груп» за спожитий газ та електроенергію. Оскільки підприємство сплатило заборгованість, в обох випадках провадження були припинені.

А ось з кримінальними ухвала справа значно складніша. Перша кримінальна ухвала Печерського районного суду Києва датована 17 грудня 2015 року. Йдеться про тимчасовий доступ до документів «Геус-Груп» у досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України (ухилення від сплати податків).

У судовій ухвалі зокрема зазначається: «Згідно висновків дослідження № 229/16-00/39373129 від 07 грудня 2015 року «Про проведені фінансово-господарські операції ТОВ «Геус Груп» (код ЄДРПОУ 39373129) у період з 01 січня 2015 року по 31 жовтня 2015 року із ТОВ «Стар Трейдінг ЛТД» (код ЄДРПОУ 3897511), ТОВ «Коптос» (код ЄДРПОУ 39167923) та ТОВ «Альфацентавр альянс» (код ЄДРПОУ 39737030) встановлено, що службові особи ТОВ «Геус Груп» (код ЄДРПОУ 39373129), яке являється переможцем конкурсних торгів по постачанню продуктів харчування до військових частин, проведених Міністерством оборони України, протягом 2015 року шляхом відображення у бухгалтерському обліку та податковій звітності товариства нібито проведених господарських операцій з купівлі продуктів харчування у підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «Стар Трейдінг ЛТД» (код ЄДРПОУ 3897511), ТОВ «Коптос» (код ЄДРПОУ 39167923) та ТОВ «Альфацентавр альянс» (код ЄДРПОУ 39737030), безпідставно завищили суму податкового кредиту на загальну суму 5 876 261 гривень, що призвело до заниження суми податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню та сплаті в державний бюджет у сумі 5 876 261 гривень, що є особливо великим розміром».

Суд задовольнив клопотання слідчого.

Згідно із наступними судовими ухвалами, слідчому надавався доступ до рахунків підприємства і пов’язаних із ним інших підприємств у різних банках.

Згодом до кримінальних проваджень підключилася і Генеральна прокуратура, а до статті про не сплату податків додалася частина 2 статті 205 (Фіктивне підприємництво. 2. Ті самі дії, якщо вони вчинені повторно або заподіяли велику матеріальну шкоду державі, банкові, кредитним установам, іншим юридичним особам або громадянам, - караються штрафом від трьох тисяч до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.) і частина 3 статті 365 (Перевищення влади або службових повноважень. 3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки,- караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років).

Остання судова ухвала, у якій фігурує ТОВ «Геус Груп», Солом’янського районного суду Києва датована 8 лютого нинішнього року.

«До слідчого судді Солом'янського районного суду міста Києва надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Київській області Жмуцького М.В. про надання тимчасового доступу до речей і документів, та розпорядження на їх вилучення (виїмку), які перебувають у володінні ТОВ «Геус-Груп» (39373129) та пов'язані із проведеними фінансово-господарськими операціями з ТОВ «Копсон» (39167923) за період з 01.01.2015 року по 31.12.2016 року.

З матеріалів клопотання вбачається, що слідчим управлінням ФР ГУ ДФС у Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32016110000000078 відомості про яке внесені до ЄРДР від 29.12.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України», – зазначено в ухвалі.

Службові особи ТОВ «Геус-Груп» сформували незаконно податковий кредит по господарських взаємовідносинах з ТОВ «Копсон». Власне, для встановлення зв’язку між цими товариствами слідчий просив про доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ТОВ «Герус-Груп». Однак зважаючи на низку обставин, суддя відмовив у клопотанні старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Київській області Жмуцького М.В., погодженого з прокурором відділу прокуратури Київської області Іванчук А.В.

Як бачимо, товариство має довжелезний кримінальний шлейф.

Фінансовий стан компанії має позитивну динаміку.

фінанси

А таким був дохід підприємства

дохід

У 2015 році дохід від державних закупівель становив – понад мільярд 542 мільйони гривень, чистий дохід – понад 950 мільйонів. 2016 року дохід від державних закупівель становив – понад мільярд 752 мільйони гривень, чистий дохід не вказаний.

Висока залежність від тендерів вказує на залежність від ходу їх проведення, політичної ситуації та інших потенційно корупційних складових. У даному випадку йдеться про забезпечення військових частин продуктами.

2015 року замовниками послуг було Міністерство оборони, Департамент соціального захисту населення Рівненської облдержадміністрації, ДСП «Чорнобильський спецкомбінат»; 2016-го – Міністерство оборони, військова частина 3078 Національної гвардії України, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського.

2015 року на підприємстві працювало 1087 працівників.

Крім того, ТОВ «Геус-Груп» значиться засновником ТОВ «Продторг-НГ», зареєстроване 22.06.2016 року. Керівником є Володимир Абрамов, який значиться серед засновників «Геус-Груп», а кінцевими бенефіціарними власниками ті ж Генкін і Саєнко. Статутний капітал – 100 тисяч гривень. З тим самим основним видом діяльності – постачання інших готових страв.

Цікаво, що, наприклад, один із засновників «Геус-Груп» Аркадій Генкін тісно пов’язаний з одіозним Ігорем Марковим, тим самим колишній народним депутатом, засновником і лідером забороненої сьогодні в Україні партії «Родіна», причетного до сепаратистських рухів в Одесі, і зрештою заарештованого в Італії 13 серпня 2015 року. Наприклад, завдяки ТОВ «Наш дім» - це одеська будівельна компанія, яка на сьогодні припинила свою діяльність. Ігор Маркін і Аркадій Генкін були засновниками компанії, першому належало 70%, другому, відповідно, – 30%.

генкін_марков_1

Не менш цікава історія й іншої компанії, яка нині теж спочила у Бозі, ТОВ виробничо-торгівельна фірма «Ілан» у вигляді ТОВ з іноземними інвестиціями. Серед засновників знову-таки Марков і Генкін, а ось понад 73% акцій належало офшорній фірмі «Мікс Ойл Лімітед», зареєстрованій на Кіпрі.

генкін_марков_2

Про співпрацю Генкіна та Маркова і її кінець відомо, що Генкіна викрали «невідомі», протримавши в підвалі 10 днів. Тоді він віддав Маркову свої частки у всіх спільних фірмах.

За чутками, Генкін співпрацював і з Юрієм Іванющенком, якого, власне, і називають справжнім власником «Геус-Груп», компанії, що стала головною годувальницею українських військових.

До речі, варто нагадати, що один з перших скандалів навколо «Геус-Груп» розгорівся  у вересні 2015 року, коли компанія «Метро кеш енд керрі» програла ТОВ тендер у Міноборони на постачання харчування.

«Геус-Груп» вважається клоном ТОВ «Адмет груп», яка кілька років забезпечувала харчуванням армійців за часів міністра оборони Михайла Єжеля.

Звісно, наразі не варто робити висновків, хто винен у тому, що в каші самбірських строковиків виявили хробаків. Продукти могли і неправильно зберігати. Зрештою, кухар перед тим, як готувати, принаймні повинен мав перевірити, з чого він готує. Тим не менше на Львівщину вирушила комісія з Міністерства оборони, а ми продовжуємо стежити за подіями.

Далі буде…

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: