Конкурси, скандали і суди: чому звільнився начальник управління транспорту ЛМР

IMG_7899

Сьогодні стало відомо, що Віктор Щир – начальник управління транспорту, заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради написав заяву на звільнення.

За його словами, за станом здоров’я. Щоправда, цьому звільненню передувала низка скандалів.

Отже, першим про звільнення Віктора Щира повідомив громадський активіст Святослав Товстига.

«Друзі з неофіційних джерел Щир Віктор Дмитрович звільнився і в.о начальника управління транспорту став пан Олег Партика. Сподіваюсь, що Олег не перетвориться в «міцного господарника» і йому дадуть запровадити його ідеї в транспорті. Насправді, можливо, сьогодні настав той день, коли в транспорті появився молодий і амбіційний транспортний менеджер із досвідом», – написав Товстига.

Натомість у міській раді відмовилися спростовувати чи підтверджувати інформацію. Це зробив сам Віктор Щир, який повідомив, що причина його звільнення у стані здоров’я. Щоправда, його заява досі не підписана. Однак якщо справа вирішиться позитивно, то він не планує залишатися у Львівській міськраді працювати на інших посадах.

Нагадаємо, що нещодавно Віктор Щир і управління, яке він наразі очолює, опинилися у центрі скандалу через конкурс автоперевізників. 5 січня управління транспорту Львівської міськради оголосило конкурс на визначення перевізників на 46 маршрутів. А підписати договори з перевізниками планували у лютому. Однак члени конкурсного комітету виявили чимало недоліків у проекті угоди. Зокрема надто великі лоти (21 маршрут в одному лоті), через які приватні перевізники залишаються за бортом, а єдиний, хто може претендувати на лот – комунальне АТП-1.

Більш детально ситуація виглядає наступним чином: лот №1 містить 21 маршрут, який дублює теперішні маршрути ЛКАП № 1, на яких останній здійснює перевезення пасажирів (16 маршрутів), а також містить 5-ть маршрутів, на яких зараз здійснює перевезення інший перевізник. Згідно із умовами конкурсу, для обслуговування такого об’єкта необхідно мати в наявності одразу 256 автобусів та додатково 26 резервних.

Крім того, управління транспорту оголосило конкурс на маршрути в «режимі маршрутного таксі», хоча відповідно до законодавства громадський транспорт у місті має їздити у «звичайному режимі».

Ще один недолік пропонованого проекту угоди – недосконалий механізм застосування штрафів до перевізників. Так, в угодах передбачений штраф у розміні однієї мінімальної заробітної плати за випуск на маршрути менше, ніж 90% від планованої кількості автобусів. Проте договором не визначене поняття «планової кількості автобусів».

Подібних недоліків виявили чимало і всі вони вказували на спробу монополізацію ринку міських перевезень. Тому й звернулися із листом до мера Андрія Садового. Але на цьому історія із конкурсом не закінчилася. ГО «Розвиток громади» звернулася до суду через склад конкурсної комісії. Оскільки до нього не потрапила низка представників і громадських організацій та представники перевізників.

Серед членів конкурсного комітету є Львівська громадська організація роботодавців автомобільного транспорту «Укравтотранс -Львів», яку, згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань заснували публічне акціонерне товариство «Львівське автотранспортне підприємство-14630» та Товариство з обмеженою відповідальністю «Міра і К».

Крім того, керівником, а також підписантом Львівської обласної організації роботодавців автомобільного транспорту «Укравтотранс -Львів» є громадянин Велійка Іван Богданович, який водночас є одним із двох співзасновників Товариства з обмеженою відповідальністю «Міра і К», а також кінцевим бенефіціарним власником вказаного автомобільного перевізника.

Із вищенаведеного випливає, що ЛООРАТ «Укравтотранс-Львів», яка входить до складу конкурсного комітету, представляє інтереси двох автомобільних перевізників, а саме ТОВ «Міра і К» та ПАТ «ЛАП – 14630», оскільки такі є співзасновниками ЛООРАТ «Укравтотранс-Львів».

Усі ці нюанси призвели до звернення у суд. 23 січня Франківський райсуд визнав незаконним наказ управління транспорту департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР від 3 січня 2017 року «Про затвердження персонального складу конкурсного комітету з визначення автомобільних перевізників на міських автобусних маршрутах загального користування». Дію наказу було зупинено.

Незважаючи на це, засідання конкурсного комітету таки відбулося. А ігнорування судового припису у ЛМР пояснили зміною складу конкурсної комісію. Зробили це, звісно, потай, щоб не дражнити і не привертати зайвий раз увагу перевізників і громадськості.

Загалом аж три суди ухвалили рішення про зупинення дії наказу. Останнє рішення було ухвалене Дніпропетровським окружним адміністративним судом 25 лютого, а 27 мало відбутися друге засідання конкурсної комісії. Водночас Віктора Щира як голову конкурсного комітету і начальника управління попередили, що він несе персональну, у тому числі кримінальну відповідальність за невиконання рішення суду.

Відтак друге засідання таки не відбулося. Про це стало відомо буквально за пару годин.

Паралельно із цими подіями розвивалися й інші – скандал навколо АТП-1. Дивись.info детально описала його тут: «Афера року: Садовий і комунальне АТП-1 «розвели» львів’ян на 67 мільйонів».

Якщо коротко, то АТП-1 на гроші львівського бюджету замовило 25 нових автобусів вартістю понад 67 мільйонів гривень. У січні міська рада прозвітувала – автобуси отримані, ЛМР за них розплатилась. Втім, насправді отримано лише 10 автобусів, а на інші чиновники написали фіктивні документи, аби лише мати змогу подати цей транспорт-привид на конкурс на міські перевезення.

Ситуацією зацікавилися СБУ та військова прокуратура. Відкрили кримінальне провадження за ч.5 ст.191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Частина 5 – дії, передбачені частинами першою, другою, третьою або четвертою цієї статті, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, –караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Зрозуміло, що фігурує у цій справі не лише АТП-1, а й управління транспорту ЛМР…

У ГО «За якісний транспорт» повідомили, що 27 лютого, до члена конкурсного комітету, який представляє організацію, зателефонував слідчий Галицького райвідділку поліції і запросив на подання пояснення у кримінальній справі щодо незаконного засідання конкурсного комітету, який був 20 лютого.

«Якщо ми правильно зрозуміли, то кримінальна справа відкрита в частині того, що була заборона суду і конкурсний комітет на мав збиратись...» – зазначено у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: