Львівський перинатальний vs гірські райони: чи пощастить породіллям отримати новий центр

dsc_4124_hdr
Львівський перинатальний центр. Фото: Гал-інфо

Тяганина з реконструкцією Львівського перинатального центру триває роками, втім зараз з’явився шанс вийти на фінішну пряму і відновити роботи вже цієї весни. Саме завтра депутати мають змогу поставити крапку в цій історії.

Утім, напередодні сесії з’явилась раптова пропозиція віддати 50% від виручених з приватизації найбільшого приміщення грошей на розвиток гірських районів Львівщини. То чи отримає перинатальний центр вистраждані кошти і який стан справ на реконструкції, розбирались журналісти Дивись.info.

Управління капітального будівництва Львівської обласної державної адміністрації оголосило конкурс на реконструкцію Львівського обласного клінічного перинатального центру. Відповідна інформація з’явилася на сайті електронних закупівель ProZorro. Пропозиції приймаються до 24 березня, а 27 березня має відбутися аукціон.

Довгобуд по-львівськи

Нагадаємо, історія з одним найвідоміших львівських довгобудів отримала новий імпульс, коли кілька тижнів тому уряд виділив на реконструкцію 45 мільйонів гривень. Це спонукає зробити наступний крок Львівську обласну раду, яка власне є власником установи.

Там активно зайнялися пошуком коштів, адже суми виділеної урядом явно недостатньо для завершення навіть першочергових робіт. Паралельно в ОДА уточнили перелік і вартість робіт, які першочергово потрібно зробити.

«На початку 2015 року ці корпуси були без даху, вдалося завершити дахові роботи. Встановлені вікна,  зроблене утеплення фасаду. Фактично зовнішні роботи щодо самої будівлі завершені, підсилені фундаменти, в тому числі проведена гідроізоліція.  Є частково зроблені внутрішні перепланування, і штукатурка. Оскільки будівля не опалюється, з’явилися певні дефекти, які треба буде переробити, але це незначні роботи. Залишається штукатурка стін, інженерні мережі,  оздоблювальні роботи», —розповіла заступник голови ЛОДА Ірина Гримак.

Ірина Гримак, заступник голови ЛОДА

Ірина Гримак, заступник голови ЛОДА

За її словами у двох корпусах ще доведеться робити внутрішнє перепланування. «В одному корпусі буде стаціонар — патологія вагітних, а все решта поліклініка — треба перепланувати, бо змінюється функція. У господарському корпусі, де є котельня і пральня має бути надбудова, також незавершене з’єднання з іншими корпусами. Є підземний перехід в поганому стані. Відновлювати його дорого, там погане водовідведення, думаємо над облаштуванням надземного переходу. Але в першу чергу це мережі. Ведемо переговори з Львівською міською радою, оскільки теплопостачання здійснює «Львівтеплоенерго» щоб місто взяло на себе фінансування цих робіт. Вони вже розпочали обстеження мереж. Залишаються внутрішні роботи. Інженерні мережі на різній стадії готовності. В середньому це 50-60%», — додає Ірина Гримак.

Чи долучиться Львів?

Щодо переговорів з містом, про його внесок у реконструкцію, то Ірина Гримак сповнена оптимізму. «Я поки що не почула «так», мені про таке невідомо, але є певна мовчазна згода, такий факт заперечувати не можна. В нас є аргумент, що за статистикою в  середньому 48-50% жінок, які народжували в центрі, це мешканки Львова. Це мало б місто спонукати долучитися. В будь-якому випадку водопостачання і теплопостачання здійснюється містом і такий користувач як перинатальний центр - це прибуток для цих підприємств, бо об’єми споживання  тепла і води тут великі. Тому такий інвестиційний внесок як оновлення мереж до існуючої котельні  міста — це покращення їх матеріальної бази», — вважає пані Гримак.

Читайте також: Військова прокуратура за рішенням суду перевірить фінансову діяльність АТП-1

За її словами частина мереж перебувають з задовільному стані. Вартість робіт щодо модернізації мереж теплопостачання може скласти від 5 до 8 мільйонів гривень.

«Також треба буде вирішувати питання з «Львіввдоканалом». Тут  треба спрацювати максимально  швидко, бо це сезонні роботи. В листопаді вде буде пізно, тим більше коли почнуться внутрішні роботи об’єкт вже має опалюватися. Без мереж не можна починати оздоблювальні роботи», — пояснює Ірина Гримак.

Де брати гроші?

Загальна ж вартість робіт становить 175 млн грн. З них 118 мільйонів — вартість будівельних робіт та інженерного обладнання. Це суми, які підтверджені документами.  Безпосередньо до робіт планують приступати орієнтовно після Великодніх свят, коли завершаться тендери і встановиться відповідна погода.

Тим часом у Львівській облраді вже знайшли, що продати щоб отримати кошти   на реконструкцію.

«Уряд вже виділив 45 млн грн. Але область теж не може залишитися осторонь. Ми вже бачимо варіант виходу з цієї ситуації. Ми відвідали 6 обласних установ медичних. З них 3 точно не потрібні закладам медицини, а 2 під питанням. Ми порахували, скільки коштів втрачається на їх утримання. Більше того, ці приміщення не використовуються і руйнуються. Я поставлю перед депутатами питання, щоб прийняти рішення, що робити з цим майном», — каже заступник голови облради Володимир Гірняк.

Володимир Гірняк, заступник голови Львівської облради

Володимир Гірняк, заступник голови Львівської облради

Як з’ясувалося під час засідання депутатської комісії йдеться про лікарні, які раніше належали нещодавно оптимізованій фтизіатричній службі. Зокрема йдеться про приміщення на вулицях Лемківській, Личаківській та Устияновича.

За словами Володимира Гірняка, йдеться також про продаж частини приміщення колишнього універмагу «На ринку», якою володіє ЛОР.

«У 1996 році було укладено договір оренди на ці площі, це орієнтовно 1700 метрів квадратних, а в 2003 році це договір був продовжений на 50 років, причому рішенням суду. На цей момент ця структура сплачує орендну плату 45 тисяч гривень в місяць. Це в рік трохи більше півмільйона гривень. Вартість цих приміщень значно більша. Я аналізую з точки зору юридичної. Виселити їх звідти неможливо, так само як і підняти орендну плату, бо вона зафіксована. Я вважаю що краще дорого продати і вилучені кошти спрямувати на соціальні потреби», — пояснює Володимир Гірняк.

Перинатальний чи гірські райони?

Утім, як з’ясувалося, повної суми з продажу приміщень на площі Ринок, 32 перинатальний центр не отримає. Як зазначив у коментарі ІА Дивись.info голова постійної комісії з питань комунального майна та приватизації Ігор Комарницький, ціну приватизації визначатимуть незалежні експерти.

У приміщенні за адресою площа Ринок, 32 знаходиться пивний ресторан «Правда»

У приміщенні за адресою площа Ринок, 32 знаходиться пивний ресторан «Правда»

«Якщо все піде добре, то вже завтра буде оголошений конкурс на оцінщиків і ми дізнаємося кінцеву вартість. Експерти будуть відштовхуватися від ринкової ціни майна.  Депутати до його оцінки не мають жодного відношення», — зазначив він.

Продати приміщення обласну раду спонукає рішення Господарського суду Львівської області. Згідно з ним, управління майном спільної власності ЛОР має визначити ціну приміщення і укласти договір про продаж із компанією, яка зараз винаймає ці приміщення, — із ПРАТ «Львівський універмаг «На ринку».

За словами Володимира Гірняка, продаж цих приміщень наразі — кращий варіант, адже сума оренди, яку сплачує універмаг, мізерна, і збільшити її не можна через невдалий договір.

«При цьому, договір оренди з нашим управлінням складений таким чином, що приміщення можна навіть у суборенду здавати. Ми порахували, що це невигідно для нас — тримати таку площу. Краще за дуже дорого його продати. Яка ціна — визначать експерти, але я думаю, що має бути дуже велика ціна, — додав Володимир Гірняк. — Орендар має право на викуп. Вони (універмаг, — авт.ред.) неодноразово зверталися в обласну раду за викупом, тому, я думаю, що не відмовляться. Будемо сподіватися, їм підійде ціна».

Але якщо раніше депутати до кінця не були певні у тому, куди саме підуть кошти з продажу, то вже зараз вони визначилися: 50% віддадуть на перинатальний центр, інші 50% — на розвиток гірських районів Львова: Турківський та Сколівський, оскільки вони «найбільш депресивні». Про це ІА Дивись.info розповів Ігор Комарницький.

Голова постійної комісії з питань комунального майна та приватизації Ігор Комарницький

Голова постійної комісії з питань комунального майна та приватизації Ігор Комарницький

«Там фінансувати треба все: починаючи від доріг і закінчуючи соціально-культурною сферою. З Турківськаго району у пренатальний центр ніхто їздити народжувати не буде, бо це 150 кілометрів. Так само і зі Сколівського району. По суті, він (перинатальний центр, — авт.ред.) буде для Львова і прилеглих сіл. Тому, щоби була якась справедливість, бажано частину коштів направити на гірські райони. За це одноголосно проголосувала комісія, а яке рішення прийме сесія — це вже інше питання», — зазначив він.

Утім, як розповіли у бюджетній комісії, область потребує ще чимало додаткових грошей, а, крім гірських районів, є ще багато об'єктів, які треба профінансувати. Також заступник голови ЛОР Володимир Гірняк говорить про те, що частина виручених коштів мала би обов’язково піти у бюджет розвитку.

До приватизації готові

Генеральний директор універмагу «На ринку» Богдан Грабовий зазначає, що обласна рада має виконати рішення суду. Зрештою, їх компанія давно збиралася приватизувати ці приміщення, бо платити за оренду — задорого. Граничну ж ціну, за яку вони будуть готові викупити приміщення, гендиректор не називає. Каже, все буде видно з рішення оціночної комісії.

За словами Богдана Грабового, універмаг і надалі надаватиме приміщення пивній ресторації «Правда».

Утім, варто зазначити, що фінансові справи універмагу виглядають доволі неоднозначно. За даними аналітичної платформи «YouControl», у 2015 році зростання прибутку компанії склало -52%. Рентабельність активів універмагу залишає бажати кращого ще з 2003 року.

фінанси

Також графіки платформи демонструють, що універмаг має велику заборгованість, яка у 2015 році склала понад 200%.

Варто також зазначити, кінцевим бенефіціаром в універмазі значиться житель Сумщини Андрій Кифоренко і, згідно з даними, зібраними у «YouControl», він є керівником київської фірми «Регіональні інвестиції», яка, у свою чергу, є одним із засновників ТОВ «Бізнес Проперті Девелопмент» — фірми, яка спеціалізується на продажу та оренді нерухомості у Львові. Її ж керівником є львівський бізнесмен Олексій Курилишин.

Останній у 2013 році купив так званий «Старий ЦУМ» на вул. Шевській, 1 (площа 1850 кв. м.) за 7,8 млн гривень (приблизно 4200 грн за квадратний метр). І у 2015 році з’явилася ухвала Галицького районного суду Львова про тимчасовий доступ до речей ПП «Львівська експертно-консультативна служба».

«У ході досудового розслідування було встановлено, що службові особи Управління комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради у квітні 2013 року занизили рівень звичайної ціни продажу нерухомості загальною площею 1 850, 40 м 2, що призвело до заниження податку на додану вартість в сумі 13 418 644 грн», — ідеться в ухвалі суду.

Читайте також: Право на захист: чому в Україні треба легалізувати зброю

Спочатку ж, у 2009 році, міська рада уклала з універмагом договір оренди, а вже у 2013 — приміщення пішли з молотка.

В ухвалі суду також зазначено, що у 2014 році оцінку цього майна провела інша компанія і з’ясувалося, що воно вартує понад 73 з половиною мільйона гривень, «що свідчить про заниження об'єкта оцінки майна директором ПП «Львівська експертно-консультаційна служба».

Утім, як пишуть «Наші гроші», вже у вересні 2013, за даними реєстру речових прав на нерухоме майно, власником приміщень на Шевській, 1 стало ПП «Сайпрус Девелопмент», де обов’язки директора виконує Олійник Зоряна Ярославівна.

шевська1

Фірма прописана на площі Ринок, 32 і зареєстрована на кіпрську компанію «Камперно Сервісез Лімітед» (Kamperno Services Limited). За даними бізнес-реєстру Кіпру, власником офшору числиться кіпріотка Киріякі Канелла.

універмаг_шевська-768x360

Продати друкарню

Ще одним об’єктом, який хочуть продати є Львівська обласна книжкова друкарня на вулиці Пекарській. «Ще в 2006 році її хотіли продати за серйозні гроші. Тоді піднявся «хай», громадськість протестувала, а тепер зайдіть і подивіться в якому стані це приміщення. Ми його будемо виносити на  аукціон. Там 2400 кв.м. порахуйте скільки б ми могли отримати коштів», — каже заступник голови облради.

За його підрахунками лише від продажу частки колишнього універмагу «На ринку» облрада могла отримати як мінімум 50 мільйонів гривень.

«Сто сімдесят п’ять мільйонів гривень — це досить велика сума. Та якщо ми виділимо хоча би 25-30 млн, тоді ми зможемо ще раз просити в уряду кошти», — розповідає про плани заступник голови облради.

Водночас, оптимізму за останні тижні дещо поменшало. Якщо раніше говорилося про принаймні частковий запуск центру у цьому році, то зараз представники влади є обережнішими у своїх прогнозах.

«Цього року ми, напевно, ще не переріжемо стрічку тут, але зробимо суттєвий крок вперед», — каже Володимир Гірняк.

«Ми маємо амбітні плани показати, що не тільки спромоглися виділити кошти, але й правильно використати і є результат, щоб просити в уряду ще кошти. Далі ми можемо заходити з роботами і в осінь, бо це внутрішні роботи, вони не потребують погоди. Якщо нам другий транш прийде,  в серпні-вересні ми зможемо далі  працювати», — каже Ірина Гримак.

Хоч якусь проміжну крапку мають поставити обласні депутати на завтрашній сесії, адже саме тоді може розпочатись процес приватизації, аби виручити грошей на центр.

Утім, як бачимо, чим далі, тим більше охочих до ще неіснуючої суми, тож не виключено, що разом із ідеєю про дофінансування гірських районів, може виникнути ще безліч потреб.

Ганна Беловольченко, Володимир Галечик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: