Міжнародний суд ООН у Гаазі розглядає позов проти Росії (оновлюється)

c2db5b40dd440691bc4b86fb2e115718

В Міжнародному суді ООН в Гаазі розпочалося перше судове засідання у справі «Україна проти Російської Федерації».

12:04

В понеділок свою позицію представить українська сторона. Українську делегацію очолює заступниця міністра закордонних справ  Олена Зеркаль, передає УНІАН.

Дане слухання присвячене застосуванню «запобіжних заходів» на вимогу української сторони, повідомляє МЗС.

«Запобіжні заходи дозволять Суду попередити погіршення ситуації і найголовніше - захистити цивільне населення протягом часу, необхідного для розгляду справи. При цьому розгляд позову по суті продовжиться незалежно від рішення Суду щодо запиту про застосування запобіжних заходів», - зазначає МЗС.


12:57 Україна просить Гаазький суд невідкладно запровадити тимчасові заходи, щоб захистити права українських громадян - Зеркаль

Україна просить Міжнародний суд ООН невідкладно ухвалити рішення щодо застосування тимчасових запобіжних заходів, щоб захистити право українських громадян на звичайне життя, передає УНІАН.

Про це у понеділок в Гаазі заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, виступаючи в суді у слуханнях щодо запиту Києва запровадити тимчасові запобіжні заходи в рамках справи «Україна проти Росії».

«Україна стоїть у цьому суді, щоб захистити основні права своїх громадян. З огляду на порушення Росією прав людини та міжнародного права, я прошу суд означити запобіжні заходи, щоб захистити ці права, які порушуються», - звернулася вона до суду.

Зеркаль зазначила, що тисячі українців страждають від смертельних атак, а мільйони залишаються «під неминучою загрозою». «Їх мирне, повсякденне життя було зруйновано, а їх основні права кричуще порушуються одним із постійних членів Ради Безпеки ООН - Російською Федерацією», - наголосила заступник міністра.

Вона також зазначила, що РФ продовжує порушувати міжнародне право і права людей, продовжує постачати «смертельну допомогу» незаконним озброєним групам в Україні, порушує права людини в окупованому Криму. Зеркаль також заявила, що «тактика РФ включає підтримку тероризму та дії расової дискримінації, пропаганду, залякування, політичну корупцію та кібератаки». «Це реальність, перед якою ми стоїмо в Україні. РФ продовжує це робити вже три роки. Увесь цей час вона продовжує заперечувати багатофазову агресію проти України. Сьогодні я стою перед судом і прошу про захист основних прав українських людей, ми шукаємо справедливості та відповідальності перед міжнародним правом», - наголосила вона.

В суді Зеркаль розповіла про події навколо Авдіївки, нагадала про збиття літака Малайзійських авіаліній МН17 з системи «Бук», атаку на автобус під Волновахою, бомбардування Маріуполя, Краматорська. «не поодинокі випадки, але результат фінансування Росією тероризму», - підкреслила заступник міністра. Вона також розповіла про порушення прав кримських татар в окупованому Криму.

«Пане президенте, члени суду, у світлі неминучих загроз, перед якими стоять українські люди, я закликаю вас віддати наказ щодо тимчасових заходів», - звернулася Зеркаль до суду.

Далі представники української сторони в деталях зупинилися на обговоренні обвинувачень проти РФ та необхідності запровадження тимчасових заходів.

 


13:55 Україна визнає, що не всі бойовики, що воюють на Сході, є терористами, однак наполягає, що є й такі.

Про це заявив американський професор Гарольд Гонджу Коу, який виступив в Міжнародному суді ООН в Гаазі за дорученням України, передає Європейська правда.

«Я не кажу, що всі ті, хто воюють на Сході, є террористами. Є чітке визначення, що таке тероризм – це атаки на цивільних», - зазначив він.

Він зауважив, що «за повідомленнями у газетах ми всі бачимо», що велика частина представників незаконних збройних формувань «воюють проти Української армії». «Але тут йдеться не про них», - наголосив юрист.

Гарольд Гонджу Коу нагадав про збиття MH-17, атаки на цивільні квартали Маріуполя, Авдіївки та інші акти, спрямовані проти цивільних.

«Росія надає їм (бойовикам) особливо небезпечну підтримку (постачаючи зброю)», - наголосив він.

«Ваша честь, якщо Росія справді не робить всього цього, то не буде жодних проблем в тому, щоби виконати тимчасові заходи», -  звернувся він до суду з проханням підтримати тимчасовці заходи, які включають серед іншого пряму заборону Росії на подальшу підтримку проросійських бойовиків.


14:24 Україна просить Міжнародний суд ООН ухвалити такі тимчасові заходи, які б змусили Росію запобігти подальшим актам тероризму та расовій дискримінації українських громадян.

Відповідний запит в рамках слухань у справі України проти Росії, які проходять в Гаазі в Міжнародному суді ООН, зачитав реєстратор суду Філіпп Куврар (Philippe Couvreur),передає УНІАН.

Реєстратор нагадав, що Україна спрямувала запит щодо тимчасових заходів 16 січня 2017 року, базуючись на статті 41 Уставу та статті 73 Правил Суду. «У запиті Україна вказала на підозру у порушенні Конвенції з боротьби фінансування тероризму та заявила, що тимчасові заходи є необхідними для того, щоб захистити людей від додаткових терористичних дій, від яких вони можуть постраждати і які є наслідком російського спонсорства тероризму в порушення Конвенції», - зазначив він.

«Україна також підозрює Росію у порушенні Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації та просить запобіжних заходів, щоб захистити свій народ», - зауважив Куврар.

Він також додав, що «Україна стверджує, що це є терміновим, тому що цивільне населення України, включаючи, особливо, схід України та Крим, є вразливим та вимагає негайного захисту Суду».

Реєстратор також зачитав заходи, які Україна просить ухвалити. Зокрема, «Київ просить ухвали Суду щодо таких запобіжних заходів: РФ повинна утриматися від будь-яких дій, які можуть «погіршити чи продовжити дискусію навколо Конвенції щодо фінансування тероризму в Суді чи зробить це обговорення більш складним для вирішення».

«РФ повинна належним чином контролювати свої кордони, щоб запобігти подальшим актам тероризму, фінансуванню, включаючи постачання озброєння з території РФ на територію України», - йдеться у запиті.

Також, сказано у документі, РФ повинна утриматися та запобігти переміщенню з території Росії грошей, озброєння, транспортних заходів, обладнання, надання навчання чи персоналу групам, які залучені до актів тероризму проти цивільного населення в Україні.

«РФ повинна зробити все, щоб забезпечити, що будь-які групи, які діють в Україні і які раніше отримували з території РФ гроші, озброєння, транспортні заходи, обладнання та навчання чи персонал, утрималися від тероризму проти цивільних в Україні», - закликає Київ.

В частині Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації Україна просить Суд застосувати наступні запобіжні заходи. Так, РФ повинна утриматися від будь-яких дій, які можуть «погіршити чи продовжити дискусію в рамках цієї Конвенції в Суді чи зробити більш складним для вирішення». «РФ повинна утриматися від будь-яких дій расової дискримінації проти осіб, груп чи інституцій на території, яка перебуває під її контролем, включаючи Кримський півострів», - зачитав реєстратор.

Також, додав він, РФ повинна припинити «дії політичної та культурного тиску» на кримських татар, а також відмінити закон по заборону Меджлісу кримськотатарського народу. Крім того, Росія повинна зробити все можливе, щоб запобігти зникненню кримських татар та повністю розслідувати факти зникнення, які вже мали місце.

Крім цього, Київ вимагає, що РФ повинна утриматися від актів політичного та культурного тиску на етнічних українців в Криму.


14:53 Україна налаштована використати всі можливі важелі впливу як непостійний член Ради безпеки ООН для повернення Північної Кореї до міжнародного правового поля.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України щодо чергового запуску Корейською Народно-Демократичною Республікою балістичних ракет.

Регулярні запуски КНДР балістичних ракет, зокрема зухвалий запуск одночасно чотирьох таких ракет 6 березня є не лише прямим порушенням резолюцій Ради безпеки ООН, але й свідомою провокацією проти існуючої міжнародно-правової системи, наголошується у заяві.

Україна жорстко засуджує такі дії Пхеньяна, закликає світове співтовариство вжити додаткових заходів для притягнення КНДР до відповідальності та висловлює у цьому зв’язку повну підтримку Японії та Південній Кореї.

Сьогоднішній розвиток подій свідчить про те, що чинні санкції проти КНДР виявилися недостатніми. Україна підтверджує свою налаштованість використати всі можливі важелі впливу як непостійний член Радбезу ООН для повернення КНДР до міжнародного правового поля, йдеться у заяві МЗС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: