Депутати пропонують ухвалити закон про забезпечення рівних прав для жінок і чоловіків у ЗСУ

28216244

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері воєнної безпеки і оборони).

Про це інформує УНІАН.

Як повідомляється на сайті парламенту, авторами відповідного законопроекту (№6171) є народні депутати Марія Іонова («Блок Петра Порошенка), Олена Кондратюк (Батьківщина), Світлана Войцеховська (Народний фронт) та Альона Бабак (Самопоміч).

Законопроектом пропонується доповнити закон «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» статтею 16-1 «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у Збройних силах України та інших військових формуваннях».
Статтею встановлюється, що жінкам і чоловікам забезпечуються рівні права та можливості у прийнятті та проходженні військової служби у Збройних силах України, інших військових формуваннях, правоохоронних органах спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, підготовці, перепідготовці та підвищенні кваліфікації, просуванні по службі, а також при припиненні службових правовідносин.
Прийняття на військову службу за контрактом до ЗСУ та інших військових формувань здійснюється із обов`язковим забезпеченням рівних умов доступу для кандидатур кожної статі. Дискримінація за ознакою статі при прийнятті на військову службу і під час її проходження забороняється.

Під час проходження військової служби в ЗСУ та інших військових формуваннях гарантується: можливість суміщати військову службу із сімейними обов`язками для жінок і чоловіків; рівне грошове забезпечення для жінок і чоловіків при однакових умовах служби; недопущення випадків сексуальних домагань.
Крім того, встановлюється, що на жінок під час проходження військової служби поширюються гарантії щодо спеціального захисту під час вагітності, пологів та грудного вигодовування дитини.

У законі «Про Збройні сили України» пропонується встановити, що Міністерство оборони України, серед іншого, забезпечує рівні права та можливості жінок і чоловіків у прийнятті та проходженні військової служби в ЗСУ.
Також у законі «Про військовий обов’язок та військову службу» пропонується визначити, що перелік посад, які підлягають заміщенню вищим офіцерським складом, затверджується президентом, а посад інших військовослужбовців – Міноборони, з обов`язковим дотриманням принципу забезпечення рівних умов доступу до військових посад для кандидатур кожної статі.

До слова, про відношення до жінок-військових ІА Дивись.іnfo уже знімала відеосюжет.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: