Справжні Шевченкові смисли звучать як глибокий рок, а не попса, — Іван Малкович

malkovych-ivan-antonovych_2

Я мрію дожити до тих часів, коли дітям у школі перестануть оповідати про кріпака, який служив безправним попихачем у панів, а замінять парадигмою і вестимуть натхненну мову про неймовірного хлопчика, що аж світився великим талантом.

Таку думку висловив Іван Малкович на врученні Шевченківської премії.

Малкович наголосив, що Кобзар завжди правив нам за найвищу конституцію національного духу.

«Багато поетів страждали і гинули, але не всі давали прихисток у слові цілій нації. Не даремно Сергій Нігоян гине саме з Шевченковими словами на вустах», — сказав Іван Малкович.

«Але треба визнати, що якби ті імениті люди знали при викупі Шевченка з кріпацтва, що допомагають передусім поету, а не художнику, нічого такого не сталося б. Для генія правда понад усе правда. І Шевченко переливає свою правду в поезію, і його слова складаються у такій послідовності, що змикаючись одне з одним, дають нам вічну непроминальну енергію українського духу», — резюмував український поет і видавець Іван Малкович.

Читайте також: Невідомий Шевченко: останні наречені поета

«Як же нам хотілось довести всьому світові, що Шевченко і модерний, і сучасний, адже з нього постійно ліпили лише селянського романтика і таврувальника панів, понижуючи образ національного генія до постаті бідного Кобзаря. Скиньте з Шевченка шапку та отого дурного кожуха, як закликав це зробити Драч. Але наша українська література продовжує і далі зациклюватися на образі мученика, затінюючи образ поета», — наголосив Іван Малкович.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: