Куди сходити в березні: огляд мистецьких виставок у Львові (фото)

Друзі, ми підготували для Вас огляд цікавих подій та майбутніх виставок, які ви обов’язково маєте відвідати.

Отже, тиждень, що минув був знаковим не тільки Шевченківськими заходами.

Світ Японії у Львові

Зануритися у світ далекої Японії запрошує нас Національний музей у Львові. Виставка «Світ кабукі» триватиме із 04 до 26 березня в історичному комплексі музею на вул. Драгоманова, 42.

 

Виставка презентує одне із виняткових явищ японського і світового мистецтва – японську гравюру в жанрі укійо-е із збірки Національного художнього музею України. На виставці експонуються близько 100 робіт в жанрі якуся-е, які виконали представники школи Утаґава.16998672_592697480921824_2865572590936534194_n

Мистецька мова і образи укійо-е близькі до ідей театру кабукі, адже стиль укійо-е складався під значним впливом естетики кабукі. На гравюрах ми бачимо не живих, реальних людей, а театральне амплуа актора і його перевтілення. Обличчя акторів схожі на маски, їхні пози і жести умовні. Як і на театральній сцені, простір у гравюрі чітко розмежований, а всі фігури і предмети другого плану схожі на театральну площинну декорацію. Гравюра утворює єдиний візерунок із зображень людей і барвистих тканин, каліграфічних написів та прикрас інтер’єру. Відтак створюється враження рівнозначності й важливості кожного елементу. Візерунок робить гравюру укійо-е схожою на розкішну тканину із витонченою вишивкою – в таку ж одягнені і персонажі театру кабукі.

Протягом експонування виставки, музей пропонує освітню програму, зокрема запрошують усіх охочих відвідати кураторські екскурсії, які проведе Юлія Зиновіїва - культуролог, учений секретар Національного художнього музею України, куратор виставки "Світ кабукі", а у неділю 12 березня відбудеться лекція «Японська Гравюра» Анастасії Ворончіхіної. Деталі за телефоном 063 871 66 64

Шевченкова «Катерина», «Йордань» Петра Бевза та «Бесіда» Влодка Кауфмана

У вівторок у Львові відбувся мистецький вибух, і всі достойні львів’яни мали можливість мандрувати з одного до іншого виставкового залу.

Фото Газета ДЕНЬ

Фото Газета ДЕНЬ

В Палаці Потоцьких представили полотно «Катерина» Т.Г.Шевченка з нагоди 175 роковин її написання, до слова, ця картина вже виставлялася у Львові в Національному музеї у 2003 році. Але ця робота актуальна завжди, як і сам Шевченко, її обов’язково потрібно побачити. В експозиції картина буде до 20 квітня.

7 березня в Національному музеї відкрили виставку Петра Бевзи «Йордань», роботи цього проекту одночасно експонуються у кількох містах України та за кордоном.

IMG_2328

Читайте також: Герої Небесної Сотні є Предтечами, що дають нам шанс, хоча б бути достойними них, – Петро Бевза (фото)

Свій проект інстальованої графіки «Бесіда» також представив Влодко Кауфман у галереї «Дзига», де головним персонажем є вояк у касці. Його образ з’являється всюди, і на квитанціях, списках покупок, проїзних талонах…

«Бесіда триває весь час. Уривки розмов, штампи новин, суха статистика втрат чи перемог, образи з кіно, розповіді тих, хто був там, кліше пропаганди, чутки, здогади… народжують його обриси. …Він стає то стає чіткішим, то розпливається. Часом робиться повністю зрозумілим, а часом геть втрачає свою достовірність. Деколи розмивається за буденним життям, деколи стає більш справжнім за нього.  В один моменти він виокремлюються в конкретну особу, в інший – стає загальним образом. Це – бесіда із ним, однаково приреченим на непомітну смерть і забуття чи на героїзацію і тиражування. Бесіда із світом і часом у якому намагаєшся знайти свою роль. Бесіда із образом, відсіяним через свою свідомість. Бесіда із собою.

Насправді там, на війні, все зовсім інше. Насправді, ніколи не довідаєшся наскільки цей образ реальний. Але бесіда із ним триває.  Бесіда не змінить лінію фронту, але дасть можливість краще зрозуміти цей образ воїна. Хто ж з ним іще поговорить?», - із концепції виставки. Вона триватиме до 21 березня.

orig_148914335924839

В п’ятницю 10 березня у Львівському палаці мистецтв відкрилася виставка «Весняний салон».  Захід, який  щороку традиційно організовує Національна спілка художників України, як завжди покликаний вражати своєю масштабністю, адже участь у ньому взяла понад сотня учасників, які представили роботи майже усіх жанрів мистецтва – від живопису та текстилю, батика і шкіри до кераміки, виробів зі скла, металу, дерева, писанки тощо.

Вихідні попереду, тому сподіваємося, що ви встигнете всюди потрапити.

Наступний тиждень також буде багатий на виставки серед яких хочемо відзначити три

У вівторок, 14 берeзня о 17:00, на відкриття виставки «КОНТРЗМІНА» запрошує Сергій Радкевич у галерею «ICON ART».

«КОНТРЗМІНА (інформаційно-живописний проект, фрагменти дослідження)
«Часові культурні зміни та нетривка соціальна актуальність змушують перемінюватись навіть сталі одиниці архітектури. Зміна рукотворних культових споруд.  Потреба чи ситуативність??? Початкова статична структура, створена для сакральних обрядів, зазнає функціональних та ідеологічних змін.

17240226_1255553971194813_4045083388591343229_o

Потреба чи тимчасова актуальність??? Культова архітектура, мури якої увібрали пам'ять попередніх подій. Стіни, що покриті шаром білої фарби, утримують всю історію споруди. Потреба чи соціально територіальна відповідальність??? Святі, немов примари, зникаючи, залишаються присутніми у багатошарових структурах стін. Зміна – потреба чи тимчасова актуальна реальність, що відповідає суспільним запитам певної території???»

Сергій Радкевич автор циклу «Упокій», 2014 року присвяченого пам’яті Сергія Нігояна та Юрія Вербицького. Активно працює у жанрі муралу.

Виставка триватиме з 14 березня до 9 квітня в Галереї сучасного сакрального мистецтва Iconart за адресою: м. Львів, вул. Вірменська, 26, кожного дня 12 до 19 год., окрім понеділків.

 

У галереї «Зелена канапа» 14 березня о 17.00 відкриється виставка «Діатонічний сад» Рути та Інокентія Коршунових.

17191207_1342048242527876_5118593058903003702_n

«Серія картин «Діатонічний сад» – це спроба розкрити історію дещо по-іншому і, можливо, зрозуміти. Довкола нас значно більше, ніж категорично чорна рутина і сліпучо-біле вигадане життя, і вже тим паче не лише спектральні кольори, адже їх так небагато. Нас оточують півтони. Так буде, так є, і так було – от чому в долях навіть відомих з дитинства персонажів, оповитих таємницею, не може бути очевидного і однозначного. Не зважаючи на вироки часу й обставин, яких направду ніхто й ніколи не дізнається, більшість історичних і міфічних фігур завжди вкрай суперечлива. Ні кровожерлива Єлизавета Баторі, ні хитра лисиця-перевертень кіцуне ніколи не стояли поруч із людиною сьогодення. То чому б не дати волю своїй фантазії й не припустити геть інакший стан справ? Нескінченний ряд «Діатонічного саду» породжує одне за одним усе нові запитання».

17 березня, в приміщенні музею І. Пінзеля (площа Митна,2) о 17 год. відкриється виставка польського скульптора, професора Варшавської Академії Мистецтв - Адама Мияка. Виставка має назву «Зустріч. Пінзель/ Мияк.» і представлятиме сучасну пластику у виконанні майстра. Глядачі матимуть можливість побачити роботи скульптора виконані у дереві, металі, камені.

17191187_2245599122332820_7891277897957623847_n

Адам Мияк вже понад 50 років є беззаперечним авторитетом в якості скульптора, а також, значним є вплив його творчості на формування сучасної польської скульптури. Ця виставка є першою виставкою майстра в Україні. Її ідея - презентувати сучасну скульптуру професора Адама Мияка українському глядачеві у своєрідному діалозі з прекрасною рококовою пластикою Іоана Георгія Пінзеля. Це пошук спільних мистецьких традицій, що об'єднують цих двох митців - представників різних епох.

Виставка працюватиме до 14 травня.

 

 

Підготувала Мар'яна МАКСИМІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: