Популізм і цинізм на Перинатальному центрі

1-108
Фото Львівський портал

Колонка депутата Львівської обласної ради Андрія Ковча.

Минула сесія Львівської обласної ради відзначилась цинічним шоу у виконанні двох фракцій, які голосно називають себе опозицією.

Шоу це відбулось під час розгляду питання про приватизацію об’єктів нерухомості. А якщо конкретніше, то одного об’єкту нерухомості – так званого Універмагу на Ринку. А якщо ще конкретніше, то тієї частини цього будинку, яка ще залишилась у спільній власності громад Львівщини. Але це небагато-немало понад 1600 квадратних метрів площі в самісінькому центрі міста Львова.

Дане приміщення більше десяти років було передане приватному бізнесу в оренду на 53 роки і, на жаль, юридичних підстав чи можливостей внести зміни в цей договір чи розірвати його фактично немає. Але найгірше у цій всі ситуації, що за оренду цього приміщення обласний бюджет отримує всього-на-всього 40 тисяч гривень на місяць! 40 тисяч за 1600 квадратних метрів на площі Ринок! 25 гривень за один метр квадратний! Та у нас наші комунальні підприємства, які є нашою власністю, платять на порядок вищі суми за оренду приміщень!

Нас звинувачують у тому, що ми пропонуємо продати це приміщення шляхом викупу, а не аукціону. Нас звинувачують у тому, що ми хочемо за дешево продати це приміщення. В цьому і полягає цинізм тих фракцій, які про це кричать.

По-перше, відповідно до чинного законодавства - це приміщення до 2053 року можна продати лише шляхом викупу орендарем. Це його першочергове право. Так говорить нам законодавство.

По-друге, оголосити аукціон на продаж цього приміщення ми не можемо, бо таким чином порушимо це законодавство і права орендаря. Оголосивши аукціон, ми одразу ж втягнемося в довгі судові тяжби, в яких ми приречені на поразку.

По-третє, у рішенні, за яке ми мали голосувати, не було жодної згадки про ціну на цей об’єкт. Ціну на цей об’єкт має встановити незалежна експертиза. Ми пропонуємо, щоб ця експертиза була максимально прозорою і публічною.

По-четверте, ми апріорі не можемо бути зацікавлені у продажі цього об’єкту за дешево, бо це гроші усіх громад Львівщини, і чим більше ми виручимо коштів за це приміщення, тим більше об’єктів ми зможемо добудувати, відреставрувати, відновити та здати в експлуатацію по всій області. Тому ці всі звинувачення – це звичайнісінький популізм і демагогія.

Але найбільший цинізм полягає навіть не в цьому. Він полягає в тому, що звинувачення лунають від тих політичних сил, які свого часу, перебуваючи у владі міста Львова (!!!), продали іншу половину цього приміщення за ціною близько 500 доларів за метр квадратний! І відбулось це теж не на аукціоні, а шляхом викупу.

Чомусь тоді для «Самопомочі» і «Свободи» не було важливо заробити для бюджету львів’ян великої суми коштів. Чомусь тоді ці політичні сили навіть не розглядали варіант аукціону. Чомусь тоді ніхто не блокував трибуну Львівської міської ради. Чомусь тоді Львівський міський голова не наклав вето на цю ухвалу, яку приймала свободівська більшість. Проте тепер вони дуже спереживались, що ми хочемо продешевити.

Щось мені видається, що спереживались ці партії не за бюджет Львівщини, а за орендаря цього приміщення. Заблокувавши рішення про продаж цього майна, вони залишили для нього цю смішну ціну оренди в 25 гривень за квадрат. Заблокувавши це рішення, вони знову поставили під загрозу наповнення бюджету розвитку Львівської області. Таке рішення фактично позбавляє нас можливості завершити цього року першу чергу реконструкції Перинатального центру. Це рішення позбавляє нас можливості вкладати кошти в розвиток області.

Ось так виглядає турбота про мешканців Львівщини у виконанні двох фракцій. Висновки робити вам!

 

 

Андрій КОВЧ - юрист, депутат Львівської обласної ради

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: