По справі Курченка укладено угод зі слідством на 110 мільйонів

c470e4f-7c45dcc78068dc8515dcca1873f7f0313

На сьогоднішній день по справі Курченка укладено угод зі слідством на 110 мільйонів гривень.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко в ефірі програми Hard каналу ЗІК, передає Insider.

Зокрема, за його словами, таку угоду укладено молодшим Кацубою на суму у 100 мільйонів гривень.

«Старший Кацуба, який був архітектором схем, був затриманий у Франції, але відпущений французькими правоохоронцями. Зараз, за нашою інформацією, він у Росії. Молодший Кацуба відсидів, якщо не помиляюсь 8 місяців, по закону Савченко це вже 16. Десь на місяць 6-7-ий він написав про готовність укласти угоду», - повідомив генпрокурор.

За його словами, Кацуба написав на кілька десятків сторінок покази про своє членство в ОЗУ і висловив готовність сплатити суму у 100 мільйонів гривень.

«Ми довго вагались, чи достатня сума у 100 мільйонів. Але зараз законодавство не передбачає оцінки майна, і йдеться лише про живі кошти. Тому сплачено 100 мільйонів. І суд взяв до уваги те, що його покази є дуже серйозними... Після вступу в силу рішення суду людина вважається засудженою, але може вільно переміщатися територією України», - повідомив Луценко.

Олександр Кацуба був затриманий 17 червня, за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення за статтями 255 (створення злочинної організації) і 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Зокрема, його підозрювали у привласненні 449,9 млн грн коштів НАК «Нафтогаз України».

Нагадаємо, жовтня 2015 року Печерський районний суд Києва за поданням ГСУ Міністерства внутрішніх справ України погодився на затримання і утримання під вартою Сергія та Олександра Кацубів.

Братів звинувачують у злочинній змові з метою розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах. За даними слідства, Олександр Кацуба зловживав службовим становищем в період його роботи на посаді заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» з 2012 по 2014 роки. Зокрема, Кацуба підписав акти виконаних робіт на загальну суму майже в 285 млн гривень за нібито проведені дослідження нафтогазових родовищ у шельфі Чорного моря. Кошти перерахували ТОВ «Універсальне комерційне товариство», яке за підсумками перевірки виявилося фіктивною компанією, оформленою на підставну особу. На думку слідства, ніяких робіт ТОВ не проводило, не маючи для цього ні спеціальної техніки, ні фахівців. Отримані у держпідприємства кошти виводилися в конвертаційні центри і переводилися в готівку. Правоохоронці впевнені, що організатором злочинної схеми був Сергій Кацуба, який займав пост заступника глави НАК «Нафтогаз України» до 2012 року. А її реалізацією займався Олександр Кацуба, який зайняв його місце.

ГСУ МВС також висуває братам звинувачення в спробі розкрадання у НАК «Нафтогаз України» 3,4 мільярда кубометрів газу. НАК уклала договір з ТОВ «ГАЗУКРАІНА-ТРЕЙДІНГ» на постачання природного газу, який повинен відпускатися тільки за передоплатою. Однак влітку 2013 року Кацуба підписав з фірмою додаткову угоду на поставку 3,4 млрд кубометрів газу ціною майже в 12 мільярдів гривень без попередньої оплати.

Кримінальну справу, в рамках якої прийнято рішення затримати Сергія та Олександра Кацубу, було відкрито навесні 2014 року.

18 червня 2016 рішенням Голосіївського районного суду Києва знову заарештований за підозрою в створенні злочинної організації і зловживанні службовим становищем.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: