Поляки провели жорстокий «концтабірний» експеримент

1_447

Польські фахівці вирішили перевірити висновки, отримані американським дослідником Стенлі Мілгрем в 60-ті роки минулого століття. Психологи з'ясували, що 90% поляків можуть заподіяти сильний біль іншій людині по команді.

Польські фахівці вирішили перевірити висновки, отримані американським дослідником Стенлі Мілгрем в 60-ті роки минулого століття. Психологи з'ясували, що 90% поляків можуть заподіяти сильний біль іншій людині по команді, передає Naked-science.

Американський соціальний психолог Стенлі Мілгрем прославився як автор одного з найбільш неоднозначних психологічних експериментів в історії. Вчений намагався з'ясувати, чи здатна людина заподіяти кому-небудь біль, якщо це є частиною його обов'язків. До ідеї провести такий експеримент Мілгрема підштовхнула жорстокість нацистів у концтаборах. Спочатку експеримент навіть хотіли провести в Німеччині, але потім перенесли в Сполучені Штати.

Суть експерименту була така: один з учасників повинен був запам'ятовувати пари слів, в той час як випробуваному наказували карати цю людину за допущені помилки ударами струму. На приладі була вказана потужність від 15 до 450 В. Виявилося, що більшість учасників експерименту покроково доводили напруга до максимуму, поки «недбайливий учень» не переставав подавати ознаки життя. При цьому останньому не допомагали ні його крики, ні навіть скарги на хворе серце. Ніякого струму в дійсності, звичайно, не було, а роль жертви виконував актор. Однак експеримент із зрозумілих причин викликав вельми неоднозначну реакцію з боку суспільства.

У новому експерименті, проведеному фахівцями з Університету соціальних і гуманітарних наук (Польща), взяли участь 40 польських чоловіків і стільки ж жінок у віці від 18 до 69 років. Перед ними знаходилися 10 кнопок, які за сценарієм регулювали потужність струму. Виявилося, що 90% поляків були готові довести потужність до максимуму за командою.

Експеримент показав, що культурні відмінності не надають серйозного ефекту на результати «концтабірного» досвіду. Іншими словами, жителі США, як і жителі Східної (Центральної) Європи, можуть заподіяти біль іншому, якщо від них цього зажадають. Причиною цього, на думку експертів, є авторитет того, хто наказує виконати «злочинне» дію, а зовсім садистські нахили людини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: