Нардеп пояснив принципи закону про колабораціонізм щодо жителів окупованих територій

1000x560_jdblpjl9xwyfs4iupyuq
Ігор Лапін / Народний фронт

Автор законопроекту про колабораціонізм народний депутат Ігор Лапін розповів, що дія документа поширюватиметься на тих громадян України, які добровільно йшли на співпрацю з окупантами та сприяли ствердженню їхньої адміністрації у Криму та ОРДЛО.

Таке пояснення парламентар дав в інтерв'ю «Громадському радіо».

За словами Ігоря Лапіна, законопроект передбачає притягнення до кримінальної відповідальності за співпрацю з окупантами.

«Це жодним чином не може стосуватися громадян, які були змушені працювати під тиском певних обставин: насильства, погрози і т.д. Це не може стосуватися громадян, які ходили на роботу, щоб заробити кошти і прогодувати сім’ї. Це буде стосуватися тих громадян, які працювали в органах державного управління, в тому числі в Криму, і співпрацювали з так званими «ЛНР» і «ДНР», – розповів нардеп.

За його словами, у цьому нормативному акті буде передбачено риси, за якими можна буде розмежовувати мотиви людей, що спонукали їх до співпраці з окупаційною владою.

«Наприклад, вчитель працює в школі, шахтар — це дія. А міністр їхнього «МГБ», що робить «політику» утворення — це форма колабораціонізму, бо він організатор структурного підрозділу, який здійснює певну політику. За діяння, які носять ознаки, ми не засуджуємо, а стосовно громадян, які безпосередньо будуть звинувачені в здійснені певних форм колабораціонізму, я більш схиляюся до радикальних мір, тому що саме вони приносили найбільшу шкоду під час цих подій, бо з їхньої вини відбулися так звані квазідержавоутворення і сьогодні гинуть наші люди», – деталізував Лапін.

Законопроект зареєстрували у Верховній Раді 9 березня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: