Конкурс на посаду головного лікаря Львівщини — фарс, — Заслужений лікар України

18
Фото ілюстраційне

16 березня стали відомі результати першого етапу конкурсу на посаду головного лікаря Львівської області. Заслужений лікар України, професор та екс-очільник Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ростислав Ступницький назвав цей конкурс фарсом.

16 березня стали відомі результати першого етапу конкурсу на посаду головного лікаря Львівської області.

Заслужений лікар України, професор та екс-очільник Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ростислав Ступницький назвав нинішній конкурс фарсом.

16 березня завершився перший етап конкурсу на зайняття вакантної посади начальника Департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації. Згідно з його результатами, за інформацією ЛОДА, до другого етапу пройшли Рустам Жураєв та Ірина Микичак. Перший — наразі не працює, друга — тимчасово виконує обов’язки начальника Департаменту охорони здоров’я ЛОДА. При цьому, за інформацією Заслуженого лікаря України, професора, екс-очільника Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації та учасника першого конкурсу Ростислава Ступницького, до другого етапу пройшов також Андрій Комар — завідувач поліклінічним відділенням Десятої міської лікарні.

У чому підступ?

На перший погляд, немає нічого дивного. Відбувся перший етап, визначили переможців з шести претендентів і допустили до другого етапу — ситуаційних завдань. Але є кілька «але».

По-перше, Рустам Жураєв — людина, через яку зірвався перший конкурс, який проводили ще у 2016 році. Раніше Дивись.info писала, що під час перевірки членами комісії відповіді на ситуаційні завдання кандидата Жураєва, виявили точне співпадіння між відповіддю кандидата і відповідно на ситуаційне завдання, яке підготував Департамент охорони здоров’я ЛОДА. Після цього члени конкурсної комісії попросили Рустама Жураєва повторити написане, однак він цього зробити не зміг.

Протокол засідання конкурсної комісії від 15.11.2016

Відтак, можна було говорити про те, що стався витік інформації. Прикметно, що про це раніше сказав і один з учасників конкурсу — згаданий Ростислав Ступницький. Враховуючи те, що завдання готував Департамент охорони здоров’я, логічно припустити, що й відповіді «пішли у світ» від нього.

У свою чергу, комісія не допустила до участі у третьому етапі конкурсу (співбесіда) жодного кандидата, оскільки ті не пройшли другий етап. На цьому епопея з першим конкурсом завершилася нічим.

По-друге, у конкурсі, який відбувається зараз, бере участь т.в.о. начальника Департаменту охорони здоров’я Ірина Микичак. Невдовзі вона має давати відповіді на ситуаційні завдання, які передбачені другим етапом. Утім, наголошуємо: саме Департамент і готує ці завдання. Виходить, що Ірина Микичак буде відповідати на питання, які ж сама підготувала!

Не дивно, що Ростислав Ступницький назвав цей конкурс фарсом.

Ростислав Ступницький, Заслужений лікар України, професор та екс-очільник Департаменту охорони здоров’я ЛОДА. Фото: lviv.web2ua

«Чисто з цих причин я і не брав участі у конкурсі, хоча є багато напрацювань, — каже професор. — Я вбачаю тут елементи фарсу. Імовірно, це технічні моменти, якісь певні системи виборчі. Навіщо взагалі влаштовувати такий конкурс? На мій погляд, треба просто призначити людину, яка виконувала обов’язки, яка всіх задовольняє, щоби ця особа взяла на себе всю відповідальність за ті речі, які відбувалися за її період виконання обов’язків».

Крім того, Ростислав Ступницький зазначає, що якщо вже і говорити про конкурс, то необхідно мати фахову комісію, яка б розбиралася у медичних питаннях. Тут варто зазначити, що під час першого конкурсу членами комісії були Ігор Гарматій, начальник відділу персоналу та нагород апарату ОДА, Олег Демків, директор Департаменту фінансів ОДА, Віктор Кусий, начальник юридичного управління апарату ОДА та Василь Мартиняк, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА.

Також Ростислав Ступницький каже, що ситуаційні завдання мала би готувати окрема структура, яка не підпорядкована місцевим установам.

Чого очікувати

Отже, припустімо, що ми маємо трьох кандидатів на посаду головного лікаря області. Один з них — не зміг навіть вивчити те, що написав у відповідях на першому конкурсі, другий — усього лиш завідувач поліклінічним відділенням Десятої міської лікарні (ми не принижуємо заслуги кандидата, а просто порівнюємо його теперішню посаду з імовірною майбутньою) і третя — та, хто з 2013 року обіймала посаду заступника начальника директора Департаменту охорони здоров’я ЛОДА, а сьогодні виконує його обов’язки. У кого більше шансів зрештою отримати вакантну посаду? Це, скоріше, риторичне питання.

Ростислав Ступницький же каже, що по закінченні конкурсу «нарешті відбудеться момент того, що на себе відповідальність візьме новий очільник, який є ним зараз де-факто, а стане де-юре. І нічого не зміниться, як завжди, і надалі».

Щодо відповідальності

Якщо ж, зрештою, Департамент очолить Ірина Микичак, то було б не зайвим пригадати деякі гучні події, які сталися за час її головування (з жовтня 2016 року, коли Богдан Чечотка звільнився із займаної посади).

Ірина Микичак, т.в.о. директора Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА

***

У 2016 році почалася епопея у медицині катастроф. 31 травня обласна рада прийняла рішення «Про реорганізацію служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Львівській області». Згідно з цим документом передбачалася ліквідація двох юридичних осіб: «Дрогобицької станції швидкої медичної допомоги» та «Львівської станції швидкої медичної допомоги» та приєднання їх до юридичної особи правонаступника —  «Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Утім прийняти рішення легше, ніж втілити його у життя.

З’ясувалося, що об’єднаний центр існував хіба що на папері, а Статут об’єднаної структури мав чимало порушень, про які говорили юристи.

Тоді чинний директор Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Юрій Пацюрко відмовився скеровувати Статут на реєстрацію та і взагалі казав, що вся процедура відбувається з порушеннями.

Зрештою, конкурс на очільника центру таки відбувся. Участь у ньому взяли шестеро кандидатів. Після представлення їхніх програм відбулося обговорення та голосування членів комісії у закритому режимі, в результаті двоє претендентів Володимир Василенко та Орест Середа набрали однакову кількість голосів. Однак і дебати не принесли бажаного результату — керівника центру так і не змогли призначити.

Утім, згодом з’явилася інформація, що новим директор Центру медицини катастроф Львівської області може стати Володимир Похмурський, який обіймав таку ж посаду, лише в Івано-Франківську. За повідомленнями з наших джерел в Департаменті охорони здоров’я ЛОДА, лобіював це призначення особисто голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

Ось лише деякі факти з його біографії. Фахівці Держфінінспекції в Івано-Франківській області під час планової ревізії фінансово-господарської діяльності Івано-Франківського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф виявили порушення, що призвели до втрат фінансових ресурсів, на суму 560 тис. грн.

Зокрема, через недотримання медичним закладом законодавства зі сплати єдиного соціального внеску із заробітної плати працівників, які є інвалідами, центр зайво витратив 525 тис. грн. Покриття витрат сторонніх юридичних осіб та переплата зарплати призвели до зайвого витрачання 35 тис. грн.

Прикарпатські ж ЗМІ закидали Похмурському те, що він посприяв лікарю в тому, що він за часів одіозної Раїси Богатирьової  очолив Центр екстреної медицини, не маючи відповідного досвіду, впливовий тесть — Євстахій Крижанівський, член-кореспондент НАН України, доктор технічних наук, професор, ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. І саме Євстахій Іванович посприяв, щоб зять був не просто кандидатом наук, хірургом, а «дійсним членом» чогось там.

Зрештою, Володимира Похмурського призначили по-тихому на цю посаду: лікар отримав префікс в.о. і підписання договору, щоб не оголошувати конкурс.

Під час обговорення на його підтримку висловилися кілька депутатів, які очолюють медичні установи Львівщини. Натомість, інших депутатів зацікавило, чому на повторному конкурсі був лише один претендент на цю посаду.

Як пояснив голова конкурсної комісія Михайло Гичка, перед керівником стоять дуже важкі завдання, тому немає охочих зайняти цю посаду. Сам Володимир Похмурський пообіцяв облаштувати центральну диспетчерську, а також оновити автомобільний парк машин швидкої допомоги.

***

У жовтні на акцію протесту під стіни Львівської облдержадміністрації вийшли містяни, які вимагали пояснень щодо масових смертей дітей у пологових будинках Львова. Поштовхом для цього стала смерть дитини в утробі матері. Трагедія сталася у пологовому відділенні міської лікарні на вулиці Рапопорта. Батьки немовля звинувачували у смерті лікарку Оксану Колодій, яка доглядала породіллю.

Львів'яни під час пікету під стінами ЛОДА. Фото: Дивись.info

Ще тоді посадові особи, зокрема, т.в.о. начальника Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак, заявили про те, що ведеться службове розслідування. Результатів якого не оголосили і досі.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: